Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Hezké nápady, jenže:

- zkuste jako obecní zastupitel(ka) navrhnout zrušení některé základní školy pro nenaplněnost

- zkuste jako krajský zastupitel(ka) navrhnout zrušení některé střední školy pro nenaplněnost

V obou případech to budou především obyvatelé (obce/kraje), kteří budou proti a u příštích voleb jste bez šance.

Pokud je práce učitele tak snadná a výborně placená - proč před školami nejsou fronty zájemců o tuto práci? Proč ředitelé měsíce a roky shánějí učitele?

I mě (ač ne-učitel, jen jsem kdysi vedl pár let kroužek IT při jedné základce a kontakty někde zůstaly živé) přistane v mailu měsíčně alespoň jedna nabídka od střední/základní školy, kde hledají učitele informatiky.

2 0
možnosti

Už byly zrušeny vesnické málotřídky, začínají se rušit školy ve střediskových obcích, protože venkov se stále vylidňuje. Některé školy dávají dětem bonusy za to, aby k nim vůbec chodily do školy, jinak by musely školy zavřít nebo minimálně omezit, protože další nejbližší základka je taky 12-15 km daleko.

0 0
možnosti

Práce učitele je především velmi pohodlná. Žáci se jim sami hrnou do školy, protože školní docházka je povinná. Přípravu si učitel udělá jednou, a pak už je to každý rok podobné, navíc to samé odpapouškuje ve dvou i více třídách. Když se učitel na něco vyflákne, tak později dá děcku kuli, a dítě ani neví za co a doma musí samo látku dohnat. O třech měsících prázdnin raději mluvit nebudeme. Něco jiného je práce v jiných profesích. Např. řemeslníci většiny profesí musí dnes mít také SŠ nebo VŠ kvalifikaci a tuto si obnovovat a zvyšovat, a práci musí nejen odpracovat, ale tuto si také sehnat (obstarat), podepsat smlouvy, zajistit materiál, vyfakturovat, vyúčtovat a zdanit atd.

1 7
možnosti

Že se mladí do učitelské profese tak hrnou. A při Vaší logice - doktoři jsou na tom také skvěle, většinou si práci také nemusí "sehnat".

3 0
možnosti

Měl jsem možnost nahlédnout do jiných resortů řízených (a placených) státem a dovolím si tvrdit, že všude je peněz alespoň mírný nadbytek. Jak říkal nebožtík MF Ježek. Všem jsem při plánování rozpočtu ubral 10%, všichni brblali a všem to nakonec stačilo. Njn, jenomže tehdy udělat schodek rozpočtu pouhou jednu mld, tak by se z toho všichni po a opozice by je roznesla na kopytech. No a pak se poprvé dostali ke kormidlu socánci.

5 0
možnosti

Ježek byl ministrem financí? Spíš blbě se točil kolem privatizace. Nadsazování je na celém světě, v nouzi uberete na investicích nebo údržbě, opravách. Stačí se podívat v jakém stavu byla gardová nemocnice Motol.

0 0
možnosti

Tak všechna porovnání ukazují, že proti vyspělým zemím, ke kterým se chceme řadit, je školství podfinancované. Nicméně kromě tlaku na platy, které jsou oprávněné, není moc slyšet o možných změnách, úsporách, absolutních i relativních. Státe dej. Ale armáda i další chtějí také podstatně víc. Argumenty blogerky jsou dost mimo, ale opravdu všechny střední školy, na jejichž financování se podílí stát, jsou nutné?

0 0
možnosti

A proč jste proboha odešla, když jste tam byla tak nechutně přeplácená za těch pár odpracovaných hodin týdně?

8 1
možnosti

Mám podezření, že kecáte a nikdy jste samostatně neučila a tipuji, že základku jste skončila v sedmé třídě, jinak byste takové hlouposti napsat nemohla.

Podle bombastického titulku a radikálního tvrzení, že se ve školství plýtvá až zústává rozum stát bych čekal něco víc než bláboly o 22 hodinovém týdenním ůvazku a třídách o deseti žácích. ;-(

2 1
možnosti
Foto

Vy jste pracovala ve školství zřejmě jako uklízečka, soudě podle vašich postřehů

4 1
možnosti
Foto

J40i54ř88í 49L76i77b91e96r

13. 4. 2019 17:35

Nejsem si až tak jistý, že zrovna ve školství je nadbytek peněz. Už jen z toho důvodu, jak málo je učitelů na Základních školách, z takového platu nelze uživit rodinu. Dalším problémem je vychovanost žáků ve školách (myšleno výchova v rodině), v mnoha školách se řeší (anebo taky neřeší) šikana. Vzhledem k tomu, že syn už navštěvuje čtvrtou ZŠ, a ze dvou ZŠ musel odejít proto, že byl šikanován a škola toto nedokázala vyřešit, nemyslím si, že by to učitelé měli lehké. To, že byl obvykle šikanován těmi, kteří se do třídy dostali díky inkluzi (a měli psychické problémy), je jen smutná "třešnička na dortu".

4 0
možnosti
Foto

obávám se, že chyba bude asi jinde než ve škole, když syn chodí už do čtvrté školy a asi ještě nebude konec.

2 1
možnosti

Může paní autorka upřesnit, kde všude viděla základní školy se třídami o deseti žácích? Leda tak nějakou venkovskou jednotřídku nebo školu se žáky se zvláštními potřebami. I dvacet žáků ve třídě je hodně, zvláště při inkluzi. Nacpat třicet nebo čtyřicet žáků s různými potřebami do jedné třídy a chtít po učitelých, aby to všechno zvládli a ještě jim třeba snížit beztak mizerné platy, to je zřejmě vlhký sen téhle věčné stěžovatelky.

9 0
možnosti

:-) Pamatuji si, jak jsem chodil do školy a byl jsem prvńáček a s námi byly ještě druháci a třeťáci.

0 0
možnosti

Paní Vlachova, lžete! Pracovní doba pedagogických pracovníků

Stanovená týdenní pracovní doba (odpovídající tzv. „plnému úvazku“) je pro pedagogické pracovníky, jako pro všechny ostatní zaměstnance, určena § 79 odst. 1 zákoníku práce na 40 hodin.

Pedagogický pracovník vykonává přímou vyučovací, přímou výchovnou, přímou speciálněpedagogickou nebo přímou pedagogicko-psychologickou činnost

přímým působením na vzdělávaného, kterým uskutečňuje výchovu a vzdělávání podle školského zákona.

Vyhláška č. 263/2007 Sb., kterou se stanoví pracovní řád pro zaměstnance škol a školských zařízení zřízených Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, krajem, obcí nebo dobrovolným svazkem obcí uvádí příklady prací souvisejících s PPČ (neuzavřený

Důležité upozornění:

Někdy bývá týdenní rozsah PPČ nazýván úvazkem, což může vést k určitým nedorozuměním a mylným názorům, že pracovní doba pedagogických pracovníků je shodná s týdenním rozsahem PPČ. Při plném úvazku je týdenní pracovní doba pedagogických pracovníků 40hodinová.

Pklad č. 1: Učitel 2. stupně ZŠ při plném úvazku 40 hodin týdně má nařízením vlády č. 75/2005 Sb. stanoven týdenní rozsah PPČ 22 hodin týdně, na práce související připadá 18 hodin týdně.

5 3
možnosti

Ale jistě. Měl bych však jednu poznámku. Učitel má zaplacenou jak odpracovanou dobu, tak dobu na přípravu. Což je v pořádku, co však není v pořádku, že se pořád mluví o tom, že učitelé mají malé platy a srovnává se to s Německem. To samé lékaři. V rámci české ekonomiky a jejich možností učitelé tak malé platy nemají. Průměrný plat učitele je v tomto roce 39 tisíc. https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2711288-ucitele-nasli-na-lednove-vyplatnici-prumerne-39-tisic-vlada-se-pre-zda-ma-zvysovat

To znamená, že je nad průměrnou mzdou. Jasně, někdo má méně, někdo více, ale průměr je vypovídající. Začinající učitel asi nebude mít průměr, že? Víte, učitelé, lékaři, státní úředníci mi připadají jako sobci. Chtějí více než kolik si naše ekonomika může dovolit.

Co takhle říci, že uklízečka má daleko méně než její německá kolegyně? Kuchařka méně než než německá kuchařka.

Nebo co já osobně, také bych mohl křičet, že mám méně než německý stavbyvedoucí, který má plat kolem pěti tisíc euro, takže je na tom třikrát lépe. A tak by se dalo pokračovat.

10 1
možnosti
  • Počet článků 1262
  • Celková karma 22,32
  • Průměrná čtenost 1113x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik