Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Starý vtip o KSČ

Na soudruhy lidé vymysleli bezpočet vtipů. Na vedoucí úlohu strany, která sebe nazývala hegemonem. Přejme si, aby se už takový podobný hegemon v naší zemi nikdy neopakoval.

Motto "Jazyk moudrých přináší dobré poznání, kdežto ústa hlupáků chrlí pošetilost." (Přísloví Šalomounova, Druhá sbírka, 15.2)

Na soudruhy lidé vymysleli bezpočet vtipů. Na vedoucí úlohu strany, která sebe nazývala hegemonem. Přejme si, aby se už takový podobný v naší zemi nikdy neopakoval.

Teď onen vtip o tom, zda může nestraník souložit s nestranicí? Může, ale stranice musí penis zavádět sama, aby zůstala zachována vedoucí pozice strany. O tom se ve své knize Deník udavače zmiňuje Zdeněk Jarchovský. Popisuje v ní své VŠ studium v sovětském Leningradu, dnes St. Petrohradu. Tam odešel studovat, protože to byla jediná možnost, u nás studovat nemohl s ohledem na kádrový profil svých rodičů.

Už se ani nedivím, že se za bolševiků nemohlo volně cestovat do Sovětského svazu, který soudruzi nazývali zemí, kde zítra znamená již včera. Tamní život se odvíjel v celkové bídě, nic nebylo k dostání a jediné, čeho bylo dostatek, byla všudypřítomná vodka. A vzhledem k tomu, že nám soudruzi prezentovali Sovětský svaz jako zemi neomezených možností, nebylo žádoucí vše vidět na vlastní oči. Protože pak musel každý prozřít. A myslím si, že tomu je i dodnes. Alkoholismu se země nezbavila, bídy a žebráků přehršel a k tomu oligarchové. A samozřejmě nesvoboda a bezpráví. 

Ve své knize vše Jarchovský popisuje s nadhledem a vtipem, což mu zřejmě pomáhalo, aby svá studia zvládl. Popisuje otřesné podmínky na VŠ kolejích, kde se usídlily štěnice a oni byli od nich pokousáni. Sprchy se nacházely v přízemí budovy a autor vše popisuje následovně: "Pádil jsem chodbou jak jelen, byv do prdele střelen. Džo mě zavedl do suterénu. Uprášená žárovka osvětlovala dvě prkna spojená kolmými špriclíky, aby se nesmekala. Lávka vedla ještě níž do šera. ...Dál vedly dvě chodby osvětlené ještě hůř než vchod. Opadané kachličky, na podlaze dřevěné rošty, ze zdí trčely dráty, trubky, armovací železa. Naše kolej stála na základech domu vybombardovaného za války. Nějakým zázrakem se jeho sklep dochoval i s teplou vodou, osmý div světa." Dlužno dodat, že teplá voda tekla jen krátce, zanedlouho byla zastavena.

Autor se dále zmiňuje i o otřesném zásobování, většina obchodů zela prázdnotou, a když přijely nákladní vozy se zbožím, lidé se automaticky stavěli do front, aniž by věděli, jaké zboží přivezli. Ale vyplatilo se stát na cokoli. Když přivezli boty, každý popadl jeden pár obuvi bez ohledu na velikost. Poté si mohli vzájemně boty vyměňovat. Pokud jde o základní hygienické zboží, to bylo naprosto nedostatkové. Většina populace používala Komsomolskou pravdu. Dále se můžete v knize dočíst i o tom, že většina bytů neměla koupelny, a byly-li jaké, byly využívány jinak. Jako skladiště, temná komora, dílna, dokonce i k uskladnění brambor. Z tohoto důvodu se můžeme domnívat, že obyvatelé Sovětského svazu byli s hygienou na štíru.

Jak autor popisuje toalety. "Záchodové mísy jsou zcela běžné jako v Evropě, jen jim chybí prkénka, proto většina uživatelů nejdříve vyleze na okraj mísy a zároveň s podřepem sundává kalhoty. Kdo fakt nepotvrdí, lže, nebo se jen bojí, protože kabiny velmi často nemají ani dveře. Jedná se o mírně akrobatický prvek, schválně si to doma zkuste při otevřených dveřích. Studenti ze vzdálenější Asie si výkon ještě ztěžují, balancují na míse s láhví vody v ruce a lijí si vodu za záda. Proto odlišují ruku na jídlo od té druhé."

Za zmínku rovněž stojí návštěva kina, kde autor viděl prima film "Andrej Rublev." "Až se mi dělalo špatně, zástup poutníků s vybodanýma očima, bratr bratra pálí rozžhaveným křížem a pak mu nalije vroucí smůlu do úst. V hledišti seděly rodiny s dětmi, které si zvykaly." Nelze se divit, že lidský život nemá v Rusku žádnou hodnotu a nikdy neměl, když k tomu byly děti vedeny odmalička.

Při čtení knihy jsem se vrátila do dob, kdy v mém rodném městě sídlila sovětská posádka, za což můžeme "poděkovat" našim soudruhům. Sovětští vojáci a jejich oficíři s rodinami zdevastovali okolí našeho zámku i míst, kde bydleli, protože vyhazovali veškerý odpad z oken. Plenili, kam vkročili. Pamatuji se, že jsem jednou v obchodě s dámským oblečením narazila na sovětského oficíra s jeho poskokem. Oficír koupil úplně všechny podprsenky, které v obchodě měli. V jeho domovské zemi se ženám o samozřejmosti, jakou je podprsenka, mohlo jen zdát. Pro oficíry ze Sovětského svazu byla naše země něco jako Západ, protože se u nás dalo ještě něco zakoupit. Ale pak také přišly dny, kdy nebyl k dostání toaletní papír, dámské vložky, zubní pasty, deodoranty...Okupace nám přinesla nejen velkou nesvobodu, ale došlo i k drancování ekonomiky, ničení životního prostředí.

Dalo by se napsat velmi mnoho o tom, co vláda KSČ v naší zemi způsobila. Z devastace, kterou tu komunisté zanechali, se budeme vzpamatovávat ještě mnoho let. Proto bychom měli být v jednání s nimi stále obezřetní, protože se jim po zkušenosti, kdy byli hegemonem, nedá věřit vůbec nic. To, že se současná vláda opírá o komunisty, je velký krok vzad. Nic dobrého pro Českou republiku. Jako by nám těch čtyřicet let jejich vlády nestačilo...

Autor: Helena Vlachová | úterý 16.7.2019 7:38 | karma článku: 30,32 | přečteno: 1271x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Svým založením jsem idealistka

I když jsem založením idealistka, nemohu se svou maličkostí připodobnit k Johnu Lennonovi. Nicméně se mohu vyjádřit vůči panu Babišovi a jeho propagandistické rétorice. Totéž lze vznést i vůči SPD.

19.4.2024 v 17:53 | Karma: 10,55 | Přečteno: 665x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Ředitel, jenž používá estébácké praktiky

Na základě mých posledních mou dvou blogů se mi dostalo útoků i vyhrožování ze strany ředitele střední školy. Vyhrožoval mi trestním udáním. Nestačila jsem žasnout. Že by opět povstali soudruzi? Že by byl jedním z nich?

15.4.2024 v 19:33 | Karma: 22,93 | Přečteno: 1650x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Měla bych počítat s vyhazovem za svůj poslední blog?

Když píšu své blogy, vždy jde o něco, co se v současnosti kolem nás děje. Můj poslední blog o neaprobovaném angličtináři na SŠ mě stál dost útoků vůči mně samé

14.4.2024 v 17:28 | Karma: 26,40 | Přečteno: 1672x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Máte doma středoškoláka? Bojuje s angličtinou?

Tímto dnešním blogem bych chtěla pomoci těm žákům a studentům, kteří mají smůlu, že mají na angličtinu diletanta.

13.4.2024 v 10:02 | Karma: 37,17 | Přečteno: 5867x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Když matka ničí své dítě

Rozpadne-li se partnerský vztah či manželství a zůstanou-li z něj děti, měl by se zájem přenést především na ně. Děti by měly rozpadem vztahu rodičů trpět co nejméně. Ale vysvětlujte to některým matkám.

7.4.2024 v 7:29 | Karma: 19,33 | Přečteno: 973x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 1262
  • Celková karma 22,02
  • Průměrná čtenost 1113x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik