Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ještě maličkost, o komunistickém bydlení nemůže být ani řeči, protože pro komunismus platí, že 1) bohatství teče plným proudem, 2) každý podle svých schopností, každému podle jeho potřeb.

1 0
možnosti
Foto

Autorka má úžasný talent "vyzobávat" z minulého režimu vše negativní. Ovšem, co to je "tísnit se v bytě"?

Můj dědeček ve 30. letech koupil v Praze rodinný dům s několika byty k pronájmu. To, aby ho ten dům ke stáru živil. To se ale příšerně spletl, protože komunisté předepsali naprosto směšné nájemné, které vůbec nepokrývalo náklady.

Ale zpět k tomu "tísnění". Nahoře byly dva byty, rodiče jeden a prarodiče jeden. A dole byly též dva jednopokojové byty, každý asi 60m2.

A v nich žily dvě rodiny, jedna měla 4 dcery a druhá 4 syny, tedy každá 6 osob. A nebyl to výmysl komunistů (myslím těch 6 osob do jednoho bytu), protože naprostá většina těch dětí se narodila před rokem 1948 a za celá ta léta jsem ani jednou neslyšel nějakou stížnost na stísněnost.

A ještě poznámka: Tak, já bych tedy do špatného komína zcela určitě plynový kotel nezapojoval.

6 0
možnosti
JB

J69i29r69i 20B19o97r

27. 4. 2018 9:31

Najít něco negativního na minulém režimu na to nepotřebujete talent.Stačí paměť.

3 0
možnosti

Ono každá mince má dvě strany. Polovina národa dnes bydlí v Havlem vysmívaných panelácích, jejichž výstavba probíhala cca do roku 1991. Od té doby se třeba ve 100 tisícovém Ústí nad Labem postavily pouze 3 bytové domy, jakési lepší paneláky...

8 0
možnosti
Foto

A ty paneláky se prodávají "wie warme Semmeln", tedy, jako housky čerstvě vytažené z pece.

A protože jsem pracoval při plánování a výstavbě mobilních sítí, tak mohu naprosto zodpovědně říci, že těch paneláků je po republice neuvěřitelně mnoho.

3 0
možnosti
Foto

1) Počet bytů stoupal stejným tempem jako v Rakousku.

2) Co se týče peněz na údržbu, bylo možné si soudně takovou údržbu vynutit. Znám takový případ z ulice, kde jsem bydlel. V tom domě se obrátili nájemníci na soud, který OPBH nařídil příslušné opravy provést.

1 0
možnosti
Foto

Jen takový dotaz...

A to vám přijde jako normální? Pronajmete si byt a o každou opravu se s pronajímatelem budete soudit?

0 0
možnosti
VS

Nejenom, že v bytě bydlely dvě i více generací. Byly i byty kde bydlely dvě úplně cizí rodiny, které měly společný záchod a koupelnu. Teprve až v sedmdesátých letech se tyto byty opět scelovaly. A to především díky úmrtím. R^

4 0
možnosti
PK

..ano, to jsem zapomněl, záchod na chodbě to byla dlouhou dobu jako malého kluka má noční můra ;-D

4 0
možnosti
PK

V Praze byly možnosti jak získat pro mladou rodinu byt, jedna z nich byla družstevní výstavba a tam byl podmínkou vklad a odpracování si daného počtu hodin. Pak byla řada možností jak získat služební byt, ovšem musel jste zapomenout na svá předsevzetí třeba stát se akademikem a jít třeba topit na plynové kotle do Pražské teplárenské, po 10 letech Vám byt většinou zůstal. A možná byly i další. Získat byt na vesnici bylo ještě jednodušší ale tenkrát na rozdíl od dnešní doby se tam nikomu moc nechtělo. Faktem je že péče o byty ve státním vlastnictví nebyla úžasná.

2 0
možnosti
Foto

Máte pravdu, ale zapomněla jste napsat, že to bylo v 50. a v 60. letech, nedlouho po válce, bytů bylo třeba... Ve městech se začaly stavět paneláky, na venkově se za velkých útrap - i když byl nedostatek stavebního materiálu, začalo stavět svépomocně. Spousta domů bylo za války pobořeno, nebo poničeno. Buďte trochu spravedlivá, berte v úvahu i tehdejší podmínky, lidé byli neskonale vděčni i za ty dnes opovrhované paneláky. Mladí lidé tehdy uzavírali manželství kolem 20. roku, hned měli dítě, potřebovali bydlet a smířili se i s málem. (Ne jako dnes, až po třicítce). Také jsme žili dlouho s rodiči ve státním bytě, než jsme jim výměnou za ten jejich postavili družstevní. My jsme tu dobu na vlastní kůži zažili, ale nesoudíme ji tak příkře jako Vy, i když to pro nás vůbec nebylo lehké... Dnes by se mohlo stavět rychleji, není po válce, stavební techniky i materiálu je dost, a přesto to vázne...:-/Rv

1 0
možnosti
  • Počet článků 1263
  • Celková karma 21,60
  • Průměrná čtenost 1112x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik