Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Máte pravdu. Otázka by ale měla směřovat na vedoucí supermarketů... Raději si koupím dobré voňavé české jablíčko, než nedozrálou kyselou cizokrajnou mandarinku. R^:-(

0 0
možnosti
Foto

Páni je snědli.

Kde jsou ti páni?

Na krchově zakopáni.

0 0
možnosti

Jste nějak přeskočil voly, né?:-D

0 0
možnosti
VB

Chce to notnou davku stesti a zamerit se spise na Klementynky ;)

1 0
možnosti
JS

Chuťově výrazně nezaměnitelné, obírají mandarinky o jejich takzvané prvenství :-)

0 0
možnosti
VV

Mandarinky plne pecek? Ja rano koupil krasne sladke klementynky bez jedine pecicky.

1 0
možnosti
ND

Kam se podělí to skvělé bílé filé?

1 0
možnosti
PK

A stálo dvacku za kilo. Hodněkrát bylo u nás na jídelníčku:-)

1 0
možnosti
NM

...matně si vzpomínám na modelku Němcovou jak přesvědčivě brečela v USA,že za komančů nebyly k dostání v obchodech mandarinky,co by asi říkala na koupi toho dnešního hořkého a kyselého hnoje za 30,.!!!!

0 0
možnosti
PS

P38e56t33r 44S57k45á74l65a

15. 11. 2017 9:19

Jak se nakupovaly mandarinky za normalizace si pamatujete, jak loni zjevně ne. Na dobré mandarinky jsem sice také v poslední době nenarazil, nepředpokládám ale, že to bude setrvalý stav. Sezona mandarinek prostě ještě naplno nezačala a určitě můžeme každou chvíli očekávat zase ty luxusní mandarinky ještě s větvičkou a lístky.

0 0
možnosti
IK

Zrovna ty s větvičkou a lístky se loupou velice špatně a chuť ... nic moc.

Pravda je, že volné mandarinky jsou obvykle vyschlé nebo nahnilé. Podivné na nich je, že se jedná o očividně dohromady sesypané různé druhy citrusových plodů, jsou rozdílné velikosti, rormanitého tvaru, barvy i síly kůry. Nedá mi, abych si to nevysvětlovala tak, že řetězec skupuje (patrně za odvoz) odpad, který by jinak končil na skládce a prodá ho v akci českénu zákazníkovi. V síťkách bývá ovoce jednotnější co do typu, ale známky dlouhéh skladování nese stejně.

Už se mi pvedlo koupit i pěkné, nezkažené mandarinky, ale stejně jim chyběla chuť a vůně. Domnívám se, že je to odrůdou. Patrně výsledek šlechtění k odolnosti proti chorobám a k monstrózní plodnosti. Stený jev jsem zaznamenala i u rajčat (i u těch, co si vypěstuji sama ze zakoupených sazenic mi chybí typická ostrá chuť a aroma, které pamatuji z doby před třiceti lety), stejné je to u angreštu - plodnice jsou velké, rostliny dobře odolávají různým chorobám a mají minimum trnů, ale ovoce prostě nechutná jako angrešt.

0 0
možnosti
Foto

Odkud vlastně pocházely tzv. "kubánské" pomeranče (se žlutou slupkou), které se k nám dovážely v dobách vyspělého socialismu, kdy na nás západní vyspělé země zanevřely a ty dobré, běžné pomeranče se slupkou oranžovou nám ze svých kolonií přestaly dovážet, je záhadou už především proto, že na Kubě (podle českých občanů tam pracovně delší dobu pobývajících) - tyto pomeranče vůbec nerostly. !!?

1 0
možnosti
Foto

P95e23t62r 52O13m42e67l95k19a

15. 11. 2017 9:06

Můj známý, který se dostal na Kubu za bolševika s cimbálkou naopak říkal, že ty pomerančovníkové sady viděl. Vypadalo to prý jako divoký les, bez jakékoliv údržby.

0 0
možnosti
IV

Tak zrovna jsem jednu dobrou snídala. Ale fakt je, že je nemají vždycky. A člověk je musí rozlišit od těch, co jsou spíš malé pomeranče, i když mají tvar skoro jako mandarinky.

0 0
možnosti

Ten "kočkopes" se jmenuje mandora, kříženec mandarinky a pomeranče. A hrozně špatně se loupe:-)))

0 0
možnosti
Foto

Mám jiný rébus. Kam se poděly skvělé maďarské jonatanky?

Jinak ale - protože se téměř celý produktivní život stravuji ve stejné veřejné (podnikové) jídelně, tak musím říci, že se tam dnes vaří o mnoho lépe. Je to další variace na téma, že ten koláč, který máme k dispozici od r. 1913, není větší, ale zásluhou technického pokroku chutnější.

0 0
možnosti