Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pokud jde o demokracii, je na tom naše země nejlépe z postkomunistických zemí

<p>Zatím nebyl zpracován demokratický index za rok 2023. Četla jsem výsledek demokracie za rok 2022, v němž naše země zaujala 25. pozici, z postkomunistických zemí je nejlepší. S výjimkou pobaltských zemí.</p>

Zatím nebyl zpracován demokratický index za rok 2023. Četla jsem výsledek demokracie za rok 2022, v němž naše země zaujala 25. pozici, z postkomunistických zemí je nejlepší. S výjimkou pobaltských zemí.

Nejlepší zemí na světě, pokud jde o demokracii, skončilo Norsko. Ani se nedivím. Jde o celkem nenápadnou zemi, která nezaujímá prvenství ve skandálech. Může se pyšnit svým bohatstvím, svou vysokou životní úrovní, tamní lidé naprosto respektují svou vládu a ctí svou královskou rodinu. Navštívíte-li Norsko, těžko byste tam pohledali morální trosky lidí, jaké lze potkat u nás či v dalších postkomunistických zemích. Norové mají svou lidskou úroveň, jsou demokratičtí a hrdí.

Nejhůře dopadl mezi 167 zeměmi Afghánistán, v těsném závěsu skončila i komunistická Severní Korea, nelze se ani divit, komunisté představují zrůdnou ideologii stejně jako fašisté.

Prvních dvacet čtyři zemí v demokratickém indexu za rok 2022 skončilo jako země s úplnou demokracií. Naše země se umístila pětadvacátá, z čehož plyne, že je zemí s tzv. flawed democracy, s demokracií nedokonalou.  Ale i tak je její umístění úspěch. Jsme na tom lépe než USA, které skončily na 30. místě. Slovensko skončilo na 43. místě, Maďarsko na 56. místě, Rusko na 146. místě, Ukrajina na 87. místě, Polsko na 46. místě, Bulharsko na 57. místě, Rumunsko na 61. místě, státy bývalé Jugoslávie, jakými jsou např. Srbsko na 68. místě, Bosna + Hercegovina na 96. místě, Chorvatsko na 59. místě, mám-li to vše shrnout, můžeme být na svou zemi pyšní.

Můžeme být pyšní na to, že se v současném parlamentu nenacházejí komunisté. Myslím si, že prezident Václav Havel udělal jednu zásadní chybu. Nezakázal  komunistickou stranu, i když mu muselo být jasné, že jde o zločineckou organizaci, jíž je jakákoli demokracie cizí. Stačí vzpomenout politické vraždy 50. let, na nichž se podílela, stačí připomenout okupaci sovětských vojsk 1968, komunistické znárodnění nebylo ničím jiným než krádeží majetků lidí, kteří se ke své prosperitě dopracovali svou pílí a pracovitostí, dalo by se pokračovat dál v tom, co zde rudí bolševici napáchali.

I když v parlamentu od posledních voleb nejsou komunisté, musíme být obezřetní. Jako velké nebezpečí pro demokracii vidím bývalého aktivního soudruha Andreje Babiše. Jeho hnutí ANO je v podstatě hnutím jednoho muže, jenž ve svém životě proslul jako bezpáteřní jedinec, jenž za honbou za svým vlastním ziskem využije všech možných prostředků, aby jej dosáhl. Svou rétorikou mi připomíná Adolfa Hitlera, ten také sledoval své cíle, bral si do svých úst německý národ a propagandisticky hlásal, že mu jde o národ. Dokázal zmanipulovat davy lidí, kteří nedokázali použít selský rozum, který je měl varovat před nebezpečenstvím, které Hitler představoval. Hitler zpustošil nejen Německo, ale i další země. Československo nebylo žádnou výjimkou, komunisté dokonali destrukci naší země, již Hitler začal.

Další nebezpečí pro naši demokracii spatřuji v hnutí SPD, Tomio Okamura velmi často hovoří, že mu jde o český národ, jeho slova pro mě zní šovinisticky a je zapotřebí být obezřetný i vůči tomuto muži. Patřím do českého národa a neumím si představit, že by za mě Tomio Okamura a jeho příznivci představovali to, co chci. Jako Češka si nepřeji, aby si někdo za mě bral slovo a manipuloval jím. Jako Češka si nepřeji, aby se hnutí SPD a ANO dostala do vlády po následujících volbách. Obě hnutí pro mě představují konec demokratických ideálů.

I když současná vláda dělá chyby, přesto jsem jí vděčná za to, že je demokratická, že nedělá ostudu v zahraničí, nevyvolává žádné skandály a musí napravovat vše to, co tu hnutí ANO spolu s ČSSD a komunisty napáchali, když vládli. Vláda Petra Fialy musí dělat nepopulární kroky, mnohdy postrádá dobrou komunikaci, nicméně je demokratická. Jediné, co si přeji, aby současná vláda udržela své prvenství v demokracii mezi postkomunistickými zeměmi. Abychom už s konečnou platností skončili s komunisty i bývalými komunisty, jakými je bývalý aktivní komunista Andrej Babiš, abychom nikdy nepodlehli šovinismu, jenž cítím z úst Tomia Okamury a jeho hnutí SPD...

Autor: Helena Vlachová | úterý 27.2.2024 18:11 | karma článku: 16,06 | přečteno: 484x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Svým založením jsem idealistka

I když jsem založením idealistka, nemohu se svou maličkostí připodobnit k Johnu Lennonovi. Nicméně se mohu vyjádřit vůči panu Babišovi a jeho propagandistické rétorice. Totéž lze vznést i vůči SPD.

19.4.2024 v 17:53 | Karma: 10,90 | Přečteno: 680x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Ředitel, jenž používá estébácké praktiky

Na základě mých posledních mou dvou blogů se mi dostalo útoků i vyhrožování ze strany ředitele střední školy. Vyhrožoval mi trestním udáním. Nestačila jsem žasnout. Že by opět povstali soudruzi? Že by byl jedním z nich?

15.4.2024 v 19:33 | Karma: 22,93 | Přečteno: 1657x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Měla bych počítat s vyhazovem za svůj poslední blog?

Když píšu své blogy, vždy jde o něco, co se v současnosti kolem nás děje. Můj poslední blog o neaprobovaném angličtináři na SŠ mě stál dost útoků vůči mně samé

14.4.2024 v 17:28 | Karma: 26,40 | Přečteno: 1677x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Máte doma středoškoláka? Bojuje s angličtinou?

Tímto dnešním blogem bych chtěla pomoci těm žákům a studentům, kteří mají smůlu, že mají na angličtinu diletanta.

13.4.2024 v 10:02 | Karma: 37,17 | Přečteno: 5877x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Když matka ničí své dítě

Rozpadne-li se partnerský vztah či manželství a zůstanou-li z něj děti, měl by se zájem přenést především na ně. Děti by měly rozpadem vztahu rodičů trpět co nejméně. Ale vysvětlujte to některým matkám.

7.4.2024 v 7:29 | Karma: 19,33 | Přečteno: 976x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 1262
  • Celková karma 22,05
  • Průměrná čtenost 1113x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik