Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Hlavně, že tady autorka vychvaluje, jak výborné jsme měli tehdy školství. Cestovat všude je sice hezké, ale autorka už neví, že to stojí nějaké peníze.

0 2
možnosti
PH

P90e58t36r 19H17a73j48d78a

3. 7. 2017 14:52

Nejdřív čtěte, poté plivejte.

0 0
možnosti
Foto

Systém devizových přílslibů měl své důvody, tím hlavním byla ochrana Národního hospodářství, které pracovalo za podmének totálního ekonomického embarga. Svým způsobem se osvědčil, i když bylo mínusem bylo omezení cestování, plusem byla vysoká životní úroveň státu, kde si každý jouda, který dnes živoří na ulici u levného krabicového vína, mohl pořídit krásný masivní dům, jaký dnes jen tak někdo nemá.

0 11
možnosti
PS

P98e13t43r 89S92k83á58l38a

20. 6. 2017 9:59

Jojo, tu vysokou životní úroveň nám celý Západ natolik záviděl, že jsme museli obehnat hranice ostnatým drátem aby se k nám všichni nenahrnuli;-D

15 0
možnosti
AK

Zvláštní je vaše dedukce, že pokud někdo volí KSČM, že tak činí proto, že mu chybí atrakce žádání o devizový příslib.

Jakou mají motivaci voliči KSČM těžko říct, nikdy jsem neviděl žádnou studii, která by to zkoumala, ale tuhle jistě ne.

Možná si na - rozdíl od vás - nemyslí, že máme teď v zemi lepší pořádek, že nám vládnou jen vzdělaní a bystří, kteří nekradou ze společného.

0 0
možnosti
Foto

Kdysi v Německu, byla společnost studentů značně levicová. A o komunistické straně "an sich" tam panovalo toto mínění:

1. Skvělá opozice

2. K vládě něpúšťať

1 0
možnosti

Na odi.ty, typu Heřmánek, Řezník, nemá smysl reagovat.

0 0
možnosti
Foto

To je tak, když někdo nesnáší pravdu a objektivní informace. Ale vzdělaný člověk se smíří i s velkou dávkou neobjektivity a dokáže na ni noblesně reagovat.

Nezdá se však, že by to byl tento případ a nějak se mi v mysli jeví něco vitamínového.

2 0
možnosti
AP

Trošinku to pletete, paní Vlachová. Devizový příslib existoval hlavně proto, že prostě v tom řízeném hospodářství jediným legálním vlastníkem cizích valut byl stát - a měl jich po čertech málo. Všechna ta buzerace, kterou popisujete, se odehrávala v souvislosti se získáním tak zvané výjezdní doložky do pasu - bylo to jakési vízum naruby, povolující držiteli překročit hranici své země směrem VEN - bez této výjezdní doložky byl pas vlastně k ničemu - tedy mimo Vámi zmíněné cesty po zemích RVHP. Tragikomické na tom ovšem bylo, že obě podmínky vycestování byly na sobě nezávislé, a pohořet mohl člověk na každé samostatně.

1 0
možnosti
Foto

Pokud člověk nedostal potvrzení devizového příslibu MO KSČ od jeho zaměstnavatele, tak nedošlo ani k žádosti o výjezdní doložku.

Drtivá většina žadatelů o devizový příslib již skončila právě u žádosti o devizový příslib na MO KSČ nebo ZO KSČ.

Jinak jsem v blogu paní Vlachové nenarazil na žádnou zásadní chybu, takže můžeme skončit pouze u slovíčkaření.

2 0
možnosti
Foto

Upřímně řečeno, neznám vůbec nikoho, koho by si po návratu ze soukromé cesty "vzali do práce estébáci".

Asi jste žila v jiné zemi nebo spíš jste tyto věci vůbec nezažila.

To o čem píšete, je trochu jinak. Před každou služební cestou na Západ (nejsme si jist, zda opravdu před každou) provádělo vnitřní oddělení podniku instruktáž cestovatele a po návratu jej zase "vytěžovalo". Což samozřejmě byly složky SNB, o tom žádné.

1 1
možnosti
DP

Na "pohovor" na StB museli návštěvníci západu během padesátých a v některých případech ještě i v první polovině šedesátých let, pak už se to dělo skrytě v organizacích, jak popisujete.

1 0
možnosti
Foto

Máte tam obrovskou řadu nepřesností. Tak, předně, kromě služebních cest, které se jaksi nepočítají, šlo na Západ vycestovat nejméně dvěma dalšími způsoby. ̈

1. S cestovní kanceláří

2. Na pozvání blízkých příbuzných.

Neříkám, že to nebyl opruz, ale já žádost o devizový příslib také podával několikrát a myslím. ̈

Toto, myslím, je Vaší čiročirou fantazií a dokonce si myslím (i když lidská paměť je nedokonalá), že ani na výjezdní doložku toto, co uvádíte, nebylo všechno zapotřebí:

V žádosti o devizový příslib toho komunisté potřebovali hodně. Potřebovali detailní znalost žadatele, který musel vyplnit zemi, pro niž byl devizový příslib požadován, datum a účel cesty. Dále se musela vyplnit organizace, v níž žadatel pracuje, případně škola, na níž studuje. Adresa zaměstnavatele a pracovní funkce žadatele v organizaci. Dále se musel uvést rok poslední uskutečněné soukromé cesty do nesocialistických států, počet dnů pobytu, navštívené země a účel země. A když toto vše vyplnil, musel odnést do Československé banky, jež rozhodovala o přidělení příslibu.

Zdroj: http://helenavlachova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=609792

0 0
možnosti
PS

P29e50t21r 34S36k50á52l60a

20. 6. 2017 7:51

Co kdybyste si článek přečetl znovu a pořádně. O možnosti vycestovat na Západ s cestovní kanceláří přeci autorka píše: "Turismus provozovaly Čedok, Rekrea či Cestovní kancelář mladých. Počet zájezdů byl značně limitovaný a uhrát nějaký na Západ či Jugoslávie znamenalo mít kontakty nebo si vystát frontu přes noc. V nejistotě, že se na mě dostane."

Zdroj: http://helenavlachova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=609792

4 0
možnosti
JB

Jedna věc byl devizový příslib, druhá věc výjezdní doložka. To by další problém. Nutno dodat, že ke konci už soudruzi vyměkli a kdo měl příbuzné na Západě a složil mu devizy v bance, vytšinou vycestovat mohl. Opět kromě vojáků, policistů a mě. Já byl čerstvě po maturitě a soudrzi měli strach, že jim tam zůstanu

3 0
možnosti
Foto

Nemyslím, že by věk žadatele hrál nějakou velkou roli. Já na Západ vycestoval na pozvání, když mi ještě nebylo 18.

Přesněji, ještě mi nebylo 18 a požádal jsem si. Když jsem vyjel, tak to bylo 6 týdnů po mých 18. narozeninách.

0 0
možnosti
MB

Pan Řezník, ve svém nezbytném raníku - úvodníku , opět bludy káže. Jediný, kdo programově šířil nenávist byli Komunisté, jako svůj nosný bod programu. Třídní boj - stavění člověka proti člověku. Snaha, aby člověk nenabyl jakýkoliv kontakt - tedy i cestování ... Jak tragi - komický případ např. hudebníka R.A.Dvorského - (prakticky jeho záběr ve všech filmech pro pamětníka) ... "Soudruzi, vy zde cosi budujete - budujte, asi nic pro mne. Já mám i zahraniční vydavatelství, tedy vycestuji" ... NIKAM NEPOCESTUJEŠ ! Cca za 1 rok přední stránka Práva rudého - Známý kapelník přistižen bedlivými pohraničníky při nelegálním pokusu o překonání hranic tábora míru a socialismu ! ... Jako vlastizrádce, vycestoval skutečně - Do basy, odsouzen byl na pět let odnětí svobody. Že, pane Řezník ... :-)

4 0
možnosti
Foto

Tak komunisté přímo třídní nenávist nešířili, pouze stanovili jako její příčinu existenci antagonistických tříd a jako léčbu doporučili odstranění antagonistických tříd. Problém byl pouze v tom, že žádné antagonistické třídy neexistovaly a neexistují.

0 0
možnosti
Foto

I15v80a46n 89M91a43r59e62k

20. 6. 2017 6:57

Mně komáři p.Vlachová též nechybí. A kam vyrazíte na dovolenou , do Madridu,Nice Bruselu či Londýna ? Já, protože se mám ještě rád , raději strávím dovolenou v bývalé "komunistické kolonii" na Slovensku. Vám přeji příjemnou dovolenou .

3 0
možnosti
Foto

Nejde ale o dovolenou v cizině, pouze v EU, že ano?

0 1
možnosti
  • Počet článků 1261
  • Celková karma 22,67
  • Průměrná čtenost 1114x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik