Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Osobně tedy spíš vidím problém ve složení potravin. Ty levnější (ale nejen ty) jsou plné škrobů (modifikovaných, rýžových), glukózovo-fruktózového sirupu a jiných věcí, které rozvodně nezvyšují výživovou hodnotu produktů, ale jenom zasytí. Ale i tak lze najít i privátní značky (třeba v Albertu žervé, zakysaná smetana), které jsou o třetinu levnější než ty ostatní a obsahují jenom základní suroviny.

Jablka za 70,- jsou možná nějaká bio, do 30 Kč se člověk běžně vejde. Červená řepa, vodnice, zelí, mrkev a cibule nejsou zas tak drahé, i supermerkaty mají tuto "obyčejnou" českou zeleninu z Čech a Moravy, která je pro naše zdraví možná prospěšnější než rajčata z dovozu a ze skleníku.

Co mne ale štve je rozdílné složení potravin u nás a v zahraničí. U nás za výrobek od stejné firmy, který je menší a plný "plnidel" zaplatíme minimálně o 10 % více než u sousedů. Nevím jak z toho ven. Snad jen číst etikety a podle toho kupovat.

0 0
možnosti

Ano, ceny sezoniho zbozi (spise potravin) se zvysuji v zavislosti na sezone.

0 0
možnosti

Ne, ceny potravin se zvyšují bez ohledu na sezónu. Mohl bych vám dát "x" příkladů, protože některé potraviny kupuji (stejné) dlouhodobě. A nejsou to žádné "halíře", které by se daly zdůvodnit inflací.

1 0
možnosti

No, vždyť jde o to hádépé a spokojenost poblitiků.

Když dolde k živelné pohromě a je nutno škody odstranit, vždy potom dochází k růstu "produktu" a ke zvýšení hádépé ... a to je dobře, ne?

0 0
možnosti

Ceny nerostou proto, že roste ekonomika. Ceny rostou proto, že stát (rozuměj: populistická koalice těsně před volbami) rozhazuje jak se dá. A především vysoko nad možnosti (byť rostoucí) ekonomiky. Prostě slavnostně rozdané platy a jiné benefity se v ekonomice projeví. Růstem cen. Ale to svedeme na podnikatele, že - vláda se přece tím zrůdným přidáváním snažila.

A bude hůř - neodpovědných 10 % (a stejně neodpovědných 15 %) se projeví v půlce příštího roku.

4 0
možnosti

Paní Vlachová, netvrdím, že fakta, která uvádíte jsou lživá, ale použila jste je demagogickým způsobem. Ceny ovoce a zeleniny, které uvádíte možná platí přes nějaké krátké období, kdy je jich nedostatek, nebo v nějakém pečlivě vybraném předraženém obchodě či stánku. Ve skutečnosti se např. v supermarketech průměrně pohybují možná na čtvrtině udávané hodnoty.

A moje vlastní zkušenost: k nákupu nezdravých i "nezdravých" potravin vede lidi převážně neznalost, konzervativnost, neochota měnit stravovací návyky. S finanční situací to souvisí málo.

3 0
možnosti

... a ještě vás podezřívám, že jste z nákupu oné nebožačky vynechala 2 krabičky cigaret Petra po 75,- :-)

Na druhou stranu souhlasím s tím, že s oním toužebně očekávaným a hlasitě vyžadovaným růstem průměrných platů samozřejmě porostou i ceny. A nejvíc se to odrazí na domácím zboží, protože mzda je součást nákladů podniku a její zvýšení se musí nutně odrazit v ceně jeho produktu.

2 0
možnosti
Foto

A dodám svůj dnešní "terénní výzkum". Po práci jsem se stavil v blízkém řezmictví a nakoupil (bohužel jejich kasa nerozepisuje detaily nákupu):

1. Asi 650g krkovice bez kosti.

2. 4 menší jitrničky jako zálohu do mrazáku.

3. 2 plátky tlačenky.

4. Asi 20 dkg Provensálské paštiky.

5. Dva dietní tukové rohlíky.

Celý ten nákup mě stál 189,- Kč a nikterak jsem se z toho nezhroutil. Tak nevím, co autorka řeší?

To, co je u nás hlavně drahé, je bydlení. Pokud někdo bydlí za rozumnou cenu a jsou na to dva, tak žádný problém s jídlem nemají. Pokud je ale důchodce sám a má drahý byt, pak je každá rada drahá.

2 0
možnosti
Foto

V průměru o dvě stovky vyšší lednové důchody důchodcům tak tak pokryjí zvýšené náklady na potraviny. Máslo 250g z původních 35 nyní normálně za 60 /a do Vánoc za 70/ a vejce budou brzy 5 Kč/kus. Máme se zkrátka díky rostoucí /převážně nečeské/ ekonomice stále lépe a lépe, přesně tak, jak nám to nalinkovala a prosadila se svým "dobře fungujícím státem" dříve Sobotkova a nyní Chovancova+Zaorálkova ČSSD. ;-D;-O

0 3
možnosti

Pane Šindeláři, ty důchody budou v průměru vyšší o 475 Kč. Nemíním diskutovat, zda je to hodně nebo málo. Jen upozorňuji, že kecat se nemá.

Ano, máme se lépe a lépe. Reaálně rostou mzdy i důchody. (Svůj důchod pobírám už 15 let a za tu dobu vzrostl reálně (reálně!) o 10 až 11 %.

2 0
možnosti

P26e75t49r 18D89r28a85p43a88l

19. 10. 2017 9:21

jabka za 70...to jste nakupovala kde?

3 0
možnosti
Foto

Škoda, že jste také nenapsala, o kolik mrtvých, kteří umřeli hladem, jste cestou z obchodu zakopla:-/

3 2
možnosti
Foto

Vidíte, paní Jandová, že i my dva, ač se to zdá neuvěřitelné, můžeme názorově souznít. Ostatně v názoru na prezidenta Zemana se diametrálně liším i s manželkou a funguje to. Takže, co?

0 0
možnosti
Foto

Tloustnutí lidí je spíše způsobeno sociálním systémem, tj. poskytování peněz lidem, kteří nejsou ochotni pracovat.

Článek je postaven více na vašich emocích, než na logických argumentech.

1 1
možnosti

Ano, hlavne tim socialnim systemem. Tolik tlustych lidi jako za vlady jedne strany uz dnes na ulici nepotkate. maso, kdyz uz nahodou bylo, byl hlavne hodne prorostly bucek, spis spek, To libove meli soudruzi jen ve stranickych prodejnach.

0 0
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS