Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Vážení, s prominutím, ale příslušník SNB v roce 1951 pro mne nemohl být obyčejný nevinný člověk. V tu dobu byl prakticky válečný stav, některým sedlákům byl komunistickou lůzou zabavován majetek, byli vězněni i popravováni. Mašínové měli odvahu se postavit na odpor, proto jim komunisté nikdy nemohli přijít na jméno a dodnes se je snaží očerňovat. Vše je dost složité, ale z určitého úhlu pohledu můžeme být vnímáni jako zbabělý švejkovský národ, který se vždy přidal na nějakou stranu a pod heslem "ať jsme si, co jsme si" nedokázal potrestat viníky a vypořádat se s minulostí.

0 2
možnosti
JC

J67i88r69i 13C74e10e

26. 10. 2017 12:04

Píšete nesmysly. SNB vznikla na základě Košického vládního programu v dubnu 1945 sloučením četnictva a policie (městských a státní). Košická vláda byla vládou demokratickou.

Počátkem 50. let ještě nebyla SNB zcela ovládána komunisty, krom velitelských pozic, o čemž svědčí několik provokačních akcí, jejichž cílem bylo odhalit "protistátní živly" v řadách ozbrojených složek. Odhalení skončili prakticky ve všech případech na popravišti. Viz např. akci Beskyd.

SNB navíc nebyla StB, která byla prakticky od svého vzniku v roce 1945 plně v režii ÚV KSČ jako orgán politického boje proti nekomunistické opozici programově obsazována komunistickými kádry.

0 0
možnosti
KD

nekdo nemel odvahu se postavit nemcum, pak nekdo dalsi tankum v 68. Zbabely narod ti Cesi.

0 2
možnosti
JC

J90i42r26i 28C38e92e

26. 10. 2017 12:06

Říká vám něco Úvod, Obrana národa, Tři králové, nebo bitva u Czajankových kasáren 14. 3. 1939? Radši mlčte.

0 0
možnosti
TV

Mašíni jsou a budou VRAZI... škoda že neskončili před popravčí četou zasloužili by si to a ne je oslavovat televizi, divná to doba

0 0
možnosti

Pokud Mašínové mohli legitimně vraždit, tak dnes může každý občan jít legitimně vraždit například členy ODS a stran, které se podílely na tunelování... prostě "takový běžný odpor proti zločinům politiků"... a že zrovna tato tunelářská banda je oceňovala... to o mnohém vypovídá... zločinci oceňují zločince.

1 0
možnosti
PU

P62e93t79r 53U16h86e39r

23. 10. 2017 13:02

Asi volič SPD, ne?

0 0
možnosti
RP

jak může národ ovcí hodnotit vlky. Škoda že tito vlci nezanechali v národu více genů, mohli jsme být na sebe více hrdí. Poslední vlky jsme likvidovali, když se vrátili z Anglie po 48 roce za přispění a souhlasu celého národa. Proto trvalo pražské jaro jen půl roku a pak jsme normalizačně koukali jak likvidují další lidi. V 89 jsme čekali až to otočí sousedi a pak jsme se přidali k vítězné straně. Holt nedostává se už genů vlků. Proto nás jednou stříhá Rus a potom Němec. A my jen bečíme, že máme málo žrádla. Nakonec proto jsme vždycky přežili, ovci která nese vlnu normální hospodář nepodřízne. ;-D

3 1
možnosti
TV

to nejsou vlci ale hyeny, a srovnávaz je s letci z Anglie je hnus vrahy srovnávat s hrdiny...RvRvRv

0 1
možnosti
PV

Njn, a kdyz se dnes seberete a pujdete do Syrie ci prilehleho okoli bojovat proti ISIS, budete obhajci Masinu oznaceni za blazna ;-D.

0 0
možnosti
LC

Jejich pojetí budování svobody bylo od začátku postaveno na fyzickém odstraňování osob, ačkoli průměrně inteligentní člověk musel alespoň tušit, že tudy cesta nevede. Jejich vojenské duše se o důsledky moc nestaraly. Jediné, co dokázali, tak vystřílet si svobodu pro sebe. Trochu málo na hrdiny. Pár vznešeně znějících vět jejich pokrytectví a sobectví jen stěží omluví...

7 0
možnosti
JC

J91i14r16i 48C88e23e

20. 10. 2017 13:33

Kdyby Mašíni stejný příběh prožili během Protektorátu, tzn. zastřelili "kolaboranta" a podřízli příslušníka Ordnungspolizei, tak jsou dnes bezpochyby oslavováni jako hrdinové...

Problém období 1948 - 1989 spočívá v tom, že nositelem politicko-společenských změn byli "naši" spoluobčané a formálně byl mír.

Na rozdíl od Protektorátu nebyla ČSR okupována, RA do listopadu 1945 opustila její území. Zůstali pouze sovětští agenti a poradci.

Rozdíl mezi partyzánským odbojem v období Protektorátu a přímým odbojem v období "Kultu osobnosti" spočívalo v tom, že v prvním případě šlo o bojové operace proti vnějšímu nepříteli za trvání válečného stavu, kdežto ve druhém případě jde o teroristickou operaci s prvky gangsterismu vůči osobám, které nebyly reprezentanty komunistického režimu.

Osobně vnímám působení odbojové skupiny jako kontroverzní na území ČSR, probíjení se územím sovětské okupační zóny Německa pak jako regulérní hrdinský čin. Myslím, že podobně to vidí i odpůrci bří Mašínů, kterým prostě vadí způsob provedení a to, že jejich odboj odnesli "naši" lidé, a ne třeba sovětští poradci, nějaký vyložený exponent režimu, nebo přímo Klement Gottwald, jak bylo prý původně plánováno.

Jako ten podřezaný policajt mohl klidně skončit i můj prastrýc, člen SNB, který byl v roce 1951 popraven v rámci bezpečnostní akce „Beskyd“. Formálně opora komunistického režimu, ve skutečnosti pasivně-rezistentní oběť provokace StB v režii sovětských poradců.

2 1
možnosti
MM

Vražda, nic jiného. Tak jaké za to uznání?

4 0
možnosti
PZ

Totalita byla tyranie a branit se jakymkoliv zpusobem tyranii je legitimni... Navic on se naivne pokouseli o odboj. A vsichni kteri zemreli byli ozbrojeni komuniste krom jednoho ktery byl v lid. milicich. Takze vsichni byli v represivnich ozbrojenych slozkach statu.

3 4
možnosti
PK

P73a45v63e46l 46K26o51v98á49ř

20. 10. 2017 18:54

Vašnosto, voni sou vopravdu přesvědčenej, že sou Zajíček? A vostatní vokolo taky?

1 0
možnosti
  • Počet článků 1262
  • Celková karma 21,83
  • Průměrná čtenost 1113x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik