Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jako lékař jsem zdědil bydlení. Starý dům bez vody a suché patrové hajzlíky. Jako lékař jsem neměl na přestavbu dokud jsem k práci nepobíral důchod. Těch sto dvacet tisíc korun ročně navíc mi umožnilo přestavbu, zavedení plynu, vody, nové rozvody elektřiny. Zaplať Pán Bůh za to!

Ale já kladu otázku: Jak je možné, že ani poctivě pracující člověk střední vrstvy nemá na to pořídit si slušné bydlení? Jak je možné, že starobní důchod je jen sprostou almužnou po celoživotní námaze? Jak je možné, že jen ze sociálních dávek je možné vyžít bez problémů. Pravda, trocha toho nelegálního zaměstnání nebo trocha krádeže jsou nezbytné, ale přežiješ! Jak je možné, že z důchodu slušně nevyžiješ? Jak je možné, že na slušné živobytí to pro pracujícího není? A z čeho si mám pak šetřit na důchodová léta? Jak je možné, že mít děti je nákladný luxus? Všichni se nemůžeme živit jen politikou! Také musí někdo pracovat a vytvářet hodnoty!?!

:-)

0 0
možnosti

Občas je zveřejněna informace, kolik nemovitostí Češi vlastní - kupodivu je to hodně vysoké číslo, mám dojem asi 4 miliony bytů. Takže prosím vás, jaké potíže v důchodu? Ať prostě pronajmou byt ve svých barácích, pronajmou chajdu nebo byt a zůstanou na chatě a je to vyřešeno. Ostatně to tak funguje, kdo potřebuje peníze, tak to tak dělá. A zájem o bydlení bude pořád, hlavně ve městech kvůli práci. Senioři se mohou povalovatT ve svých rekr.objektech.

0 1
možnosti

Babiš se dostal k moci mj. i tím, že hlásal sympatické heslo: do politiky ti, kdo něco dokázali.." A Pilný je bývalý manager, čili člověk s managerským platem a možná i zlatými padáky. Myslíte, že tihle lidé - moderní šlechta - může pochopit někoho, kdo má průměrný důchod 20 000 nebo dokonce 10 000. Pochybuju, je jim to srdečně jedno. Tak se mi vybavuje Klausova hláška: MUSÍTE SE VÍC SNAŽIT.

0 1
možnosti

Ten zrovna si nahrabal dost a hrabe stále, i když už to dávno nepotřebuje!

0 0
možnosti

Nesouhlasím s tvrzením, že nikdo nechce řešit problematiku důchodů a důchodců. Minulá, Nečasova, vláda spustila důchodovou reformu. Byl to pouze začátek dlouhé cesty, kterou bude potřeba projít. Bylo by zapotřebí ještě několik dalších kroků, které nebylo možné realizovat okamžitě z důvodu devastujících účinků na státní rozpočet.

Bohužel přišli Sobotka s Babišem, kteří toto započaté dílo zrušili a nenabídli alternativu. Tímto krokem způsoboli naprostou beznaděj budoucího důchodového systému a moc by mě zajímalo, jestli tuto kolosální chybu bude někdy někdo schopen napravit.

4 2
možnosti

No, nevím, jak kdo, ale svěřit své peníze do rukou odeesáckého manažera se slibem, že mi je jednou vrátí, jsem odvahu nikdy neměl. Zvláště ještě k tomu, když ten odeesák si na tu ochranu mých peněz vzal tři procenta z důchodového účtu. Takový vůl jsem, páni odeesáci, nikdy nebyl! A nakonec ani peněz na to jsem neměl nazbyt!

:-)

1 0
možnosti
Foto

S tím se dá jen souhlasit. R^

1 0
možnosti

Ona je tu ještě jedna věc, která může důchodce přivést do potíží. A sice dědictví po zemrelem. Rodiče si třeba mohli na stáří nasetrit, jenže pak jeden z nich zemře a peníze se rozdělují mezi děti. Myslím, že by se majetek mel dědit až po úmrtí obou rodičů.

2 0
možnosti
Foto

Pokud se peníze nedají důchodcům, zbudou pro politiky a o to tady jde především. Vše ostatní je jen vata a hoštaplerské tlachání.

2 1
možnosti

Ano??? Kolik že nedali důchodcům, aby na ně zbylo (údaj můžete uvést v mld._Kč/měs. či v mld. Kč/rok).

2 0
možnosti

Není pravda, že není známo řešení budoucích důchodů. Od první poloviny 90. let bylo zřejmé, že má být třípilířový. Dlouhodobě existují dva pilíře (1. a 3.). K řešení 2. pilíře byla vytvořena (v roce 2004, za vlády ČSSD, finance Sobotka) "Bezděkova komise". Komise vydala své první doporučení v roce 2006, bohužel, těsně před volbami. Návrh přijaly všechny parlamentní strany (kromě KSČM) souhlasně. Zejména ministr financí byl nadšen. Strany se dohodly na memorandu o přijetí návrhu a jeho uzákonění v příštím volebním období. Ovšem, pak pan Paroubek přišel na to, že by po volbách mohl vládnout s marťany. A ti (jak výše uvedeno) reformu penzí nechtěli. Proto od podpisu ustoupil a v rámci volební kampaně začal 2. pilíř odsuzovat. Návrh (jak usoudili experti pravicových i levicových stran návrh dobrý) však dále existoval a dopracovaný existuje.

Po volbách se stal předsedou ČSSD B. Sobotka. Náhle, bez vize (žádné nemá ani dnes, po jedenácti letech). Tak převzal prapor boje proti druhému pilíři a tento pilíř potopil. Nikoliv z důvodů odborných, věcných. Čistě z důvodů politických, hledě pouze na množství hlasů těch, kdo otázku důchodů neumí zvážit.

Přesto pravicové vlády Topolánka a Nečase zajistily rozpracování návrhů Bazděkovy komise a Nečasova vláda posléze 2. pilíř uzákonila (pravda - s vážnou, ale opravitelnou vadou: smysl 2. pilíře spočíval mj. v povinném vstupu do pilíře; od toho koalice nakonec ustoupila). Jak vidno, ne všichni politici otázku důchodů odkládali. Ti odpovědní se jí pokusili řešit a řešili.

Blížily se volby. ČSSD, opět bez vize zvolila za hlavní náplň kampaně boj proti 2. pilíři. A po převzetí vlády neodpovědně, populisticky a hloupě 2. pilíř zrušila. Nemajíc nejmenší představu co dál. Podle jmenovala Potůčkovu komisi - takového Ovčáčka pro otázky důchodové reformy.

Závěr: Řešení, kvalifikované, je známo. Není pravda, že politici řešení odkládali, existuje vláda, která kvalifikované řešení přijala. Nezodpovědným populistům se nehodilo.

5 2
možnosti

Obzvlášť výživné je pokrytectví ČSSD, která nejprve vyhlásila, že po volbách zruší 2.pilíř, čímž od něj automaticky většinu lidí odradila a po volbách jeho zrušení odůvodňovala malým zájmem lidí. :-/

2 2
možnosti

Děti mají podporovat rodiče? A jak? Jako že jim budou dorovnavat důchod? A kolik? 1000, 3000, 5000 nebo víc? Jak vysoký důchod by měli důchodci dostávat, aby to stačilo na jejích potřeby? Spočítal někdo, jaké mají důchodci výdaje? Stačí důchod 15000 nebo je to málo? Pokud má rodič 9000, tak mu děti nebo jedno dítě mají přidat každý měsíc 6000 a víc? Politikům se to kecá.

3 0
možnosti
Foto

máte rodiče, to je tak 2x13, tak si odložte stranou 26 tisíc čistého každý měsíc. A taky byste měla mít nějaké úspory, když onemocníte a nedostanete výplatu, aby rodiče měli z čeho žít. Takto si představují důchodoví hochštapleři své reformy.

1 1
možnosti

Za uplynulých 28 let, spatřuji až neuvěřitelnou proměnu. Mluvím od odsunu, od "Toho bývale přirozeného", tj. funkce rodiny s mezigeneračními vazbami - po model, že to vše zařídí stát. Opravdu nechápu, proč není řešeno - naprostou shodou spektrem - Vše co rodinu upevňuje a vytváří silné vazby na rodiče. Společné zdanění, odpočitatelné položky , částek směrované k rodičům, jejich důchodu ap. Pak ideální, že samotný jedinec se přesvědčí o výhodnosti popisovaného. Zde se jde cestou opačnou - praktické vytváření závislosti jedince na státu ... Už zmatené, co je základní měrná jednotka ! Jedinec, nebo rodina ? Děti mají podporovat rodiče - nebo rodiče své děti ? Ten základ je v hlubokém rozpadu - v podstatě to nikomu nevadí , naopak, závislí voliči se množí ... :-)

2 0
možnosti

Je to celé postavené na hlavu.Děti mají podporovat rodiče...ale jak?Čtyřicetileté děti mají hypotéky a dluhů kam se podíváš, jejich 65ti letí rodiče nemají ani průměrný důchod a jejich 85ti letí rodiče (respektive bývá už jen jeden) mají důchod kolem 8 - 9 tisíc.Takže kdo koho má podporovat...a hlavně Z ČEHO?

7 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS