Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

J20a17n 17S24v77a88t32e75k

9. 11. 2019 6:30

A představte si, že kolegovi na pracovní cestě ve Švýcarsku (!) během cesty z letiště ukradli ve vlaku peněženku se skoro všemi doklady, kartami a penězi! Pas měl naštěstí na jiném místě. Stalo se to letos říjnu....

Člověk by řekl, že Švýcarsko je "bezpečná země"...

A nebo je to vlastně jinak? Švýcarsko i Česko jsou "bezpečné země", ale někdy má člověk prostě "smůlu" a narazí na nepoctivce.

A právě míra pravděpodobnosti, že se s nějakým takovým negativním jevem lidé v té které zemi setkají, spolurozhoduje o tom, zda je taková země považována za bezpečnou či nikoli.

Člověk samozřejmě posuzuje vše podle osobních zkušeností, nicméně o frekvenci některých jevů ve společnosti rozhoduje kromě jejich pravděpodobnosti i to, jak dlouho pozorovatel v dané společnosti pobývá. Předpokládám, že většinu roku pobýváte v Česku - i proto se vám může zdát, že některé jevy jsou častější u nás než v zahraničí.

A právě proto se pro posuzování (nejen společenských) jevů využívají metody statistiky, právě proto se pracuje pokud možno s co největšími vzorky dat (v tomto případě s co největším počtem lidí, majících zkušenosti s pobytem ve vyhodnocované zemi)...

A z těchto statisticky vyhodnocených dat vědcům vyplývá, že Česko skutečně patří k těm nejbezpečnějším zemím na světě. Ostatně stačí se zamyslet a rozhodnout se, zda by člověk žil raději třeba v takové Brazílii (ať nemluvím nutně o zemi s nějakými náboženskými konflikty) než na "rodné české hroudě".

Jaká je vaše odpověď?

12 0
možnosti
FT

F55i21l69i55p 93T66y18k15a40l

11. 11. 2019 21:17

Když ve Švýcarsku někdo krade, tak jsou to Češi a poláci anebo balkánská chátra.

0 4
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
5 1
možnosti
MB

V každé zemi záleží především na dané lokalitě (jací se tam scházejí lidé, jaká je tam míra nějakého monitoringu atd) ..

V té samé zemi jsou místa, kde se můžete cítit naprosto bezpečně ..a místa, kde musíte počítat se vším.. nebo se přímo vyhýbat.

Samozřejmě, že jsou rozdíly kolik kterých takových míst v dané zemi je.. U nás alespoň je zatím poměrně málo těch posledních..

1 0
možnosti
JK

J41a40n 47K10r51o73u48p93a

8. 11. 2019 19:57

V práci nám někdo ukradl z radiátorů regulační hlavice z ventilů. Celkem asi 11 kusů. Nechápali jsme.

Ale vždy když najdu peněženku, tak ji odevzdává ať je v ní, co je. Nikdy nevím, kdy ji ztratím já a byl bych moc rád, aby se mi vrátila a poctivemu nalezci klidně vyplatím nějakou odměnu. Bohužel to u všech není podobné.

Takže bych to neviděl jako, že všichni kradou. Máme dobré zkušenosti a špatné.

3 0
možnosti
JK

J14a87n 53K29a79l34e11t68a

8. 11. 2019 18:35

tak možná je to také tím s jakými lidmi se člověk setkává:-)

Mi se podařilo několikrá ztratit peněžku, 2x v Česku a 2xv Německu. V Česku jsem ji odstal zpátky v obou případech, v Německu jen jednou...

3 0
možnosti
Foto

Je mi Vás líto. Tak děsivé zkušenosti.....

Znám i jiné. Např. poctivě navrácené mobily, klíče od, co cestovaly nocí přes celou Prahu, navrácené osobní doklady.....

5 0
možnosti
JU

J40o59s46e52f 34U65l34m82a17n

8. 11. 2019 17:43

"Na svých cestách se cítím naprosto bezpečně v muslimských zemích, v Thajsku, na Kypru, Řecku, Německu, Británii, Norsku..., ale bohužel ve své rodné zemi tomu tak není..." - ono je to právě dost často jen ten pocit. Já bydlel jednu dobu v černošské čtvrti v Baltimore...Taky jsem se tam cítil bezpečně. Statistiky toho města ale vyznívají jinak.

3 0
možnosti
PD

No jo, čtyřicet let to tady fungovalo podle hesla, "kdo nekrade okrádá rodinu", tak ten socialismus, že všechno patří všem, v některých ještě zůstal zakořeněn. Ale musím říct, že je to rok od roku lepší.

2 0
možnosti
Foto

Myslím, že vzťahovať chuť privlastniť si niečo cudzie ku konkrétnemu národu je veľmi zovšeobecňujúce. Všade nájdete slušného človeka, ktorý keď nájde cudzí batoh, odovzdá ho a bohužiaľ nájdete aj takého, čo ten batoh aspoň prezrie a čo sa hodí vyberie, alebo dokonca takého, čo si ho rovno zoberie...

10 0
možnosti
ŠŠ

Článek asi spíše naráží na obecné české chování (např. v hotelu vyrabované švédské stoly, ručníky, mýdla,...), ale co se týká zlodějských gangů, tak si myslím, že se situace v Praze o něco málo zlepšila. Například v Berlíně mi to před pár lety přišlo o dost horší.

1 0
možnosti
JZ

Moment, ty mýdla z hotelu se nemají odnášet? Možná teď ze sebe udělám blba, ale já si několik těch malých mýdelek zrovna minulý týden z jednoho hotelu v zahraničí vzal. Žil jsem dosud v domnění, že jsou součástí ceny a určeny pro hosta aby je vyplýtval nebo si s nimi dělal co chtěl, stejně jako lahve balené vody v kuchyňce. Ty mýdla se tam mají nechat, že je jako může použít ještě někdo jiný?

5 0
možnosti
  • Počet článků 1262
  • Celková karma 22,05
  • Průměrná čtenost 1113x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik