Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Autorko, můžete nemít rádi komunisty, můžete být zásadním odpůrcem socialismu, ale tohle se prostě nedá popřít..... Ukažte nám jediný národ na světě naší velikosti, který před rokem 1989 dokázal vyvíjet a vyrábět trysková letadla, dopravní letadla, atomové reaktory, lokomotivy, trolejbusy, autobusy, traktory, radary, motocykly, osobní automobily, špičkové zbraně, tkalcovské stavy, zemědělské stroje, turbíny, nákladní automobily, námořní lodě, tanky, špičkové sklářské a porcelánové výrobky, podílet se na výzkumu vesmíru, vyrábět kvalitní ocel a hutní výrobky vyvážet do celého světa ! Národ, který by byl naprosto soběstačný v zemědělské a potravinářské výrobě, bez jediné koruny dluhu, naopak se značnými pohledávkami v zahraničí... atd., atd.

4 4
možnosti

Podle vaší teorie by byl zřejmě přijatelný i protektorát, protože tehdy jel průmysl na plné obrátky, budovala se infrastruktura včetně dálnic, stavěly se bytové domy i nemocnice, dělníci byli slušně placeni, zaměstnavatelé poskytovali zaměstnancům placenou dovolenou, někde i rekreaci atd.

Tušíte, s čím se po roce 1989 potýkaly samosprávy většiny měst a obcí? V první řadě to byl zanedbaný, chátrající bytový fond, nedostatek bytů, katastrofální stav rozvodů tepla a vody, znečištěné životní prostředí, absence vodovodu a kanalizace v menších obcích, mizerná dopravní infrastruktura, nedostačující kapacita domovů pro seniory a úděsná úroveň většiny existujících, často v nevyhovujících objektech. O úrovni zdravotnictví nemluvě.

A to je jen malý výčet materiálních škod. Úpadek morálky a čtyřicetiletá devastace lidských charakterů jsou ve svých důsledcích mnohem hrozivější.

5 0
možnosti

P25e89t16r 29S34k69á66l74a

22. 9. 2017 10:44

S článkem souhlas a karma, jen s tou Kubou mám trochu jinou zkušenost. Lepší než v hotelích je ubytovat se v soukromí. Tam se nekrade a místní jsou příjemní. S tou zanedbaností máte samozřejmě pravdu. Zásobování jako dříve u nás. Pro místní mizerné, za konvertibilní peso se nakoupit dá. Jako dříve u nás v tuzexu. Jinak těch podobností se situací u nás za minulého režimu celá řada. Včetně směšných politických hesel na každém rohu.

5 0
možnosti
Foto

Přepočty a porovnání vývoje HDP s jinými státy prováděné mezinárodními institucemi vždy vycházely primárně z oficiálních kursů. Odhady OSN československého HDP před rokem 1990 vycházely z oficiálního kursu 15 Kčs za dolar, který byl stanoven komunisty. Skutečný kurs činil v letech 1980-84 průměrně 29,10 Kčs/USD, v roce 1989 dokonce 47,40 Kčs/USD. Když komunisté v roce 1989 v rámci „přestavby“ umožnili experimentální konání devizové aukce pro státní podniky, dolar dosáhl kursu neuvěřitelných 121,24 korun československých za jeden dolar. Takže statistiky, kterými se ohání pan Řezník jsou k prdu, protože vychází ze lživých podkladů. Pramen studie VŠ ekonomické

3 0
možnosti

J27a85n 97H17r20u14š34k57a

22. 9. 2017 10:23

ale nebyly fronty n apracáku, koho zajímá zbytek??!!

1 2
možnosti

Karma, paní Vlachová a souhlas s každou větouR^ - děkuji

6 0
možnosti
Foto

Těchto stále se opakujících diskusí se stále opakují ty stejné chyby.

Obhájci současného systému se tváří jako by nyní bylo vše stoprocentně v pořádku a za komunistů jako by byla nula.

Tak to ovšem zdaleka nebylo i přes podstatně nižší životní úroveň a špatné Cestování do zahraničí žila velká skupina lidí podstatně lépe než nyni.

A tím nemyslím auta byty dovolené postavení peníze. Myslím tím to jak atmosféra tenkrát panovala o víkendech na chatových osada chata to atmosféra se už nevrátí.

Jistě že my na Prahu sedmdesátky nebudeme tak juchat jako když nám bylo 20 nebo 30. Ale Ani tak moje děti které v této věkové kategorii jsou.

1 12
možnosti
Foto

Omlouvám se Za překlepy způsobené mobilem a tím že pospíchám k bazénu.

0 0
možnosti

Připomínáte mi kolovrátek, který hraje pořád stejnou písničku.

2 1
možnosti
Foto

Ještě bych rád dodal všem těm rudým diskutujícím. Žije se mi dobře, nestrádám, jsem rád za svobodu a za to že i mé děti si mohou vyjet kam chtějí a studovat co chtějí. Jsem vděčný za pád komunismu, který mi zkazil mládí. A pokud mají bývalí vyvolení potřebu tu dnes na naši společnost kydat hnůj, tak to hovoří jen o nich. A pokud se jim dnes žije špatně, nebo dokonce ještě hůře než za jimi obdivovaného socialismu, pak mi nezbývá než pouze říci: ZE SRDCE VÁM TO PŘEJI!

21 2
možnosti
Foto

Žádný fanatismus není dobrým. A neschopnost objektivně posoudit tehdejší a dnešní skutečnosti je opravdu zarážející.

3 3
možnosti
Foto

Asi jste mladší než já a tak znáte ty věci pouze z vyprávění. Tvrzení že v roce 1968 byla naše životní úroveň v srovnatelná s Rakouskem by se dalo tisknout ve sbírce vtipů.

Životní úroveň Československá a Rakouska se začal rozjíždět v roce 1948 kdy u nás asi byla lepší. Pak se ovšem zmocnili vlády komunisté a šlo to prudce dolů.

Z Rakouska naopak odešla v padesátých letech sovětská vojska. Rakousko jako neutrální Země se začalo prudce rozvíjet. V roce 68 už byla naše životní úroveň nesrovnatelně horší než ta Rakouska

A ničím jiným než ideologickou mlhou mohu nazvat vaše tvrzení že vše zkazila normalizace. Normalizace přitáhla politické otěže ale co se týče životní úrovně tak ta byla v letech 70 až 90 podstatně vyšší než v letech s 50 až 70.

Ovšem od konce neslavné vlády komunistů uplynulo již skoro 30 roků a i když si nevedeme špatně tak si vedeme podstatně hůře než to zmíněné Rakousko.

4 0
možnosti
Foto

Ano, Rakousko a NSR jsou výjimkami, které toliko potvrzují pravidlo, že tempa růstu ekonomik EHS byl nižší než ekonomiky ČSSR a ten byl zase nižší než růst ekonomik RVHP.

0 3
možnosti

p. Vondacek - Petře. Patříte k poraženecké minulosti. Nikdo podobné osoby nenapadá - nepronásleduje. Za svou rodinu, bych takto měl činit - nečiním. Očekával bych, nějaký stud - sebereflexi, i radost z nové příležitosti života. Vy aj., neúnavně konáte opak. Opravdu, lidsky pokojně, se tážu - proč takto činíte? Dopisuji si s kolegou, rodiče se statkem na Slovensku - vystěhováni do pohraničí - On založil CK, dal pracovní příležitosti. Já 20 let nedělal nic jiného, než dával dohromady živnost svéhoi dědka - dnes funkční, dává opět příležitosti. Opravdu, čeho žádáte - co by jste rádi ? Nechápu ... :-)

10 1
možnosti

Aha, odpověď netrvala dlouho - minusovat ! Kdyby jste raději vypsal, co jste vytvořil, kolik lidí zaměstnal a především co udělal sám se sebou !

4 1
možnosti

KarmaR^

Nejhorší na tom je, že ty komunistické zrůdy zase lezou z děr a národu to je jedno.

14 0
možnosti
  • Počet článků 1261
  • Celková karma 22,67
  • Průměrná čtenost 1114x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik