Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Přece jen nám komunistické hospodaření s byty jednu dobrou věc přineslo:

Geniální film Kulový blesk.:-)

8 0
možnosti
MD

Mate a nemate pravdu. Pro objektivni posouzeni dopadu minuleho obdobi na cloveka a spolecnost by bylo potreba mnoha Petriho misek. V nich pestovat nekolik moznych vetvi, ty krizit a sledovat jejich vyvoj. Kazdopadne i negativni vyvojove tendence, na chvili pozastavujici vyvoj, mohou mit kladny vliv pro budouci vyvoj. Jako jeden z mnoha prikladu muzeme uvest citlivost ceskeho cloveka na lez, manipulaci a pretvarku. Problemem je, ze jeho citlivost je jednostranna. Viz autorka.

2 2
možnosti
VS

Jak s Vámi občas nesouhlasím, dnes Vám dávám plně za pravdu.

Byty se sice stavěly a dnes jsme v jistém smyslu za paneláky rádi, ale obecně byl bytů nedostatek a panovala chronická bytová krize. I u družstevní výstavby či výstavby řadových domků svépomocí byla ideologická kritéria, kdo ano a kdo ne, protože i zde byl počet zájemců podstatně vyšší než počet možností. Ponižující pořadníky na byt, koneckonců i na auta atd. mluví samy za sebe.

S vyvlastněnými činžáky máte pravdu, následky nesli majitelé ještě po revoluci, kdy jim sice byly domy vráceny, ale plně obsazené nájemníky s regulovaným nájemným a nevypověditelnými smlouvami, zato s povinností provádět údržbu, na kterou ani nájemné nevydělalo.

Další příklad - rodině mé bývalé manželky do "nadměrného" řadového domku zakoupeného za 1. republiky, kde ve dvou 2+1 bydlely dvě generace jejich rodiny, vnutili soudruzi v 50. letech další "potřebné" nájemníky, takže majitelé bydleli dvougeneračně v jednom bytě 2+1.

A bordel, který při združstevňování a postátňování zemědělství napáchali komunisté v pozemkovém vlastnictví, trvá navzdory restitucím, pozemkovým úpravám atd. zčásti dodnes a napravuje se ad hoc, tedy když nastane situace, kdy je nutné to řešit.

7 0
možnosti
Foto

Rád bych viděl statistiku výstavby nových bytů 1970 - 1990 a 1990 - 2010.

2 1
možnosti
Foto

Musím, milou paní autorku, trochu korigovat. Ona píše:

"Nebylo ničím neobvyklým, že se více generací mačkalo v jednom bytě. Lidé uzavírali manželství mladí a bydleli se svými dětmi i se svými rodiči v jednom bytě. Žádná sláva."

Zdroj: https://helenavlachova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=660425

Jenomže to občas sláva byla a docela maškrtná. Já se ženil asi rok poté, co mé nastávající zemřela babička. Měli jsme proto pro sebe jeden pokoj ve velkém čtyřpokojovém vinohradském bytě.

Narodil se nám syn a to soužití s manželčinými rodiči, kteří byli relativně mladí, bylo naprosto perfektní. Tchyně našeho synka milovala a péče o něj ji nebyla žádnou přítěží. A tak nebylo výjimečné, ba bylo spíše pravidlem, že jsme synka vykoupali a hurá ke známým nebo do hospody.

Neříkám, že to tak musí fungovat vždy, ale v našem případě to bylo pět krásných volných let, kdy jsme se po večerech a po nocích nemuseli o dítě starat.

2 0
možnosti
Foto

No to vícegenerační bydlení maté pěkně zachyceno ve filmech, třeba tři přání. I mí rodiče bydleli po svatbě spolu s rodiči od maminky tak tři roky. Já zase tři roky po skončení školy.

2 0
možnosti
LH

A proto se Havlovo kralikarny prodávají v Práglu za 4 Mega oni za to můžou komunisti... :-)))

5 0
možnosti
VS

Samozřejmě. Ale to vy asi nepochopíte.;-)

6 1
možnosti
MD

Je krasne jaro, vse kvete, chtelo by to pritele bliz jak na telefonu..

2 0
možnosti
Foto

Vy toužíte po příteli? Máte kliku, dnes můžete bez postihu. ;-D

0 0
možnosti
Foto

:-)R^

Někteří na tu dobu holt rádi vzpomínají. Mí rodiče ne.

6 0
možnosti
Foto

To je prudce individuální. Je to podobný efekt, jako s vojnou. Po třiceti letech si každý také vzpomene jen na ty legrace.

Já vzpomínám velmi rád. Hlavně proto, že jsme byli mladí, měli jsme se rádi, založili jsme rodinu, v práci žádný stres a každý víkend na chatu a do hospody.

Tedy, samozřejmě, až po sportu, kterým byl buď turnaj ve stolním tenise nebo ve volejbalu. Ke své hanbě přiznám, že když se hrálo o metr piv, hrál jsem jak o život.

Samozřejmě, že ten systém byl v principu nelidský a neměl perspektivu. Ale nechával svým obyvatelům docela prostor k mimopracovní realizaci, když to v té práci za moc nestálo.

1 1
možnosti
AK

Mafiánský kapitalismus u nás?

Možná přesnější by bylo ho specifikovat jako lichvářsko-exekutorsko-mafiánský kapitalismus.

Ale s tím není třeba čekat na KSČM ve vládě.

Ten už tu po léta máme, díky "demokratům" ODS, TOP09 a dalším vládnoucím po roce 89.

5 0
možnosti
JF

J19i29ř36í 67F66o27g78e66l

27. 4. 2018 8:23

Je to trošku pohádka. Ani za minulého režimu nebylo možno připojit plynový kotel do komína s odtahem spalin tuhých paliv. Tak nás nehoupejte nebo pište jen to co víte.

3 2
možnosti
VS

To byste se divil, co všechno byli lidi schopni do koumínu ze 17 století narvat.;-D

0 1
možnosti
  • Počet článků 1263
  • Celková karma 21,60
  • Průměrná čtenost 1112x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik