Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J98a69n95a 68M53a66j59o79v31á

13. 11. 2018 9:28

Nemyslím si, že jste se trefila, tom plánování maličko rozumím a...ono se to komunistům plánovalo. Nikdo nikam nesměl a tak nehrozil výraznější odliv lidí, vzdělávání částečně taky řídilo to, jak je kdo uvědomělý, tak stačilo zhustit síť nedoporučených ke studiu a převis zmizel, svět nebyl tak propojený, ekonomika se neodehrávala v konkurenčním prostředí. Ostatně, právě tehdejší, až neuvěřitelně diletantské plánování způsobilo, že se po revoluci v roce 1989 opravdu na nějakou dobu plánovat přestalo.

Nebyla dlouhá - bez plánování prostě nelze řídit nic, ani rodinu. Teď do každého plánu vstupuje neuvěřitelné množství proměnných a dobří analytici pro veřejnou správu pracují jenom okrajově (ono je to poměrně špatně placená činnost). Lze samozřejmě předvídat, že právě narozené děti půjdou za 15 let na střední školu a podle toho se zařídit. Jenže - zažila jste někdy situaci, kdy v menším městě chtěl zřizovatel zrušit střední školu? Chraňpámbu gymnázium? To jsou poprasky, petice a demonstrace. Troufl by si někdo toto udělat ve 3. roce 5. pětiletky předsedovi OV KSČ? No ani náhodou. A tak by se dalo pokračovat s celou řadou dalších faktorů v různých oborech. Realita prostě plánování předbíhá, a to i doma.

Vždyť vy jste si taky naplánovala pohodovou dovolenou na Kubě a byla z ní zkušenost přímo horrorová. To tak je.

(Čímž neříkám, že se v ČR plánování daří - to spíše moc ne. Ale to je zas ještě další, samostatné, téma.)

1 1
možnosti

J36a40n 68H53a87r18v58a28n

13. 11. 2018 8:27

Školství bylo za komunistů výrazně kvalitnější, absolventi VŠ technických vždy našli uplatnění v oboru i na Západě. Komunisti nefinancovali žádné školy produkující v praxi neuplatnitelné absolventy.

Dnes kvete biznis s tituly, v kdejaké Zlámané Lhotě je "universita", samozřejmě soukromá, umožňující získat za peníze snadno titul. Bohužel takové "humanitní vzdělání" nikdo nepotřebuje, je dobré leda tak pro zaškrtnutí příslušné kolonky v dotazníku státních institucí.

Co se týče podvodu MBA, tak tento patitul neuznává ani Ministerstvo školství, lze si jej koupit již od 40 000 Kč. V grafickém studiu příslušný certifikát vyrobí ještě laciněji, s naprosto stejnou "platností".

- Toto jsou mé dlouholeté zkušenosti v přímo souvisejícím oboru.

0 0
možnosti
Foto

No, vy jste žil v nějakém jiném komunistickém režimu.

Stejně jako tehdy ni dnes absolventi "tvrdých" oborů najdou uplatnění v zahraničí.

Stejně jako tehdy jsou studenti, kteří titul nikdy neměli získat. Dnes proto, že vystudují nějaké Sládkovičovo, tehdy proto, že před zkouškou zazvonil telefon z nějakého (okresního, krajského,. městského) výboru strany: zítra se dostaví na zkoušku z .... soudruh .... a dostane výbornou.

Dnes je to lepší, protože když potřebujete rozlišit, tak můžete do rozhodování zahrnout i absolvovanou školu/fakultu.

A že komunisti nefinancovali školy produkující v praxi neuplatnitelné absolventy? Titul RSDr. jste někdy potkal?

1 0
možnosti

Řekla bych, že tentokrát jste šlápla vedle. Žádná státní plánovací komise, žádný ministerský úředník není schopen znát dopodrobna demografický vývoj v každé obci v republice. V tomto směru se uplatňuje princip subsidiarity, tzn. že o počtu školských zařízení se rozhoduje na nejnižší úrovni, a je to plně v gesci zřizovatele.

Zřizovateli mateřských a základních škol jsou ze zákona obce, které také financují jejich provoz. A pokud vím, alespoň u nás, ty s daty demografického výhledu pracují.

Od 90. let probíhá tzv. optimalizace školství, v rámci které došlo k podstatné redukci mateřských škol a stejně tak škol základních. Z osmi základních škol v roce 1990, zbyly po optimalizaci čtyři ZŠ. Ve stejné době se postupně - na základě průzkumu

(ne)zájmu rodičů - zrušily i jesle, a město tuto službu řeší finančním příspěvkem pro malá soukromá zařízení, což rozpočet města vyjde podstatně levněji, než provoz vlastních prázdných jeslí.

Střední školy jsou v gesci krajů, rozhodují o nich krajská zastupitelstva, a i ta by měla vycházet z předpokládaného demografického vývoje. I v této oblasti k redukci školských zařízení dochází; např. před časem proběhla médii informace, že v Karlovarském kraji není žádné zařízení, kde by mohli zájemci získat kvalifikaci v oboru malíř pokojů a dalších řemesel.

O vysokých školách rozhoduje stát prostřednictvím ministerstva školství. Obávám se, že ani několikanásobně zvýšený počet studentů stomatologie nezlepší situaci, když absolventi mohou po ukončení studia financovaného státem, okamžitě odejít do zahraničí.

3 0
možnosti

Poznámka: u počtu zredukovaných MŠ a ZŠ v rámci optimalizace vycházím z konkrétní situace našeho města (cca 35 tisíc obyvatel), což jsem zapomněla uvést.

0 0
možnosti

Za komunistů se říkalo, že kdyby se dostali na Saharu, tak za pár let tam budou dovážet písek, jací jsou špatní hospodáři.

Ale tenhlete systém je ještě horší.Za komunistů jsme byli bramborářská velmoc, dneska se na úrodných polích postavily super,hypermarkety kam dovážíme brambory.A tak je to se vším.Čeho jsme za komunistů měli dostatek, tak dnes se to zlikvidovalo a nyní se to dováží.A není to jen u potravin, ale v celém hospodářství.

Za komunistů vyvinuté učňovské školství ( každá fabrika plánovala kolik bude potřeba nových učňů) dneska se potýkáme s nedostatkem řemeslníků.Ano, bývaly umístěnky ale nikde se nestalo, že by ve spádové obci nebyli dětští lékaři, zubaři apod.

1 0
možnosti

Mně jako spotřebiteli je fuk, jestli jsme byli bramborářskou velmocí, rozhodující je pro mě nabídka v obchodech. A ta je několikanásobně pestřejší, než před rokem 1989, čehož si snad musí všimnout i slepý. Tehdy například nebylo možné si plánovat jídelníček, museli jsme se spokojit s tím, co na nás v samoobsluze zbylo; dnes mám jistotu, že jaké potraviny potřebuji, ty také bez problémů koupím.

Ale s těmi bramborami jste mi připomněl kreslený vtip z Dikobrazu z 80. let.

"Co to děláš?", ptal se muž ženy, která na obrázku vyhazovala sáček brambor do popelnice. "Šetřím si práci," odpověděla ona žena na otázku. To bylo v době, kdy kvalita brambor byla tak mizerná, že po odkrojení černých částí toho do hrnce už moc nezbylo.

2 0
možnosti

Já bych to přirovnal k lodi na moři, normální by samozřejmě mělo být loď kormidlovat, aby plula tam, kam chceme my. Komunisté se o to svýn způsobem pokoušeli a loď řídili, i když ne každému se líbilo, kam ta loď plula.

Dnes už loď jen necháváme volně unášet mořskými proudy a větrem. Na vše se reaguje, až to přijde. Ale ono to není jen o plánování míst ve školkách, nebo míst na stomatologických fakultách, nebo chaotických opravách infrastruktury. Jako stát, jako společnost nemáme ani žádné vlastní směřóvání, žádný cíl, jen ze dne na den bezcílně vegetujeme a konzumujeme. Absolutně jsme rezignovali, tváříme se, že už není kam plout, nejvýš jsme schopni se hystericky bránit, pokud chce něco náš houpavý klid narušit. :-/

8 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS