- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Máte pravdu. Otázka by ale měla směřovat na vedoucí supermarketů... Raději si koupím dobré voňavé české jablíčko, než nedozrálou kyselou cizokrajnou mandarinku.
Páni je snědli.
Kde jsou ti páni?
Na krchově zakopáni.
Jste nějak přeskočil voly, né?:-D
Chce to notnou davku stesti a zamerit se spise na Klementynky ;)
Chuťově výrazně nezaměnitelné, obírají mandarinky o jejich takzvané prvenství
Mandarinky plne pecek? Ja rano koupil krasne sladke klementynky bez jedine pecicky.
A stálo dvacku za kilo. Hodněkrát bylo u nás na jídelníčku
...matně si vzpomínám na modelku Němcovou jak přesvědčivě brečela v USA,že za komančů nebyly k dostání v obchodech mandarinky,co by asi říkala na koupi toho dnešního hořkého a kyselého hnoje za 30,.
Jak se nakupovaly mandarinky za normalizace si pamatujete, jak loni zjevně ne. Na dobré mandarinky jsem sice také v poslední době nenarazil, nepředpokládám ale, že to bude setrvalý stav. Sezona mandarinek prostě ještě naplno nezačala a určitě můžeme každou chvíli očekávat zase ty luxusní mandarinky ještě s větvičkou a lístky.
Zrovna ty s větvičkou a lístky se loupou velice špatně a chuť ... nic moc.
Pravda je, že volné mandarinky jsou obvykle vyschlé nebo nahnilé. Podivné na nich je, že se jedná o očividně dohromady sesypané různé druhy citrusových plodů, jsou rozdílné velikosti, rormanitého tvaru, barvy i síly kůry. Nedá mi, abych si to nevysvětlovala tak, že řetězec skupuje (patrně za odvoz) odpad, který by jinak končil na skládce a prodá ho v akci českénu zákazníkovi. V síťkách bývá ovoce jednotnější co do typu, ale známky dlouhéh skladování nese stejně.
Už se mi pvedlo koupit i pěkné, nezkažené mandarinky, ale stejně jim chyběla chuť a vůně. Domnívám se, že je to odrůdou. Patrně výsledek šlechtění k odolnosti proti chorobám a k monstrózní plodnosti. Stený jev jsem zaznamenala i u rajčat (i u těch, co si vypěstuji sama ze zakoupených sazenic mi chybí typická ostrá chuť a aroma, které pamatuji z doby před třiceti lety), stejné je to u angreštu - plodnice jsou velké, rostliny dobře odolávají různým chorobám a mají minimum trnů, ale ovoce prostě nechutná jako angrešt.
Odkud vlastně pocházely tzv. "kubánské" pomeranče (se žlutou slupkou), které se k nám dovážely v dobách vyspělého socialismu, kdy na nás západní vyspělé země zanevřely a ty dobré, běžné pomeranče se slupkou oranžovou nám ze svých kolonií přestaly dovážet, je záhadou už především proto, že na Kubě (podle českých občanů tam pracovně delší dobu pobývajících) - tyto pomeranče vůbec nerostly.
Můj známý, který se dostal na Kubu za bolševika s cimbálkou naopak říkal, že ty pomerančovníkové sady viděl. Vypadalo to prý jako divoký les, bez jakékoliv údržby.
Tak zrovna jsem jednu dobrou snídala. Ale fakt je, že je nemají vždycky. A člověk je musí rozlišit od těch, co jsou spíš malé pomeranče, i když mají tvar skoro jako mandarinky.
Ten "kočkopes" se jmenuje mandora, kříženec mandarinky a pomeranče. A hrozně špatně se loupe:-)))
Mám jiný rébus. Kam se poděly skvělé maďarské jonatanky?
Jinak ale - protože se téměř celý produktivní život stravuji ve stejné veřejné (podnikové) jídelně, tak musím říci, že se tam dnes vaří o mnoho lépe. Je to další variace na téma, že ten koláč, který máme k dispozici od r. 1913, není větší, ale zásluhou technického pokroku chutnější.