Foto

Po vojne je každý generál. Hoď kameňom, kto si bez viny., Ja sa už vyhýbam nejakým hodnotiacim subjektívnym článkom, pokiaľ na to hodnotiteľ nemá adekvátne vzdelanie a neuvedie pramene. Upratať si sám v sebe, čo je dobré a čo pre koho zlé je pozítívny proces, lebo tie historické procesy prináležía procesu ako takému, my vnášame iba svoje subjektívne pocity a domnienky.

Příliš černobílé hodnocení. Při rozhodování o tom, zda přijmout mnichovský diktát, neměl Beneš dobrou pozici. Kdyby odmítl a rozhodl, že se ČSR bude bránit, nejspíše by ho Chamberlain s Daladierem označili za původce druhé světové války, protože jim se za "nějaký malý stát uprostřed Evropy, o kterém nic neví" rozhodně bojovat nechtělo. A ze stejných důvodů by nám ani nepomohli. Za největší chybu Beneše považuji to, že věřil Stalinovi a příliš pozdě přišel na to, jaký je to nedůvěryhodný zmetek.

Foto

V daném období byl i Stalin spojencem v boji proti Hitlerovi.

Foto

Jak jednoduché, mnohdy až triviální je ex post ,,hodnotit" historii, či v ní nejednou až účelově hledat paralely

JP

Jak chcete historii hodnotit, než ex post? Chápete vůbec význam toho slova?

JP

J54a96n 74P54a53v60l51í38k

16. 3. 2024 10:18

Myslím, že horší než útěk na Západ byl jeho protiústavní pakt se Stalinem, kdy výměnou za uznání jako prezidenta ze strany bolševiků prodal republiku tomuto zrůdnému režimu. Následně bez odporu přijal Košický vládní program, v němž moc prakticky přecházela do rukou komunistů. Podepsal dekrety, které vyústily v etnickou čistku občanů německé a maďarské národnosti, mstil se stranám, které mu dříve dělaly potíže při jeho kandidatuře na úřad prezidenta. Zasloužil se o jejich zákaz po válce a tím o okleštění demokracie v době 1945 - 1948. Je to velmi nevábná postava našich dějin.

Zákaz nepohodlných politických stran vítaly bohužel i "přeživší" nekomunistické strany, což se jim hned v roce 1948 vymstilo.

MK

Kdysi byla česká koruna tvrdá měna, to však nenávratně zmizelo po 2. světové válce díky prezidentu Benešovi, který předal naši zemi komunistům.

Zdroj: https://helenavlachova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=814437

Nikoliv díky, ale vinou. Není zač.

JV

Já bych hned na úvod napsal, že všechny vaše blogy jsou ryze subjektivní.....

JH

J56a84n 82H29a90r71v98a73n

16. 3. 2024 8:47

A já bych zase napsal, že blogy úplně všech jsou subjektivní, i když si mnozí nárokují, že jen ta jejich pravda je ta správná.

OD

O93t34a 59D46v90o35r86a60k

16. 3. 2024 9:55

Přijde mi příliš jednoduché prohlásit Beneše za zrádce. Opustil republiku ze které prakticky nic nezbylo. Co by ho tady čekalo, asi vězení, možná i smrt na popravišti. Ale v emigraci se celou dobu snažil, aby byl anulován mnichovský dokument a i díky této snaze jsme po válce nepatřily mezi poražené země. Ano jeho poválečná politika je velmi diskutabilní.

Foto

Mnichovský dokument nebyl anulován. Bylo prohlášeno spojenci, že je platný, ale jeho platnost skončila tím, že jej Hitler porušil okupací zbytku ČR. To by prohlásili i bez Beneše.

AL

To, jak se Beneš zachoval k Háchovi, to pak sám zažil o pár let později od komunistů. Souhlas, zrádce národa. Z anglického pohodlí byl moudrý.

Foto

Dnes je NEJMÉNĚ přehršle ,,moudrých" ve svém pohodlí u svých komplů

môj subjektívny pohľad na E. Beneša je ešte tvrdší

  • Počet článků 1262
  • Celková karma 22,04
  • Průměrná čtenost 1113x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik