Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AG

A58l77e85x 33G35r52e55g82o63r

15. 11. 2020 10:54

S tim gymnáziem jste mně opravdu pobavila.

Netvrdím, že se na gymplech nedovzdelavali příslušníci VB. To jistě ano, formou odpoledního vzdělávání a vlastně šlo o dvouletou maturitní nástavbu k jejich střednímu respektive učňovskému vzdělání.

A bydlení? Kdo chtěl , mohl si postavit vlastní dům, jenže to bylo moc starosti a práce. Jednodušší bylo nadávat a bydlet u rodičů či v podnájmu. Jistě,ve velkých městech to byl problém,ale i tam se dalo odstěhovat se na tehdejší periferii,dnes je to konec konců ve většině měst lukrativní oblast téměř v centru města.

Ne, většinou si za svou neutěšenou situaci mohli lidé sami svou leností, protože za sociku byl život vlastně jednoduchý. Kdo chtěl,dokázal si vydělat peníze a pořídit si téměř co chtěl. A spousta lidí normálně jezdila na dovolenou na západ. Člověk se nemusel nijak moc angažovat,stačilo nevyčníval z řady aby nedráždil ty, kteří na něj psali posudky.

3 15
možnosti
PS

P90e76t20r 84S44k91á76l76a

15. 11. 2020 11:02

S tím, že "spousta lidí normálně jezdila na dovolenou na západ" jste mě opravdu pobavil.:-)

Ano, život byl jednoduchý. Život v kleci je jednoduchý.

15 1
možnosti
Foto

Dvě nepřesnosti: "komunisté tvořili pouhých deset procent populace". Dospělé?

Uliční výbory nedávaly toliko své dobrozdání k tomu, zda vyjet či nevyjet na Západ, ale také ke studiu aspirantury, vstupu do KSČ apod.

3 0
možnosti

Uliční výbory vám zničili studium, zaměstnání, cestování i bydliště! !!

2 0
možnosti
Foto

Děti, dneska napíšete slohovou práci na téma "Jaký byl život v socialismu". Souhlasím s tím, že doba to byla neutěšená. Jeden francouzský spisovatel prohlásil - socialismus to je práce, práce a zas jen práce. Dnes se zdá, že je tomu naopak. Pravda v jistých tématech se říkat nesměla a lidé si na to zvykli a o těchto tématech mluvili jen v okruhu blízkých. Dnes se o jistých tématech také nesmí říkat pravda a lidé si o tom hovoří jen v soukromí. A tak by se dalo pokračovat.

10 2
možnosti
LB

Tak určitě jinak vnímají život v socialismu bývalí členové KSČ a jinak ti druzí.

11 0
možnosti
Foto

Jeden by mohl lehce nabýt dojmu, že popisujte něco, co znáte jen z vyprávění. A pak čekáte na to, kdo by vám vyprávěl o životě dneška. Snad se někdo najde.

3 2
možnosti
Foto

Prožil jsem v socíku 40 roků. Neměl jsem komunisty rád ale nebylo vše špatné. Např. V roce 1977 jsem si svépomoci s platu dělníka ve slévárně postavil za dva roky dům o dvou byt.jednotkách. Stálo mne to 210 tisíc. 80 t. nenávratné půjčky. které mi odepsali. Po třech letech jsem byl bez dluhů. Dnes má dům hodnotu 4 mil. Neviděl jsem nikdy bezdomovce,neznal jsem slovo exekuce a se mnou na směně pracovali i cikáni což se dnes nevidí. Mohl by dlouze pokračovat. Nestěžuji si ,nemám se špatně ,jen konstatuji.

16 4
možnosti
Foto

A na kterou stavbu socialismu jste si chodil pro materiál? ;-D

2 0
možnosti
SM

Správně jste popsala negativa, každému, kdo žil v té době nám vadila. Ale i přes ta negativa jsme se uměli smát, byli k sobě ohleduplní a dovedli podat pomocnou ruku a těch množství vtipů na ta negativa. Toto se v té dnešní době nějak vytratilo a přijde mi, že už tu bují jenom JÁ a zase jenom JÁ. O tom, že když má někdo jiný názor než je určeno , a nedej bože, ten názor vysloví nahlas, snad ani nemusím psát.

12 2
možnosti
JN

To není tak úplně pravda. Dnes za svůj názor nedostanete pár roků natvrdo, jak to bylo za soudruhů.

9 0
možnosti
JD

Na to, že jste byla za bolšána mladá, jste popsala stav celkem přesně ...ta úmorná šeď v myslích přetrvává .. vládne neschopnost a bohužel všehoschopnost. Překrucování a lhaní v mediích je snad ještě horší. O svobodě si můžeme nechat zdát, každý se dnes opět učí číst mezi řádky a používat autocenzuru. Křičící aktivisti a experti na všechno jsou schopní jedince pro jiný názor osobně i existenčně zlikvidovat. Jsou horší než svazáci z 50 let. Do školství proniká kdejaký levičácký marast a jeho úroveň všeobecně klesá. S přihlédnutím k rezignaci EU elit na obranu "evropských hodnot":-Ppočítám že se stav bude jen zhoršovat ..

19 1
možnosti
JN

Lhaní v novinách bylo, je a bude. V tom se nic nezměnilo. Dnes klidně může autorka blogu beztrestně a bez důkazů obvinit např. pana Faltýnka. Za komunistů, kdyby se tak vyjádřila o nějakém výše postaveném soudruhovi, skončila by v teplákách.

4 1
možnosti
  • Počet článků 1264
  • Celková karma 21,81
  • Průměrná čtenost 1111x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik