Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nadčasovost slov Karla Čapka

Žijeme v rozjitřené době. Ze sdělovacích prostředků se na nás valí jedna negativní zpráva za druhou, politici, reprezentující populismus a extrémismus, používají propagandistické fráze, poplatné komunistům či nacistům

Žijeme v rozjitřené době. Ze sdělovacích prostředků se na nás valí jedna negativní zpráva za druhou, politici, reprezentující populismus a extrémismus, používají propagandistické fráze, poplatné komunistům či nacistům.

Karel Čapek kdysi napsal tato slova "Ano, mnoho se změnilo, ale lidé zůstali stejní; jenomže teď víme lépe, kdo je kdo. Kdo byl slušný, byl slušný vždycky; kdo byl věrný, je věrný i teď. Kdo se točí s větrem, točil se s větrem i dřív. Kdo myslí, že teď přišla jeho chvíle, myslel vždy jen na sebe. Nikdo se nestává přeběhlíkem, kdo jím nebyl vždycky, kdo mění víru, neměl žádnou; člověka nepředěláš, jenom se ti vybarví."

Máme před prezidentskými volbami. Udivuje mě, že v preferencích převažují dva bývalí soudruzi. Pan Andrej Babiš a pan Petr Pavel. Udivuje mě, že se v našem národě najdou lidé, kteří jsou hluší, slepí a vykazují značnou ztrátu paměti. Protože jinak by nemohl získávat tolik preferencí Andrej Babiš, jenž pro mě představuje kohosi, kdo se, slovy Karla Čapka, točil s větrem, kdo si myslí, že teď přišla jeho chvíle, kdo byl přeběhlíkem, jenž měnil svou víru podle toho, jak to doba žádala. Morální profil tohoto člověka představuje dno, kam se vůbec někdo může dostat. Žila jsem v předlistopadové době, nikdo nemusel vstoupit do KSČ, tam vstupovali jen bezpáteřní kariéristé, zejména po okupaci naší země sovětskými vojsky v roce 1968. Dle mého soudu Andrej Babiš využil své členství v KSČ v době, kdy tu vládli soudruzi, k tomu, aby získal co nejlukrativnější pracovní pozice. A když se komunistický systém zhroutil, využil tento člověk, a nejen on, svých kontaktů z dob předlistopadových, aby ke svému prospěchu zneužil divokou privatizaci let devadesátých, která připomíná rozkradenou tombolu z Formanova filmu "Hoří, má panenko." Myslím si, že nemá smysl se o tomto člověku více rozepisovat, protože se ve svém životě profiloval a profiluje jako kdosi, kdo je s morálkou a obyčejnou lidskou slušností na štíru. A k tomuto jeho obrazu možno přidat i jeho "hatmatilku", kdy komolí česká slova, plete si češtinu se slovenštinou a v případě, kdy se cítí ohrožen, propadá hysterii a vulgarismy nejsou ničím neobvyklým,  Někdy mi svým slovním vyjádřením připomíná Pepka Vyskoče z Haškova Švejka. A takový člověk by se měl stát hlavou státu? Že se změní? Osobnost člověka se změnit nemůže, a kdo frázím Andreje Babiše věří, je hlupák.

Pan Petr Pavel je trochu jiná káva, bezesporu působí mnohem lepším dojmem než zbohatlík ze Slovenska. Ale přesto. Má šrám na svém morálním profilu. I když v době polistopadové nedělal naší zemi ostudu v zahraničí, přesto bychom měli zůstat zásadoví. Byl jsi členem zločinecké organizace, neměl by ses stát naším novým prezidentem, platí toto i o dalším prezidentském kandidátu panu Tomáši Zimovi. V tomto směru plně ukázal bývalý soudruh Miloš Zeman, jak se takový bývalý bolševik může chovat. Větší ostudu už snad naše země nezažije. Problémy s alkoholem, vulgarismus, útoky na novináře a některé ženy, patolízalství k Rusku a Číně, nakonec ve své funkci předvedl jakési "Obrácení Ferdyše Pištory", od Ruska se odklonil. Ale kdo může někomu takovému uvěřit, tento člověk je schopen měnit své názory, jak se mu zlíbí...

Slova Karla Čapka z třicátých let považuji za nadčasová. Myslím si, že výsledky prezidentských voleb ukáží, v jaké morální kondici se naše země nachází. Budu věřit, že slušnost a rozumný úsudek zvítězí nad opovážlivostí výše zmiňovaných bývalých soudruhů, s níž se rozhodli kandidovat na hlavu státu...

Autor: Helena Vlachová | čtvrtek 5.1.2023 5:58 | karma článku: 14,56 | přečteno: 567x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Svým založením jsem idealistka

I když jsem založením idealistka, nemohu se svou maličkostí připodobnit k Johnu Lennonovi. Nicméně se mohu vyjádřit vůči panu Babišovi a jeho propagandistické rétorice. Totéž lze vznést i vůči SPD.

19.4.2024 v 17:53 | Karma: 10,90 | Přečteno: 680x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Ředitel, jenž používá estébácké praktiky

Na základě mých posledních mou dvou blogů se mi dostalo útoků i vyhrožování ze strany ředitele střední školy. Vyhrožoval mi trestním udáním. Nestačila jsem žasnout. Že by opět povstali soudruzi? Že by byl jedním z nich?

15.4.2024 v 19:33 | Karma: 22,93 | Přečteno: 1658x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Měla bych počítat s vyhazovem za svůj poslední blog?

Když píšu své blogy, vždy jde o něco, co se v současnosti kolem nás děje. Můj poslední blog o neaprobovaném angličtináři na SŠ mě stál dost útoků vůči mně samé

14.4.2024 v 17:28 | Karma: 26,40 | Přečteno: 1678x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Máte doma středoškoláka? Bojuje s angličtinou?

Tímto dnešním blogem bych chtěla pomoci těm žákům a studentům, kteří mají smůlu, že mají na angličtinu diletanta.

13.4.2024 v 10:02 | Karma: 37,17 | Přečteno: 5878x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Když matka ničí své dítě

Rozpadne-li se partnerský vztah či manželství a zůstanou-li z něj děti, měl by se zájem přenést především na ně. Děti by měly rozpadem vztahu rodičů trpět co nejméně. Ale vysvětlujte to některým matkám.

7.4.2024 v 7:29 | Karma: 19,33 | Přečteno: 978x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58,  aktualizováno  14:25

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

  • Počet článků 1262
  • Celková karma 22,05
  • Průměrná čtenost 1113x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik