Foto

Mám opačnou zkušenost. Když slyším někdy se bavit ve vlaku mládež mezi s sebou anglicky, když totéž vidím v běžném turistickém styku zde (obchody, restaurace, hotely, ale i na ulici) od našich lidí směrem k turistům, když vidím české studenty v zahraničí, tak jsem na to skoro až pyšný. Určitě se dnešní mládež domluví anglicky lépe, než my kdysi pomocí povinné ruštiny.

No jo, zlatý socík. Učitelé byli možná kvalifikovaní, ale starší generace ve velké většině anglicky neumí.

To neumí ani starší generace v Německu, Francii či Itálii.

PD

Na jakou zs ste chodila, když tam byla plně kvalifikovaná Němcinarka a anglictinarka...když tyto předměty byly nepovinné? Ředitel pracuje s tím, co má. Až bude mít rozpočet na zaplacení dobrého jazykare, kterého nepreplati soukromý sektor, tak ho bude mít ve sboru. To ostatně platí na i ostatní aprobace. Jinak míra nezbytneho jajismu dodržena, takže článek jako vzdycky

MB

Tak já si na 3 dny odjedu, nemám čas diskutovat a autorka zveřejní 3 články. Myslím, že do sbírky stížností patří už jen ušmudlané neschopné české manželky

Nevím, jestli je to na některých školách špatné, ale moje děti i kamarádi mých dětí z jiných škol se anglicky dobře domluví, na konci ZŠ už zvládli číst jednodušší knížky.

MR

Vy jste učitelka? Chudáci děti. na druhou stranu, pokud mby se naučily anglicky dobře, třeba by pak chtěly jet do USA a byly by zklamané tím jak tam lidé nedodržují hygienu a páchnou, ne?

Foto

Chtěly by jet do USA a tam by zjistily, že jim místní nerozumí stejně jako ony nerozumí jim.

Foto

Děti chodí léta do školy a odnesou si odsud nejen mizernou znalost angličtiny, ale téměř všeho. Dnešní výuka připomíná nalévání vody z kýble do láhve s úzkým hrdlem. Do láhve se dostane minimum a zbytek se rozlije kolem. Pokud jde o angličtinu, je třeba děti především naučit mluvit a rozumět slyšenému. Šestileté dítě Angličanů neví nic o mluvnici, ani o psaní, ale přijatelně anglicky mluví i poslouchá. Na to by se měly školy zaměřit a dosáhnout toho jde jen věčným opakováním až "do zblbnutí". Až to děti dokážou, tak je seznámit s gramatikou a psaním.

JH

J23a65n 34H57a38r84v19a49n

17. 3. 2024 9:44

Přesně tak! Jak už jsem jinde psal - kdysi jsem byl rok v Budapešti u firmy Videoton, kde pro nás dělali sálový počítač (EC1010). Školení dělali Maďaři (já na celý HW) s překladem do ruštiny. Ale mimo firmu jsme dostali stravenky do restaurací a starej se jak umíš! A tak jsem se naučil maďarsky - ale o gramatice jsem neměl ani ponětí.

Samozřejmě. Na ZŠ zpravidla nepovinná, na gymnáziu němčina nebo angličtina povinná. Plus výborná státní jazyková škola, kde se i za socialismu učily všechny hlavní světové jazyky. A pedagogové byli samozřejmě kvalifikovaní. Z mého rodičovského pohledu nastala největší zvěrstva v 90. letech, kdy se narychlo z ruštinářek dělaly nedostatkové angličtinářky, převzaly se nevhodné primitivní učebnice určené pro výuku v rámci Commonwealthu a školy zaplavili tzv. "rodilí mluvčí", zpravidla naivní batůžkáři bez pedagogické kvalifikace neznalí češtiny:-)

  • Počet článků 1262
  • Celková karma 22,04
  • Průměrná čtenost 1113x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik