Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nechtěně feťačkou

Feťáky si spojujeme s těmi, kteří užívají drogy, jakými jsou heroin, pervitin. Neuvědomujeme si, že kolikrát se můžeme feťákem stát, aniž bychom chtěli

Motto "Mé dny se v dým obracejí, mé kosti jsou rozpálené jak ohniště. Jak zlomená bylina schne moje srdce, i svůj chléb jíst zapomínám." (Žalm 102, Hospodine vyslyš mou modlitbu, 102.4, 102.5)

Tak tohle je hodně smutný příběh. Je o seniorce, která upadla do kómatu, v němž strávila několik dní. A její nejbližší propadali hrůze, že se maminka už nikdy neprobudí, že maminka zemře. A přitom jí není zas tolik. Ještě ani ne sedmdesát, což není žádný věk, zvlášť dnes, kdy se lidé běžně dožívají osmdesáti i více.

Paní Černá nečekaně ovdověla před více než deseti lety. Smrt muže ji zasáhla, a aby se z této ztráty mohla dostat, lékař jí předepsal léky. Dostala se až k samotnému psychiatru, který jí pravidelně předepisoval rohypnol či hypnogen na spaní a lexaurin proti depresím. A ona tyto léky užívala každý den. Nikdo z jejích nejbližších neví, zda si přečetla příbalové letáky, jež upozorňují na skutečnost, že léky nelze brát dlouhodobě. Vlastně její nejbližší ani nevěděli, že maminka užívá léky dennodenně. Věděli, že je v péči psychiatra, a proto se neznepokojovali. Paní Černá sice poslední dobou neprojevovala přílišnou chuť do života, ale nikdo její letargii nepřikládal velkou váhu. Krom psychiatrických léků užívala i léky, jimiž zmírňovala projevy kožního onemocnění. Dermatolog jí pravidelně odebíral krev, aby viděl, jaký vliv mají medikamenty na její jaterní testy. V poslední době se testy velmi zhoršily, proto byla paní Černá pozvána do nemocnice, aby tam strávila několik dní. Lékař chtěl změnit léky, musela být tedy hospitalizována.

V nemocnici paní Černá neuvedla, že užívá prášky proti nespavosti a proti depresi více než deset let. Třetí den po nástupu do nemocnice upadla nečekaně do kómatu. Lékaři si toto nedokázali nikterak vysvětlit do té doby, než nahlédli do její kabelky. A v ní našli rohypnol i lexaurin. Paní Černá si tyto léky v nemocnici nevzala a její organismus zareagoval abstinenčními příznaky. A tím bylo kóma. Z kómatu se nakonec probudila, ale nikoho ze svých blízkých nepoznávala, mluvila s cesty, hovořila o stínech, o lidech, které nikdo neznal. Upadla totiž do jiného stavu, jakým je delirium tremens. Ten postihuje těžké feťáky a alkoholiky. Její rodina je zděšena a bojí se o její život, o jeho kvalitu. Jestli bude možný návrat, nebo se budou muset její blízcí smířit s tím, že je osobnost jejich maminky poznamenána natrvalo. Že se u ní bude projevovat demence a ona pozbude schopnost starat se sama o sebe. Bude odkázána na přežívání, nedůstojné přežívání, jež stejně povede ke smutnému konci.

Člověk by řekl, že může být klidný, když je v péči odborníka, v případě paní Černé psychiatra, ale vidíme, že tomu tak být nemusí. Jak je možné, že lékař dlouhodobě předepisoval léky, jež se mohou užívat krátkodobě? U paní Černé na ně vznikla závislost, jež vyústila v kóma a posléze v delirium tremens. Aniž by si to člověk přál, může se stát feťákem, jehož další dny jsou jeden velký otazník.

Život je zaměstnání asi nejtěžší, zaměstnání na směnný provoz. Kolikrát máme pocit, že už dál nemůžeme, že jsme se svými silami u konce. Ale byla by hloupost dát životu výpověď nebo ji dostat. Aby mohl člověk vykonávat nejtěžší povolání ze všech, musí být tak trochu sobec. Možná i víc než trochu. Člověk by měl být pozitivní sobec, aby zvládal všechny těžké okamžiky svého života. Vědět, že nejdůležitější osobou ve svém životě je on sám. A vnímat život z té lepší stránky, nevracet se ve vzpomínkách do minulosti, protože minulost zkresluje, je hodně emocionální. Musíme žít přítomností a uvědomovat si malé radosti, jež nám život přináší. Třeba rozkvetlý ibišek, nebo tající vločku prvního sněhu na tváři, nebo četba knih. Knihy nás uvádějí do jiného světa, v němž zapojujeme svou fantazii a je nám dobře. Radostí je kolem nás hodně, stačí se jen rozhlédnout a vnímat... 

Autor: Helena Vlachová | středa 12.7.2017 6:02 | karma článku: 18,93 | přečteno: 1001x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Svým založením jsem idealistka

I když jsem založením idealistka, nemohu se svou maličkostí připodobnit k Johnu Lennonovi. Nicméně se mohu vyjádřit vůči panu Babišovi a jeho propagandistické rétorice. Totéž lze vznést i vůči SPD.

19.4.2024 v 17:53 | Karma: 10,55 | Přečteno: 656x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Ředitel, jenž používá estébácké praktiky

Na základě mých posledních mou dvou blogů se mi dostalo útoků i vyhrožování ze strany ředitele střední školy. Vyhrožoval mi trestním udáním. Nestačila jsem žasnout. Že by opět povstali soudruzi? Že by byl jedním z nich?

15.4.2024 v 19:33 | Karma: 22,93 | Přečteno: 1644x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Měla bych počítat s vyhazovem za svůj poslední blog?

Když píšu své blogy, vždy jde o něco, co se v současnosti kolem nás děje. Můj poslední blog o neaprobovaném angličtináři na SŠ mě stál dost útoků vůči mně samé

14.4.2024 v 17:28 | Karma: 26,40 | Přečteno: 1669x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Máte doma středoškoláka? Bojuje s angličtinou?

Tímto dnešním blogem bych chtěla pomoci těm žákům a studentům, kteří mají smůlu, že mají na angličtinu diletanta.

13.4.2024 v 10:02 | Karma: 37,17 | Přečteno: 5860x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Když matka ničí své dítě

Rozpadne-li se partnerský vztah či manželství a zůstanou-li z něj děti, měl by se zájem přenést především na ně. Děti by měly rozpadem vztahu rodičů trpět co nejméně. Ale vysvětlujte to některým matkám.

7.4.2024 v 7:29 | Karma: 19,33 | Přečteno: 973x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1262
  • Celková karma 22,34
  • Průměrná čtenost 1113x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik