Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tsunami po česku

Viděla jsem, jak vypadala Srí Lanka tři měsíce po tsunami. Hotely se musely vysoušet, vše se pozvolna vracelo k normálu. V naší zemi také udeřila tsunami. Moře nemáme, tsunami udeřila v politice

Motto "Když přibývá spravedlivých, lid se raduje, panuje-li svévolník, lid vzdychá." (Přísloví Šalamounova, Třetí sbírka, pořízená muži Chizkijášovými, 29.2)

Neříkám, že jsem nadšená, když vidím, kdo zvítězil ve volbách, nicméně je toto nutné přijmout jako fakt. Naše země zažila tsunami na souši a na její režii se podílelo hnutí ANO se svým předsedou. Snad nikdy jsem neviděla tolik zdecimované obličeje členů ze sociální demokracie či komunistů. Jejich preference se neustále snižují a mohou se i nadále ztenčovat, až tu jednoho dne ani být nemusí.

Byla to právě sociální demokracie, která dala hnutí ANO šanci a vytvořila s ním koalici spolu s KDU-ČSL po volbách 2013. To tenkrát v bláhové naději netušili, jak dostanou na frak. Ono vytvořit koalici s někým, kdo je miliardář, kdo se řadu let pohybuje v soukromém sektoru, musí se umět prát, musí umět všelicos obejít a používat nejrozličnější praktiky, může být pro některé politiky cesta do pekla. Pan Sobotka nemá žádné jiné pracovní zkušenosti než s politikou a dovoluji si tvrdit, že se mu to tentokrát pořádně vymstilo. A nejen jemu. Takových, s prominutím strejců, najdeme nejen v sociální demokracii, ale i mezi komunisty a v dalších stranách, jimž vévodí staré struktury.

Nejsem stoupencem pana Babiše, nikterak mu nechci velebit, ale je mi jasné, že se v jeho osobě skrývá velmi silný soupeř, jenž se v životě nevzdává a umí se bránit. Umí zachovat chladný rozum, umí být velmi pragmatický a ví, jak to v životě, čímž mám na mysli hlavně ve světě podnikání, chodí. Už mnohokrát jsem zmiňovala velký rozdíl mezi soukromým a veřejným sektorem. Jsou to velmi odlišné sféry, stačí, když si člověk zajde na kterýkoli úřad a vidí, jak to tam funguje. Úředníci produkují jen a jen papíry, někdy ani neumí používat rozumu a postrádají flexibilitu. Státní sektor jsou klidné vody, tolik odlišné od divočiny, jak lze nazvat tržní hospodářství. Člověk ve vedoucím postavení v soukromé firmě se musí točit zdaleka jinak. Tady platí úplně jiná pravidla, a když jste na pozici obchodního ředitele, nemůžete si brát příliš servítky, protože jde o to porazit konkurenci. Obchodní ředitel musí být hlavně drzý a tvrdý, protože v rukavičkách se v obchodě nejedná, zejména když jde o miliónové zakázky.  A to si myslím pan Babiš zvládá víc než dobře. Rozumím jeho pracovitosti, jeho neutuchající kreativitě, protože on se pohybuje ve světě, v němž se neustále něco děje. Je tam rybou ve vodě, takový člověk se nenarodil, aby razítkoval dopisy na poště, jemu bylo do kolébky dáno vůdcovství. 

Jít do koalice s někým, jakým je Andrej Babiš, může znamenat konec veškerým politickým ambicím. Tomio Okamura zná svět podnikání, má bezesporu spoustu nápadů, ale v porovnání s panem Babišem se může zdát příliš emocionální, těžko ovládá své city a může to pro něj znamenat slabinu, přímo negativum. Zatímco on by soptil a dštil síru, jeho koaliční partner by se mohl jen pod vousy usmívat a v duchu začít psát novou knihu. Vidím-li lídry našich politických stran, většina z nich se mi nejeví natolik silných, aby si dokázala poradit s naturelem předsedy hnutí ANO. Pak jsou tu tací, kteří by zásadně do koalice nešli. Pan Bartoš či pan Kalousek. Pan Kalousek se spíše jeví tím, že už má dlouho prošlou záruku, kdežto pan Bartoš se projevuje jako muž, uznávající principy, což je velký plus. Předpokládám, že se předseda pirátů nikdy svým zásadám nezpronevěří, takové lidi v politice potřebujeme, piráti přinášejí čerstvý vítr do zatuchlého odéru naší politiky, kde je zapotřebí pořádný luft. Piráti přicházejí s něčím, co naše země potřebuje. Tím je digitalizace, jež by pomohla státní správě a ušetřila by nadbytečných státních úředníků. Tímto bodem mohou být piráti atraktivním koaličním partnerem pro hnutí ANO. Jenže piráti jsou zásadoví a do koalice s Andrejem Babišem se neženou, ba přímo nechtějí. Vědí proč. Být v koalici s premiérem, jenž čelí obvinění z možného činu podvodu, není pro každého. Velmi se mi líbí, jak se ze svého dna zvedá ODS, která se dokázala vypořádat se svou minulostí. Václav Klaus mladší skončil v preferencích jako druhý, hned za Andrejem Babišem. I ODS by mohla být vhodným koaličním partnerem pro hnutí ANO, ale i v tomto směru je zatím její předseda Petr Fiala neústupný. Nechce být v koalici s někým, kdo je trestně stíhaný. Nelze než souhlasit.

Opravdu nejsem příznivcem pana Babiše, protože zásadně odmítám lidi, kteří byli členy KSČ před Listopadem 1989, aby se posléze svého členství zřekli a využili veškerých styků, které se jim podařilo budovat v době předlistopadové. Nemohu však panu Babišovi upřít, že má velké schopnosti, někdy může ale být i všehoschopný. A jít s tak silným soupeřem do koalice, je jen pro člověka, jenž dokáže zmapovat slabiny svého oponenta,  dají-li se nějaká slabá místa v případě Andreje Babiše vůbec najít. On je na rozdíl od mnoha politiků velmi zběhlý a neochvějný, nebrání se kritizovat jiné, chválit sebe, ale neodhaluje své slabé stránky. Být v koalici s tímto politikem může znamenat hrát druhé housle. A kdo to z našich politiků chce? Kdo z našich politiků strčí hlavu do oprátky, kam už ji jednou strčila sociální demokracie spolu s KDU-ČSL. Stali se novodobými sedláky u Chlumce, stačí si připomenout jejich obličeje při vyhlášení výsledků voleb.

Myslím si, že pro běžného občana se toho příliš nezmění, ať vládne ten či onen. Do práce se chodit musí, abych si mohl pokrýt veškeré výdaje, případně si něco koupil. A pokud jde o klání našich politiků, nebylo by od věci, kdyby si některé své výpady nelásky, jež vůči sobě chovají, nechali jen pro sebe. Zbytečně do společnosti vnášejí napětí a nenávist, jako by nestačilo, že se v našich televizích či kinech objevují americké střílečky či bezduché seriály české provenience, které zapomněly na krásu našeho jazyka. Lidé jsou už něčím takovým přesyceni, proto by i pro politiky měla platit, pokud jde o kritiku soupeřovu, slova známého přísloví "Čeho je moc, tak toho je příliš..."

Autor: Helena Vlachová | úterý 24.10.2017 6:40 | karma článku: 17,18 | přečteno: 647x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Svým založením jsem idealistka

I když jsem založením idealistka, nemohu se svou maličkostí připodobnit k Johnu Lennonovi. Nicméně se mohu vyjádřit vůči panu Babišovi a jeho propagandistické rétorice. Totéž lze vznést i vůči SPD.

19.4.2024 v 17:53 | Karma: 10,56 | Přečteno: 673x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Ředitel, jenž používá estébácké praktiky

Na základě mých posledních mou dvou blogů se mi dostalo útoků i vyhrožování ze strany ředitele střední školy. Vyhrožoval mi trestním udáním. Nestačila jsem žasnout. Že by opět povstali soudruzi? Že by byl jedním z nich?

15.4.2024 v 19:33 | Karma: 22,93 | Přečteno: 1654x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Měla bych počítat s vyhazovem za svůj poslední blog?

Když píšu své blogy, vždy jde o něco, co se v současnosti kolem nás děje. Můj poslední blog o neaprobovaném angličtináři na SŠ mě stál dost útoků vůči mně samé

14.4.2024 v 17:28 | Karma: 26,40 | Přečteno: 1675x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Máte doma středoškoláka? Bojuje s angličtinou?

Tímto dnešním blogem bych chtěla pomoci těm žákům a studentům, kteří mají smůlu, že mají na angličtinu diletanta.

13.4.2024 v 10:02 | Karma: 37,17 | Přečteno: 5874x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Když matka ničí své dítě

Rozpadne-li se partnerský vztah či manželství a zůstanou-li z něj děti, měl by se zájem přenést především na ně. Děti by měly rozpadem vztahu rodičů trpět co nejméně. Ale vysvětlujte to některým matkám.

7.4.2024 v 7:29 | Karma: 19,33 | Přečteno: 975x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 1262
  • Celková karma 22,02
  • Průměrná čtenost 1113x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik