Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZZ

Nabídli jsme Evropě Fialu - a Evropa se nám za něj vysmívá !

https://www.youtube.com/watch?v=hxY-gbjpNXQ

;-(

2 1
možnosti
JK

Ještě že jme nenabídli vás. ;-)

0 0
možnosti
JK

Ono to české slovanství a idea panslavismu je pozůstatek Národního obrození vydatně přikrmeného komunisty. Nic než ideu nám SSSR totiž nabídnout nemohlo. Ve skutečnosti jsme víc Keltové a Germáni než Slované. Spojovat pohostinnost s původem je hodně zavádějící, navíc to zavání rasovou segregací.

Nicméně rozdíl v pohostinnosti, nebo spíše v otevřenosti je patrný. Jedním z důvodů je naše vlastní výchova a to, jak osobně onu pohostinnost vnímáme a co si pod tím představujeme. Evidentně vnímáme distingované posezení u čaje jinak my, než Angličané. Také v tom hraje roli bohatství a kupní síla. Ani nejde o to, že se jedni bojí okradení a druzí chtějí prvoplánově ty první obrat. Prostě ti bohatší mají jakýsi soucit a možná i uznání jak ti chudší umí vyžít s málem (z jejich pohledu), tenhle pocit máme i my k některým národům, zejména na východě. No a zase ti chudší chtějí ukázat, že se umí o sebe postarat a mají přebytky k pohoštění, těší je to a mají dobrý pocit.

Dalším důvod vidím ve společenskopolitickém uspořádání, autoritativní režimy filtrují informace z obavy rebelií a tak neformální přátelská setkání přinášejí i informace režimem nedodané a tajené, tím víc pokud přijíždí někdo ze svobodného světa, kde cenzura není. Dobře si vzpomínám jak jsme hltali informace od návštěvníků ze západu, jak to vlastně u nich ve skutečnosti vypadá a jak se u nich žije.

Rozdíly jsou a budou, někdy i diametrální, proto padají na úrodnou půdu i teorie o stejném bohatství a stejném postavení pro všechny, že jsou to mylné představy se snad už dostatečně prokázalo.

S arabským světem nemám zkušenosti, ani dostatek informací, tak se mu záměrně vyhýbám.

0 0
možnosti
Foto

Pohostinnost je hezká věc, dle mne to ale není úplně nejdůležitější vlastnost člověka a národů.

Již přes 40 let žiji v Nizozemsku, nyní v provincii Jižní Holandsko. Holanďani jsou šetrní, pohostinní jsou jen do jisté míry. To mi však nevadí. Na návštěvu k nim jdu především proto, abych si s nimi popovídal a ne abych u nich debužíroval, přejídal se, natož se opíjel. Když jsem navštěvoval z Nizozemska Česko, tak jsem musel často odmítat, co mi příbuzní a přátelé nabízeli. Nechtěl jsem se přejídat.

Mám mezi přáteli i pohostinné Nizozemce, Když jsem si je teď vybavoval, tak jsem si uvědomil, že to jsou buďto alespoň po jednom z rodičů cizinci nebo obyvatelé jiných provincií než Severní nebo Jižní Holandsko, například provincie Limburg.

V Nizozemsku je hlavní zásadou většiny lidí, že každý se musí o sebe postarat především sám. Rodiče například pomáhají svým dětem především výchovou, radami a příkladem. Když děti dospějí, tak jim rodiče finančně už moc nepomáhají, dědí však po nich.

Mám dobré zkušenosti s pohostinstvím Francouzů, Američanů a jedné dánské rodiny. To však byly rodiny, s kterými jsem měl přátelský vztah, společné zájmy a také společné životní hodnoty a normy. Té pohostinnosti jsem nijak nezneužíval.

0 0
možnosti
Foto

Je pravdou, že někteří zápaďáci se na Čechy dívají přes prsty jako na lidí z bývalého komunistického bloku. Relativně moc jich myslím není. Osobně jsem se s tím díváním přes prsty nesetkal. Záleží totiž na tom, zda je Čech dostatečně vzdělaný (stačí, když něco praktického umí) a dostatečně sebevědomý. Příklad: Potkal jsem se tu s českým instalatérem, který si vzal Holanďanku. Když jsem se ho zeptal, jak ho rodina manželky přijala, tak mi se smíchem řekl, že dobře například, proto, že ho často potřebují.

Nechci Vás nijak urážet. Pokud jste v Bavorsku vypadala nejistě a strašně toužila po tom s nějakými Angličany navázat kontakt, tak je to možná odradilo.

0 0
možnosti
PK

Čechům proti jiným chybí zdravý nacionalismus. Ŕekl bych že se i potlačuje - nejdříve internacionalismem, pak přehnaným evropanstvím, vše ze Západu je lepší, děvčata vyvdat se za cizince.

1 0
možnosti
PC

Stále budu tvrdit, že to, o čem tu píše autorka (a nejen to) není o rase, národnosti a já nevím, o čem jiném ještě, ale o povaze, resp. o charakteru jednotlivých lidí. A takové to univerzální hodnocení, paušalizování a zjednodušování ať už kohokoliv, je mi odporné, protože zavání vším možným, jen ne objektivitou.

1 0
možnosti
JK

No žasnu, jak autorka najednou kritizuje ten vyspělý západ, který nám vždy dávala za vzor 8-o

1 0
možnosti
ST

No, že Britové námi a Poláky často opovrhují, je bohužel známá věc... :-/

0 0
možnosti
JM

J23a87n 14M53a82r21e19k

10. 8. 2022 5:00

A nemají k tomu náhodoá důvod?

0 0
možnosti
EH

Nejhorší jsou asi národy, které žijí z historické slávy a nosí nos nahoru, přitom v současnosti jsou jenom ovoněná bída.

Ale jinak je to o jedincích. Nemám ráda dělení na zlé Rusy, statečné Ukrajince, zlodějské Čechy, nedovtipné Němce, chladné Anglány a buranské Francouze.

Hloupí lidé se povyšují nad lidmi z východu nebo počítají, v čem jsou lepší než jiný národ. Naštěstí jsem potkala při svých cestách plno inteligentních lidí a vřelých k cizincům. Převážně v Anglii. ;-)

3 0
možnosti
PK

Vidím to stejněR^R^R^

0 0
možnosti
JN

J29o97s21e47f 77N65i61k70l

9. 8. 2022 16:40

R^R^R^ mám podobné zážitky...

1 0
možnosti
Foto

Jak poznám, kdo je Slovan a kdo není Slovan. Podle čeho se to dá poznat. Češi mají geneticky blíž k Němcům a Rakušanům, než ke Slovanům.Z genetických testů obyvatel Čech a Moravy vyplývá, že ryze slovanské geny mají asi tak tři lidé z deseti. Zbylí obyvatelé jsouj genetická směsice zahrnující Evropany z doby ledové, migranty ze severní Afriky a Blízkého východu a hlavně Kelty a Germány.Češi jsou tak v podstatě mixem všech možných skupin, které za posledních 10 000 let prošly střední Evropou. Patří dokonce mezi geneticky nejpestřejší národy v Evropě. Téměř 18 procent obyvatel Česka náleží k prapůvodním obyvatelům Evropy, kteří na kontinentu žijí už 35 000 let a jsou tedy potomky dávných lovců mamutů. Zbývající lidé jsou v podstatě přistěhovalci.

5 0
možnosti
EH

Asi to bude všude v Evropě podobné. U nás se střídali cizí panovníci a každý si pozval lidi z vlastního národu. Předci mé matky přišli do Polska z Itálie.

Jinde se možná cizinci u vlády nestřídali, ale brali si nevěsty odjinud.

0 0
možnosti
  • Počet článků 1262
  • Celková karma 22,02
  • Průměrná čtenost 1113x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik