Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zcela Vám uniklo, že podstatou H-systému bylo klasické letadlo. Kdo do něj investoval, musel být buď sám vychytralý (a spoléhat, že si na úkor ostatních účastníků polepší) nebo nebetyčně hloupý.

H-systém sliboval, že prostaví peníze získané společným vkladem, načež bude losovat, kdo z vkladatelů bydlení získá. Na koho bydlení nezbyde, musí počkat na další losování domů postavených z dalších vkladů.

Pokud každý vložil třeba milion, ale cena jednoduchého domku v té době byla, dejme tomu trojnásobná (dnes samozřejmě podstatně vyšší), je naprosto jasné, že se nemohlo dojít k uspokojení potřeb všech klientů. Ti, kteří po krachu H-systému urvali alespoň to, co se jim podařilo, tak jako tak jednali na úkor ostatních účastníků tohoto letadla. Ovšem vystěhovat je do měsíce je opravdu drsné.

2 0
možnosti

Vy vycházíte ze zcela chybné premisy, popsané větou "...jejich touha po lepším bydlení zvítězila, dostavbu svých nemovitostí v Horoměřicích nakonec dokončili."

Oni totiž nedokončili své byty, ale byty ve vlastnicví H-systemu (v konkurzu). Na pozemcích H-systemu. Obklopené pozemky H-systemu, přes které se do "svých" objektů dostávají. Ty pozemky a rozestavěné domy jsou součástí konkurzní podstaty, z níž má být částečně uspokojeno cca tisíc poškozených. Toto právo jim oněch 60 Horoměřických nepřímo upírá. A Zeman se diví.

Co na závěr: Špatná premisa nutně vede k velmi chybným závěrům. Ve Vašem blogu to nemohlo dopadnout jinak.

4 0
možnosti

Nezaplatili si ty byty nahodou svym vkladem do toho podivneho H-systemu?

0 0
možnosti

J11a40n 18H13a47r33v20a27n

26. 7. 2018 9:32

Odstranit bordel ve státě je třeba začít reformou soudnictví. Stovky (tisíce?) soudců se za stotisícové platy kope do zadku - odkládají, odročují, vrací..., rozhodnou zcela opačně než jiný soud ... prostě se flákají, nic je nenutí pracovat. A pak to takhle trvá Rv

4 0
možnosti

J48a42n 91H96a57r74v39a40n

26. 7. 2018 9:36

A to ještě soudkyně Marie Benešová mluvila o soudní mafii - určitě do toho viděla víc než jiní.

4 0
možnosti

"kteří přišli díky H-Systému o své peníze", "vyhlásil amnestii. A díky ní unikla spravedlivému trestu spousta podvodníků" ..... to je češtin...

0 0
možnosti
Foto

J65a68n 59Š90i97k

26. 7. 2018 8:40

Dobrý den. V článků stále omíláte slovo bezpráví. Dovoluji si upozornit, že rozhodl soud. Tedy rozhodnutí je podle zákona. Amnestie je rovněž podle zákona. Bezpráví by bylo, kdyby do domů vtrhla policie a bez soudního rozhodnutí všechny vystěhovala na ulici. Nic takového se neděje.To, že se soudní rozhodnutí někomu nelíbí, mění lidské osudy a bohužel na něj někdo doplatí penězi a třeba i zdravím, je smutné. Přesto pokud je mi známo z médií, řada lidí i subjektů podává pomocnou ruku, včetně premiéra, těm, co lidsky na rozhodnutí soudu doplatí. Ano, je to smutné, zatím však vše běží podle práva. A to je nesmírně důležité, stejně jako to, že se najdou tací, kterým není jedno, že se jejich spoluobčan ocitl v nouzi a nabízí pomoc. Jenže Vy paní Vlachová, samozřejmě na všem vidíte jen to negativní, protože si v tom libujete. Hezký den

8 0
možnosti
Foto

Myslím, že se podstatně mýlíte. Celá ta záležitost totiž mohla vzniknout jen díky protiprávnímu postupu konkurzního správce a "stavitelů".

2 0
možnosti
Foto

Já nechápu, že to lidé nechápou. Vezměme modelový, hypotetický případ: 1000 osob dá H-Systému na budoucí bydlení, každý jeden milión. Dohromady tedy miliardu.

Většina z toho se ztratí, ale ne vše. Zbudou nějaké pozemky, nějaké rozestavěné stavby. Ty už, jako "byly na někoho psané". Jenže nebyly. Vlastnictví bylo stále H-Systému.

A teď ti, kteří na sebe již měli nějaké nemovitosti "přidělené" si řekli: "Již jsme do toho dali milión, takže my v té stavbě budeme pokračovat". Ale, ouha, ta stavba nebyla jejich, neříkala jim pane.

Pozdě bych honit, ale oni si, pokud měli o tu lokalitu zájem, ty pozemky a rozestavěné stavby odkoupit prostě od konkurzního správce odkoupit.

Jenže, oni si řekli "proč bychom odkupovali, když už jsme do toho jeden meloun vrazili?". A v tom je ten problém. Každý dal Smetkovi, v tomto hypotetickém příkladu, jednoho melouna. Ale ti, kdo "dostavovali" ten milion zhodnotili a ti ostatní ne.

Samozřejmě, pokud někdo někde bydlí 20 let, z produktivního člověka se stal důchodcem, tak vyžaduje citlivý přístup. Ale, na druhou stranu, kolika důchodcům už exekutor prodal, třeba kvůli dluhům jejich dětí, střechu nad hlavou.

Je to mediálně zajímavé téma, ale ti "poškození" nejsou žádnými poškozenými nýbrž těmi, kdo z té milionové ztráty něco vychytračili, zatímco pro více, než 90% ostatních zbyly z toho investovaného miliónu pouze oči pro pláč.

7 0
možnosti

Předpokládám, že když do něčeho dáte milion, tak vám taky něco patří. třeba ten pozemek na kterém jsou základy. Po bankrotu či spíše vytunelování se 80% rozhodne čekat jak to dopadne. Deset procent se může oprávněně domnívat, že když do toho ten milion dali, mají nárok na ten pozemek a ruinu co tam zůstala a za vlastní peníze to dostaví. Mezitím ta hodnota domu vyroste na několikanásobek. nyní by se měli vystěhovat a jejich zhodnocený majetek by se prodal a rozdělil mezi ty co čekali s rukama v kapsách. Ona totiž existuje i (aspoň doufám) nějaká morálka.

3 0
možnosti

J34i36ř46í 67F53o97g54e29l

26. 7. 2018 7:41

Nechápu, proč by všichni měli být solidární s několika družstevníky. Podle autorky proto, že jen dvakrát špatně investovali.

Kdybychom měli být solidární s každým kdo špatně investoval, žili bychom v jeskyních. Když jsem kupoval dům, nikdo se mnou solidární nemusel být, jen jsem používal mozek.

13 0
možnosti

J45o24s89e28f 19H18e31r82t38l

26. 7. 2018 15:10

Jenže spravedlnost není to, co objektivně existuje, ale to, co si vymůžete.

Celý případ samozřejmě není černobílý - od naivity klientů H-Systému, kriminálního chování pana Smetky až po průtahy soudů. Lidi typu Smetka budeme i nadále schopni sem tam zavřít, ale naivita lidí a neschopnost české justice bude trvat i nadále.

0 0
možnosti

Je dobře, že touto kauzou je připomenutí Zemana ..... toho, který minimálně prostřednictvím svých kumpánů se měl dobře na vysávání. A že toho má povíc je jasné. Farizejník, který jen pronáší plytké politování. Bohužel takový jsme národ, který je podobného myšlení....

2 0
možnosti

Zeman vždy, když přispěchá mlít o lidskosti, tak bychom měli zpozornět, protože vždy je zatím nějaká socanská, potažmo jeho, lumpárna. Viz. H Systém, OKD atd. atp. To už není na demisi, to je na vidle.!

8 0
možnosti
Foto

Už jste si ty vidle ráčila koupit nebo budete ústy "mlátit je prázdnou slámu"? ;-):-)

3 0
možnosti
Foto

To ale jsou příšerné výmysly. Vy prostě omlouváte ty, kteří si při krachu H-Systém polepšili proti více než 90% ostatních, kteří nedostali vůbec nic.

Oni, celou tu dobu investovali do nemovitostí, které nebyly jejich a doufali, že "to nějak dopadne".

Řešení podle práva je nasnadě. S těmi, kdo do domů a bytů protiprávně investovali své peníze, tyto jejich investice v dnešních tržních cenách vypořádat a současně s nimi všemi uzavřít nájemní smlouvy za současné tržní ceny.

Nebo, samozřejmě si ty domy a byty, po odpočtu jejich investic, mohou odkoupit. Takovou nabídku dostali, pohrdlivě ji odmítli a obratem nabídli směšnou cenu.

Možná, že nyní se řešení nalezne. Ale nesmí poškozovat ostatní věřitele H-Systému.

P.S. Klausova amnestie neměla na problémy H-Systému žádný praktický vliv. Ti tři manažeři, kteří do amnestie "spadli" byli totiž předtím odsouzeni je směšným podmíněným trestům a ty tresty nevynesl Klaus, ale soudy.

10 0
možnosti

Polepšili si tím, že první investici jim někdo vytuneloval a oni ve snaze aspoň něco zachránit tak investovali podruhé. Nyní po nich chtějí aby zaplatili po třetí. Zajímavé a docela typické.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS