Některé dnešní matky by zasloužily políček

V současnosti se hodně hovoří o proočkovanosti v naší zemi. Není stoprocentní, neboť některé matky nenechávají své děti očkovat.

Motto "Kdybys pošetilce roztloukl v hmoždíři na padrť tloukem, pošetilost z něho nedostaneš." (Přísloví Šalamounova, pořízená muži Chizkijášovými, 27.22)

V současnosti se hodně hovoří o proočkovanosti v naší zemi. Není stoprocentní, neboť některé matky nenechávají své děti očkovat. Mluvím záměrně o matkách, protože žena je dárkyní života, má zákonitě ke svému dítěti blíže než muž. Opravuji, měla by zákonitě mít ke svému dítěti blíže než muž. Ale není tomu vždy.

Nemám ráda extremismus v jakékoli podobě. Stačí se podívat na počasí. To si s námi stále zahrává, setkáváme se s extrémními teplotami, suchem, povodněmi. To je snad dostatečně názorný obrázek toho, jak je jakýkoli extrém škodlivý. O to víc je škodlivý, zasahuje-li do života lidí.

Nesouhlasím s tím, aby nebyly děti očkovány. V tomto případě naprosto věřím medicíně. Sama jsem očkovaná, nechala jsem syna očkovat, jak mi to bylo doporučeno dětskou lékařkou. Vůbec mě nenapadlo, že bych tomu bránila, protože bych tím mohla ohrozit zdraví svého dítěte. Očkování mělo vždy klidný průběh, nedošlo k žádným komplikacím. Platí o mně, bratrovi i našich dětech. Těžko chápu počínání matky, která nenechá své dítě oočkovat. Vystavuje je tak potenciálnímu nebezpečí, že onemocní nebezpečnou chorobou. Takovou matku lze brát jako krajně nezodpovědnou, protože si neuvědomuje dosah svého jednání. Ani se nedivím, že se mateřské školy brání přijímat děti, které nejsou očkované. Současná epidemie spalniček jen ukazuje, kam až může vést chování některých matek. 

Nejde však jen o očkování. Mezi matkami najdeme i veganky či vegetariánky, které svůj životní styl vnucují i svým dětem. V tomto směru bych byla velmi opatrná. K tomu, aby se člověk stal veganem či vegetariánem, by měl dospět sám, po svém vlastním uvážení. Neměl by nikoho nutit, aby s ním sdílel tento životní postoj. Zvlášť malé děti ne. Ty mají mít pestrou stravu, kam patří i maso. Neznamená to, aby se člověk masem přejídal, i o něm platí přiměřenost, ale vystříhat se jej úplně nemusí být to nejlepší. Kolikrát se stačí podívat na ty, kteří se rozhodli pro vegetariánství či veganství. Veganství považuji za úplný extremismus. Lidé, zastávající tento styl, musí často obohacovat svůj jídelníček o potravinové doplňky, jsou bledí, jejich pleť nevypadá ani zbla zdravě, totéž může platit i o jejich odolnosti vůči nemocím. A zatahovat do něčeho takového své děti? A přidat k tomu i fakt, že nenechám své děti oočkovat? To už je extrém na druhou, ubohá póza, jíž se někdo snaží na sebe upozorňovat. A zatahovat do toho své dítě je krajně nezodpovědné. To by si měly uvědomit všechny matky, které svým postojem vybočují a mohou poškodit zdravý vývoj dítěte...

Autor: Helena Vlachová | úterý 8.5.2018 7:40 | karma článku: 46,72 | přečteno: 16143x