Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nedá mi to, abych ještě nepřispěl do diskuze. Pan Petr Jílek píše:

"Mám pokušení před slovem jistota napsat "zatím" neb lidi typu p. Hermánka, sní o návratu doby, kdy tyto jistoty byly jen pro ně..."

Musím ho a všechny ostatní ubezpečit, že jsem nikdy k nějaké nomenklaturní kastě komunistů se zvláštními obchody nepatřil a pravda, asi tak 6 let se nám vedlo lépe, než našim kamarádům.

Dlouhá školení v cizině, přesně jak to píše autorka, také znamenala ušetřené valuty a o něco vyšší životní úroveň. Ale, jistota tohoto příjmu nebyla žádná a ze ztrátou pozice šla i ztráta těchto materiálních výhod.

Ostatně, to je vlastně ta příčina, proč nomenklaturní komunisté, vyhození po roce 1968 tak běsnili. Ztratili ty výhody, které do té doby měli.

Ale k věci, ovšem až v pokračování....

0 0
možnosti
Foto

Autorka patrně nezná vtipný německý novotvar "Eierlegende Wollmilchsau"

https://www.google.cz/search?q=eierlegende+wollmilchsau&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b-ab&gfe_rd=cr&dcr=0&ei=rT0uWpr8JPGA8QfT956oDw

V prostém českém jazyku to znamená "něco, co plní všechny požadavky". Jako třeba malé, levné, nízkoobsahové autíčko s velkým komfortem, bezpečím, rychlostí a prestiží.

Prostě na všem a na společenském systému obzvláště, musíme vždy něco obstrouhat. Socialismus chtěl rovnost a sociální jistoty, ale "zabukala" na tom svoboda.

A my dnes máme "hafo" svobody, ale také svobodu být nezaměstnaný, zkrachovat, přijít kvůli dluhům o střechu nad hlavou, být pronásledován exekutory. Atd.

Prostě, ani v tomto systému jsme nevyšlechtili ono bájné zvířátko

"Eierlegende Wollmilchsau", které snáší vejce, dává vlnu, mléko a maso. Vždycky nám bude něco chybět a to je zcela zákonité.

0 0
možnosti

P57e45t29r 70J47í73l55e84k

11. 12. 2017 9:22

Čistky se netýkaly jen nomenklaturních kádrů, ale o práci přišel i takový mistr v továrně, který projevil nesouhlas s okupací a bylo takto postižených statisíce lidí, a na to by se nemělo zapomínat...

3 0
možnosti
Foto

Bla, bla bla. Já pracoval v výzkumném ústavu, můj šéf byl vyhozený z partaje a dokonce delegát Vysočanského sjezdu a seděl na pozici šéfa oddělení minimálně do roku 1984, kdy mu bylo padesát a já to s ním slavil.

Ale, neslyšel jsem o tom, že by ho poté vyhodili. Asi ne.

A v tom výzkumáku pracoval ještě jeden docent z Vysoké zemědělské v Suchdole, který byl fakt odborníkem. A šéf odboru, rychlokvašený straník prskal, že docent vydělává líp.

Prostě, vyhazováni z KSČ byli "hlavní exponenti", ale až na ty topičské a "oknomyčské" džoby se každý z nich uchytil. Můj strejda byl na ministerstvu, vyhodili ho z partaje a tak skončil ve VAKUS. O něco menší plat, ale žil normálně.

0 0
možnosti
  • Počet článků 1262
  • Celková karma 22,02
  • Průměrná čtenost 1113x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik