Diskuse

O školství

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Kde jste přišla na ten 20 hodinový úvazek ? 8-o

0 0
možnosti

Docela by mě zajímalo, na které škole a co jste učila. Váš text nasvědčuje tomu, že jste učitelkou nikdy nebyla.

1) Ředitelé těžko mohou otevírat třídy s 11 žáky. Není to v jejich kompetenci. Musí to schválit zřizovatel a Česká školní inspekce zkoumá důvody. Pokud s nimi nesouhlasí, může způsobit, že se třída zavře nebo sloučí s jinou.

2) Chtěl, přesněji řečeno nechtěl bych vidět Vaše hodiny. Pokud jste schopná tvrdit, že úvazek učitele je 20 - 22 hodin týdně, potom to znamená, že jste do výuky chodila absolutně nepřipravená.Přípravy jste si zjevně nedělala, ale i tak jste musela škole dát víc než jen odučené hodiny. Kdy jste opravovala písemky? Domácí úkoly? Kdy jste řešila s rodiči problémy svých žáků? Ostatně Váš vztah k výuce docela dobře vystihuje Vaše vlastní konstatování:

V dnešních školách jde spíše o přežití, nejde o to, aby se žáci něco naučili, protože většina z nich nechce, jde o to, aby učitel hodinu přežil. Aby bylo vše vykázáno, zapsáno v třídních knihách, aby byly vypracovány tématické plány, a to je vše.

Zdroj: http://helenavlachova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=588006

Zdá se, že Vám šlo hlavně o ten zápis do třídnice.

3) Opravdu si myslíte, že tělocvikáři, učitelé hudební výchovy či "výtvarky" se nemusejí na své hodiny připravovat? Nehledě na to, že k "výchovám" mají další předměty. Často třeba jazyky, i tu matematiku.

4) Školství bylo dlouhodobě podfinancováno. Teď se to trochu zlepšije, ale bohužel na úkor soukromého školství, které je cíleně omezováno, jak dokládá i materiál MŠMT, který mám k dispozici. Pravda je, že ředitelé neplatí za přesčasy a že to dobře není To je snad jediné, v čem s Vámi můžu souhlasit. Na druhou stranu je problém přesčasů daleko palčivější v jiných profesích, třeba v obchodě.

5) Vaše tvrzení o tom, že školy za socialismu byly konkurenční a dnes nejsou, dává Vašem textu symbolickou korunu. Dnešní konkurence mezi školami je svou intenzitou dříve nebývalá, školy tvrdě zápasí o studenty. Za socialismu byly naprosto stejné.

2 0
možnosti

O školství se dá psát donekonečna - tedy zkratka - 28 let reforem - efekt ostudný - viz srovnávací mezinárodní testy - snad potěšitelné, že mzda učitele roste. Obrovský balík problémů + mnohde odklon rodiny s rostoucí sebedestrukcí ega žáků ... V rodině, (strana matky Vlachová), je plno pedagogů ! Milé , zajímavé i postižené ženy. Již ženatý s dětmi, jsem přijel do Prostějova na návštěvu. Teta - učitelka se vyklonila z okna - Bude oběd ! Miroslave, běž si umýt ruce ! ... Teta, tož měj rozum, jsem dospělý chlap ... Já vím, synovče, já vím ... :-)

1 0
možnosti

28 let reforem? A neni to malo, Antone Pavlovici?

0 0
možnosti
  • Počet článků 1262
  • Celková karma 22,02
  • Průměrná čtenost 1113x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik