Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ačkoliv podle mého názoru autorka (jako tak často) soudí příliš rychle a příkře, domnívám se, že ani "pochopení" tady příliš na místě není. Jsme jako společnost zvyklí chránit matky a je to v nás "jak v koze" tak napevno, že si neuvědomujeme, že nebezpečnost a nepatřičnost lidského chování není vázaná na pohlaví a dokonce ani na mateřství, ale prostě na to, jaké jsme osobnosti, co nás činí lidskými či nelidskými a v jaké míře.

Hodně se tady píše o laktační psychóze - strašáku všech rodících žen. Tak snad něco maličko o ní. Může se rozvinout zhruba 2 - 12 týdnů po porodu v důsledku (pravděpodobně) prudkých změn po porodu, a to nejen hormonálních, ale také změnou životního rytmu, únavou, spánkovou deprivací. Zřídka se objeví později. Postihuje 1 - 2 promile žen (tedy 1 - 2 z tisíce), její projevy bývají různé, typické je to, že ji provázejí stavy úzkosti a změněná realita často ovlivněná bludy různé intenzity a míry nebezpečnosti. Často, ovšem ne vždy, vyžaduje hospitalizaci matky- to záleží právě na nebezpečnosti momentálního vnímání reality ženou. Ve zhruba 5 procentech totiž mají sebevražedné tendence, ve 4 procentech tendenci ublížit dítěti. LP se řadí "těsně vedle" schizofrenních onemocnění, její prognoza je ale lepší.

Její mírnější formu zná téměř každá žena, která porodila - v 80 procentech zažíváme stavy nejistoty a úzkosti, které samy vymizí. Poměrně poeticky se tomu říká poporodní blues.

Nevím, jaké motivy měla opravdu dospělá, 30letá žena k tomu, aby tajila těhotenství a dítě se snažila jakýmkoliv způsobem (nelegálním) nemít a nechť je toto v rukou lidí znalých věci a práva. LP bych tuto ženu ale spíše neomlouvala.

1 0
možnosti
MS

Souhlas. Přílišná benevolence zde opravdu není na místě.

0 0
možnosti
AR

Jen krátká připomínka. Čas pracuje a ubíhá nezlomně. A i vrahům po čase začíná pracovat svědomí a mnoho jich pak lituje svých činů. Zvláště pak když ví, že ublížili nevinnému či bezbrannému.!!

0 0
možnosti
Foto

J20a84n59a 86M29a58j76o43v87á

27. 7. 2017 23:00

Tím si zdaleka nejsem jistá.

0 0
možnosti
SH

Ale ne...škoda. Tak nějak jsem toto od Vás nečekala. Víte, ony ty matky prvoplánově nevraždí. Ony jsou zoufalé. Musí být zoufalé, když zabíjí své děti. A proč jsou zoufalé? Na to bychom se měli ptát, a ne vraždit matky !

1 0
možnosti
SH

chyba - než začneme vraždit matky!

0 0
možnosti
Foto

Rvkaždá vražda je plivnutím do tváře lidskosti ale v případě matek těsně po porodu bych napřed zvážila všechny okolnosti-násilí je vždy zavrženíhodné a u žen děsí tím více-stejně jako váš tvrdý odsudek té ženy o jejích motivech pranic nevíte-kdyby to takhle formuloval muž, nepřekvapí mě to, ale od vás která se vždy zaštiťujete citáty z Bible je to nepochopitelnéRv

5 0
možnosti
Foto

Tvrzení v nadpisu mě ve Vašem případě vůbec nepřekvapuje. Naopak se trochu divím, že nejste v těchto případech pro zavedení trestu smrti.

2 0
možnosti
Foto

Jste příliš rezolutní, sestro v Kristu. Posouzení stavu matky, která je těsně po porodu, je velmi složitým úkolem pro psychiatra a nepatří do rukou laikům, lačnícím po lynči. Vůbec neznáte okolnosti gravidity, poměry v jejím vztahu atd.

Protože vždy uvádíte blog citátem z Písma, rád bych Vás upozornil na jeden "Kdo jsi bez viny, hoď první kamenem".

7 0
možnosti
Foto

R^pane Vodvářka smekám přesně tohle jsem chtěla napsatR^

1 0
možnosti
EH

Z toho blogu bohužel číší příliš hysterie, jako kdyby vraždili vaše dítě. Umím si představit, jak takový dav "matek na prvním místě" tu osobu lynčuje bez možností dát ji prostor k obhajobě.

1. Z morálního aspektu tu máme pouhé měsíce na to, kdy je vražda plodu legální a když už není legální. Je to tenká hranice a nechci se pouštět do nikam nevedoucí debaty.

2. Z právního aspektu si dotyčná matka zaslouží obhajobu a soud.

3. Z filozofického aspektu nevidím danou osobu méně žádoucí pro společnost než třeba sadistického devianta. Proč by měla být vražda dospělého muže, který platí daně a živí rodinu, méně trestána než vražda novorozence, který ještě pro společnost nic neudělal? Společenskou užitečnost jste vytáhla vy.

6 0
možnosti
JS

pro mě je třeba nepochopitelné, že matka která zabije plod po porodu dostane vyšší trest, než někdo kdo brutálně zavraždí dospělého člověka..

2 0
možnosti
Foto

Na můj vkus to je příliš zjednodušené. Nejsem sice odborník, ale znám pojem "laktační psychóza", správně "poporodní psychóza".

Poporodní psychóza (nebo také Laktační psychóza či Postpartum psychosis) je závažný psychický stav, který je doprovázen extrémními výkyvy nálad, depresemi, poruchami soustředění, výpadky paměti, silným rozrušením a změnami vnímání času. Matky ztrácí kontakt s realitou, často trpí bludy a halucinacemi, přičemž si těchto stavů nejsou vůbec vědomy. Tyto symptomy se začínají objevovat dva týdny po porodu, trvají od 2 do 12 týdnů a jsou velmi proměnlivé.[1] Tento stav často vyžaduje hospitalizaci, léčbu antipsychotickými medikamenty, stabilizátory nálad a dokonce i v některých případech, kdy se objevuje vysoké riziko sebevraždy, i léčbu elektrickými šoky.[1]

https://cs.wikipedia.org/wiki/Poporodn%C3%AD_psych%C3%B3za

A psychóza je stav, při kterém člověk není zodpovědný za své jednání. Samozřejmě, znalec musí posoudit, zda byla matka zcela "nepříčetná" nebo pouze částečně. Ale v každém případě to je faktor, který může některé matky po porodu natolik ovlivnit, že spáchají i zločin.

4 0
možnosti
BK

R^, máte cit i rozum, pane Hermánku, vím to už dávno;-). DíkyR^

0 0
možnosti
BK

Ten čin je strašlivý, to máte pravdu- a ví to jistě každý normální člověk. Vy ale nemáte právo neustále někoho takto soudit. To může pouze "ten" jediný a věřte, že ta žena souzena bude- a to zákonem tím Nejvyšším.

1 0
možnosti
Foto

Ano...děti je potřeba chránit, o tom není vůbec sporu.

Ale proč by měla být matka "více vrah" než někdo jiný? A proč jím tedy není, když si udusí dítě u domácího porodu?

Je to složité...

4 0
možnosti
MS

Násilné činy na dětech jsou vždy více zdůrazňovány, než na zbývající populaci.

0 0
možnosti
  • Počet článků 1262
  • Celková karma 22,02
  • Průměrná čtenost 1113x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik