Diskuse

Nemocnice

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

No jo.

Nevím, jak někdo ujde za 8hodinovou směnu 30 km. Leda by pouze pochodoval.

Ale nepřeme se o to. Nevím, kolik moje máma - prodavačka v polotovarech - odpochodovala. Ale stála pět dní v týdnu devět hodin na nohou, pobíhajíc od pultu k pokladně, do výlohy, do výrobny. Šestý den to trvalo jen hodin pět. Jo, jo. Otvírací doba 8 ÷ 18, s teoreticky hodinovou přestávkou. Pak úklid. V době normálního i reálného socializmu. Dávno před tím, než se nám vůbec zdálo, že by sem vůbec nějaké americké móresy mohly přijít. Že by dnešní lidé byli náhle padavky?

V době nemoci jsem chodil do práce, pokud to šlo, také. Ne pro bonus, ale pro normální mzdu. Z nemocenské nebylo možné uživit rodinu se třemi dětmi tehdy jako nyní. Dávno před příchodem americké kultury.

A že tloustneme není především proto, že někteří navštěvují Mekáč. Je to tím, že moc žereme a sedíme u PC. Takže ta americká kultura s tím až tak moc nesouvisí. Zato rozežranost "české chudiny" (kterou v očích mnohých jsme) ano.

3 0
možnosti

Já jsem si zase vzpomněla na dělnice u tunelové pece v továrně na zapalovací svíčky. Z pece vyjížděly rozpálené keramické izolátory, které musely vzít do ruky a přendat je; z pece na ně sálalo pekelné vedro, z druhé strany od dveří na ně foukalo, protože byly neustále otevřené, aby mohly vyjíždět naložené ještěrky. A na hlavu jim pršelo z děr ve střeše. U tunelky se pracovalo ve dvou dvanáctihodinových směnách, denní a noční, po celou pracovní dobu dělnice stály. Když jedna z nich vypadla, tak losovaly, která tam zůstane další dvanáctihodinovou šichtu. A po ní ještě šupajdily 1,5 kilometru na autobus. A za tu dřinu měly v 80. letech cca 1800 Kčs hrubého.

V USA by něco takového nebylo možné, protože tam mají velmi mocné a aktivní odbory.

A ještě kontrolní otázka pro autorku: Víte, který vzdělávací systém vyprodukoval nejvíc nositelů Nobelovy ceny? Tak schválně.

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS