Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Normalizace zuřila v 70 letech,v 80 tych to bylo už jen bububu. Je třeba si uvědomit že komunisté v tý době na vysoké pozice hospodářství nejmenovali neodborníky . Kdo chtěl být ředitel nebo náměstek musel být odborně zdatný a samozřejmě musel být ve strane. Dnes stačí být vě straně která zestaví vládu a na vysokou státni pozici se dostane neodborník ,jen proto že je straník. ;-D.

0 0
možnosti
RP

Podle mně je článek výmysl a blábol.

Po normalizaci se nic takového nedělo, režim měl na krku 300 tisíc lidí, často schopných odborníků, kteří u prověrek v roce tuším 1970 rovnou odmítli podepsat souhlas s okupací 1968 a za trest byli nastrkáni do řadových, nevýznamných a špatně placených pozic v zastrčených kancelářích, skladech a výrobních provozech. Ti lidí věděli, že se jim nic horšího už nestane, byli naštvaní a jazyk za zuby moc nedrželi. Aby byl v té době učitel v autoškole za takovou blbost zavřený na dva roky a byly mu vyraženy zuby, to je nesmysl. Takhle se tehdy mluvilo běžně a později v 80 letech téměř veřejně..

Pokud se tento příběh skutečně stal, tak se musel stát v padesátých letech, ne v sedumdesátých za normalizace. V padesátých to bylo možné, ta komunistická paranoia, co vedla k tomu obvinění i to bití při výsleších tam tehdy bylo. V sedumdesátých a osumdesátých letech už ne, už jednou proběhlo oživení v 60 letech, kdy se tyto věci zveřejňovaly a komunističtí bijci už měli strach, že by při daslším oživení došlo i na ně. Jinak by třeba Charta 77 nejspíš ani nevznikla, kdyby jim ve vězení hrozil takový výprask a potom třeba práce na uranu, jako tomu bylo v padesátkách.

3 10
možnosti
JK

v polovine 80. let jsem vypomahal u nas v Nemecku v jednom takovem lepsim domove duchodcu. Chovanci byli muzi a zeny, kteri prozili sve mladi v dobe nacistickeho, hitlerovskeho Nemecka v 30. letech.

Ptal jsem se jich, jak to tenkrat bylo, v dobe utlaku, represi a bezpravi. Kdy nkdo rekl neco spatne a skoncil v koncentracnim tabore.

Nechapave se na me divali. Byli mladi, zazivali sve prvni lasky, meli pekne zazitky z Hitlerjugend a babicky mi ukazovaly fotografie, jak nacvicuji spolecna vystoupeni ve svazu nemeckych divek. Jiste, vedelo se o lidech , ktere odvedli do koncentraku - vesmes komunisty a soc. demokraty, ale jinak byl zivot krasny.

Kazda spolecnost ma vzdycky nejaka leta, 30. leta, 50. leta, Husakovy deti, Hitlerovy deti, ve vedeni spolecnosti se nachazi vesmes lide charakterove naruseni.

Autorka bohuzel nerozlisuje obecne a zvlastni. To je dnes bezny ukaz, ktery vede s ohledem na mnozstvi podobnych vytvoru k dezorientaci spolecnosti. Dokud existuje ale moznost, ze se v diskuzi objevi muj vysvetlujici komentar, je mozno timto tyto spolecenske skody minimalizovat.

3 2
možnosti
ZB

Ano ta doba byla zlá, dostali se nahoru lidé, kteří neměli morální schopnosti. Bohužel tak zvaná Sametová revoluce toho moc nezměnila, tito lidé se spojili s údajnými disedenty a vedle politické moci získali i tu moc ekonomickou. A opět se smějí nám všem. Rozkradli v tomto státě úplně vše. Rok 1989 ale jednu pozitivu přeci jen měl a má - lidé mohou cestovat, mohou podnikat. Je ale zřejmě jen otázkou času, kdy i tyto výhody skončí. Jsou jistě trnem v oku právě těm komunistickým pokračovatelům - komunisté nalezli do všech politických stran, a jejich zrůdností je třeba se právem obávat. V Česku bohužel chybí pravicová, erudovaná politická strana, která by udávala směr Česka a dbala na morální hodnoty, právo, ekonomickou soběstačnost Česka, která by neměla ve svých řadách bývalé komunisty a nebo bývalé politiky od roku 1989, která by podporovala svobodné podnikání a zjedušila jeho administrativu, aby lidé mohli kdykoliv začít podnikat a nemuseli se obávat úředníků a jejich šikany.

10 0
možnosti
JK

....bohužel chybí pravicová, erudovaná politická strana, ...

ta predstava, ze je treba vhodit do urny ten spravne (TM) vyplneny volebni listek, aby byly vsechny problemy vyreseny je skutecne usmevna.

....dostali se nahoru lidé, kteří neměli morální schopnosti. ....

nahoru se vzdycky dostaneou takovi lide. V jakekoliv dobe a v jakemkoliv systemu.

1 1
možnosti
PK

Z mých zkušeností - když by se p.Novák "provinil" jen jak je psáno, tak by se tím zabývala základní organizace KSČ a ROH. Udělala by bububu příp. pohrozila sundáním z místa na nějakou nižší pozici. Je pravda, že byly daleko lepší poměry v Praze pod heslem - pod svícnem je největší tma a v takovém Hradci byla "ruka strany" tvrdší.

5 3
možnosti
AR

V Sudetech byli už před volbami r.1946 usazování komunisty naši kolaboranti s nacisty, protože KSČ byla jediná partaj, která je přibírala do své strany. Ve vnitrozemí ve svých rodných obcích se neuplatnili, protože spoluobčané s takovými nekomunikovali, natož přátelili. Pochopitelně ochotně vstupovali do KSČ a jako odměna jim byly přidělovány slušné domky opuštěné sudetskými Němci. Nedivím se, že dodnes mají komouši v pohraničí silnější pozice než ve vnitrozemí !!

17 0
možnosti
Foto

Asi se všichni bojí kolektivně, že by mohli přijít o ty konfiskáty. Ale zase toho před volbami v r. 1946 moc nebylo, zaknihované příděly se pohybovaly v tisících.

0 1
možnosti
GS

Vážená autorko,

dokažte, co tvrdíte. Obviňuji Vás ze lži!

Buď píšete literální fikci, nebo dokažte, že Váš příběh je pravdivý a rád se Vám za své tvrzení omluvím.

V té době mi bylo (1986) 23 let, nevěděl jsem co dřív píchat a žil jsem v Praze. Chci tím říct, že život v tehdejší době byl možná pestřejší, než je dnes a svým způsobem lituji, že tehdejší pestrost života jste si pravděpodobně neužila.

Co se týče systému, podepsal jsem Chartu (1987) a později Několik vět. Mělo to následky v podobě vazby, nemožnosti studovat VŠ atd.

Ale s takovým blbým, prvoplánovitým příběhem jsem se opravdu nesetkal.

8 18
možnosti
VV

Opravdu?

Jakou Chartu jste v roce 1987 podepisoval?

Je to preklep, nebo se vyjadrujete k necemu o cem nic nevite?;-D

18 1
možnosti
GS

Spíš si vymýšlí, tak to fakt nebylo.

6 11
možnosti
GS

Já tu paní nechápu.

2 8
možnosti
OS

Vy nechápete více věcí!!!

5 0
možnosti
  • Počet článků 1262
  • Celková karma 22,00
  • Průměrná čtenost 1113x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik