Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Ja bych sel kousek dal, do Rakouska-Uherska. V nejakem dnes modernim reformovanem R-U by nam dnes bylo urcite lip nez tam, kde jsme to dotahli za sto let bez Rakouska.

To Masarykovo kredo me taky vzdy dojima. Jako bychom byly narody podelanych zlodeju!

0 0
možnosti
Foto

Ono je to těžký srovnání. První republika vyrostla na solidním průmyslu postaveném za Rakouska-Uherska. Emil Ritter von Škoda se etabloval někdy kolem roku 1860, Poldinka byla založena cca o deset let později atd. Moderní český stát je postaven na průmyslu "zvelebeném" 40 lety budování socialismu... :-/

4 0
možnosti
MZ

M77i22l93a14n 87Z60i55c95h

13. 12. 2017 14:49

ja bych tu 1republiku tak neidealizoval,50leta a zacatek komunismu v ceskoslovensku ma nasvedomi prave generace co za prvni republiky vyrustala

1 1
možnosti
Foto

Oni sovětští poradci vyrůstali u nás za první republiky?

Značná část slušných lidí, co vyrostli v první republice, skončila v lágrech či na šibenici. Rv

4 0
možnosti
Foto

První republika se potýkala s mnoha podobnými problémy, jako my dnes - např. roztříštěným politickým spektrem a vinou toho i nepříliš dobrou vládou, jak se ukázalo na konci třicátých let.

A Aloise Rašína zavraždil komunistický fanatik.

Nicméně po ekonomické stránce to byla světová úroveň a zejména podnikatelská etika byla něco, o čem si dnes můžeme nechat znát.

Samozřejmě krach na burze ji poznamenal.

Jen představy některých současných politiků jsou poněkud jinde.

4 1
možnosti
Foto

Mužíku, Vy patříte hluboko na východ.

2 0
možnosti
ND

Naše země nemůže být jako první republika, a taky si myslím, že to tak A.B. neřekl, ale to je jedno, jde ó věhlas, úspěchy v ve všech oborech podnikání, rozkvět a pověst českých řemesel v zahraničí, tak jak to budovala 1. republika

0 0
možnosti
Foto

tohle mě vždy dojme...Neříkám, že co se týká jistého nadšení pro demokracii, morální tvář v čele země...Historik Šebek, možná to byl Kosatík - kdysi uveřejnil článek Špinavá první republika. Mělo by se učit povinně. Odvoláváme se na něco, co se potýkalo s problémy ze všech stran. Tam je opravdu nezpochybnitelná autorita v čele státu. Jinak docela podobně vidím jako pan Kuchta dole, pravda je, že jsme patřili mezi ty, s nimiž se svět bavil.

2 1
možnosti
PD

P59e30t39r 43D46r96a89p58a19l

13. 12. 2017 8:42

ano, jak se s námi svět bavil se ukázalo v Mnichově 38

1 0
možnosti
Foto

Pokud v postkomunistické zemi nebyl komunismus zakázán, pak se s bývalými i současnými komunisty budeme potkávat stále. Všichni si stěžují na komunisty, na Babišovo trestní stíhání atd., ale proč za těch 28 let KSČM nebyla zakázána, proč nebyla omezena imunita jen na politickou činnost?

2 0
možnosti
Foto

A jak byste chtěl komunistické myšlení zakázat? Vždyť KSČM žádné protiústavní postoje nezastává.

1 1
možnosti
PK

Za 1.republiky musel např.Masaryk zatlačit na odvolání ministra dopravy, který šel na ruku švagrovi - velkoobchodníkovi s uhlím pro tehdejší ČSD. Jak rychle se střídaly vlády? Neschopnost více zmírnit krizi 30.let? Nechci 1.republiku příliš hanit ale ani naopak. Pocházím z chudých poměrů, jsem tím ovlivněn, nepopírám, nenarodil jsem se na Ořechovce či Hanspaulce. Kdybyste viděla jak chudě žili mí prarodiče na Písecku a Pacovsku a pak na dělnickém Žižkově a nebyli to lenoši ani lumpenproletariát ...

3 1
možnosti
MS

To jsou všechno marginálie. Mně by stačilo, kdybychom si z té první republiky vzali příklad v tom, že Československo svého času patřilo mezi deset nejvyspělejších zemí světa. I v té TOP desítce žili bezpochyby chudí občané.

3 0
možnosti
Foto

Není to trochu po sezóně. Když už mohli být Kočárník, Dyba a další dlouhodobými členy Klausových vlád. Samotný Klaus napomínal, aby zpětné zrcátko nebylo tak velké, aby nezakrývalo výhled?

Ono základní problém je, že už dnes žádný výhled neexistuje.

0 0
možnosti
Foto

Klaus měl zpětné zrcátko nastaveno tak, aby viděl to, co chce a neviděl, co je mu "falešné a cizí". :-P

0 0
možnosti
Foto

Můžete prosím vysvětlit, pod jakým paragrafem je v trestním zákoníku vedeno "obvinění ze spolupráce s StB"?

1 0
možnosti
MB

Jiří, překládám k Vašemu bádání - Kterak Andrej ke svému Šumanovi přišel ...

http://www.reformy.cz/zpravy/cely-spis-agenta-stb-andreje-babise-burese/ :-)

1 1
možnosti
  • Počet článků 1262
  • Celková karma 22,04
  • Průměrná čtenost 1113x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik