Nenávistní důchodci

16. 08. 2019 6:04:34
Domnívá-li se někdo, že všichni lidé, kteří dosáhnou seniorského věku, se jako mávnutím proutku změní v laskavé staroušky, se velmi mýlí.

Motto "Kdo skrývá nenávist za zrádné rty, i ten, kdo šíří pomluvy, je hlupák". (Přísloví Šalomounova, Druhá sbírka, 10.18)

Domnívá-li se někdo, že všichni lidé, kteří dosáhnou seniorského věku, se jako mávnutím proutku změní v laskavé staroušky, se velmi mýlí. Člověk, jenž se nikdy nechoval hezky, bude ke stáru ještě horší. Máme sice v sobě zažité představy, které jsme si vytvořili na základě pohádek, v nichž vystupují dobrotiví stařečkové a moudré stařenky, ale realita bývá mnohdy žalostná. Nedá se říci, že všichni senioři by se měli naházet do jednoho pytle, protože se s nimi nedá vyjít, ale přesto. Najdeme některé, kteří svým chováním znepříjemňují život všech. To plyne z jejich povahového založení i pocitu, že nejsou šťastní. A toto si pak kompenzují problémy, jimiž otravují své okolí.

Většinou v životě potkávám velmi dobré lidi, těm negativním se vyhýbám, neb nic dobrého nepřinášejí. Nicméně musím konstatovat, že mám tak trochu smůlu v tom, že bydlím v domě, v němž převahu tvoří senioři. Na tom by nemuselo být nic špatného, ale bohužel zde žijí tři ženy, které velmi často přilévají olej do ohně nepěkným sousedským vztahům. Senioři v našem domě žijí především letáky. Kvůli nim jsou schopni vyvolat válku, vulgárně se napadat

Tak třeba včera. Vejdu do domu a všimnu si, že na společné nástěnce cosi visí. Nedá mi to, abych si nepřečetla, co tam někteří napsali. "Ty zloději, neodcizuj naše letáky. Nestačilo ti, co bylo u tebe v práci? Ty víš dobře, o koho jde. Styď se, co ti stačí k radosti. Zamysli se nad sebou. Děláš ostudu celému domu." Toto je napsáno na počítači. Někdo k tomu namaloval krávu a dále pak pokračoval těmito slovy "Ostudou jsi ty, anonyme. Zástupce + nečitelný podpis." A aby toho nebylo málo, někdo další přišel se svou troškou do mlýna "Potrefená husa se ozvala, co? To je podpis?" A od toho šipka směrem k nečitelnému podpisu.

Jednou na nástěnce visela informace, že pan X kdysi ukradl kolo. Opět anonym, ale jméno zloděje tam uvedené bylo. Nevím, co je na tom pravdy, ale všimla jsem si, že pan X spolu se svou ženou před domem vydloubli levanduli, kterou jsme tam zasadila. A odnesli si ji na zahradu. Když jsem se jich zeptala, proč je levandule pryč, seniorka mi odpověděla, že jsem jí květinu dala. Lež jako věž. Od jistého času jsem se přestala o záhony starat, protože se květiny ztrácely. A nejen to. Kdykoli jsem záhony upravila, další den se tam válely vyházené odpadky.

Snad nejvíc nepříjemné jsou v našem domě balkónové války. V prvním patře bydlí manželé, muž je pod pantoflem a jeho žena slyší trávu růst. A ponouká jej. Třeba k tomu, aby vzal injekční stříkačku a stříkl vodou na důchodkyni, která byla zrovna na balkóně. Tu to samozřejmě popudilo, vzala lavor s nějakým saponátem a ten na souseda vylila. Krom vodních bitek lze slyšet, jakými nadávkami se senioři častují. V tomto směru vedou prim ženy. Neznám vulgárnějších lidí než tři důchodkyně, žijící v našem domě.

I když v domě nebydlí náctiletí, někteří z nás máme poškrábané poštovní schránky, výjimkou není škrábanec ve tvaru ženského přirození. Schránky byly nové, ale dlouho nevydržely. Někteří ze zdejších seniorů jsou věru vynalézaví, někdy jejich vynalézavost může hraničit s trestným činem. Někdo onehdy natřel schody olejem. A málem na to doplatil mladý muž, bydlící ve třetím patře. Nohy mu podklouzly, jen zázrakem nespadl na hlavu a nic si nezlomil. Tenkrát se strašně rozčilil a doslova řval, že tohle už je na oznámení na policii. Schody pak polil prostředkem na nádobí. Když jsem šla druhý den do práce, seniorka, sídlící vedle mě, otevřela dveře a řekla mi "No, paní Vlachová, vy jste to s těmi schody včera přehnala." To už jsem se ani já neudržela a řekla jí, že nemám čas ani náladu vymýšlet další a další naschvály, které se v našem domě dějí.

Jeden řekne. Takový důchodce, ten skvělý život má. Ale není tomu vždy tak. Pocity nespokojenosti, závist a nesnášenlivost mohou z některých seniorů vytvořit jedince, s nimiž nikdo nechce mít nic společného...

Autor: Helena Vlachová | pátek 16.8.2019 6:04 | karma článku: 44.99 | přečteno: 21068x

Další články blogera

Helena Vlachová

Otřesná úroveň angličtiny na našich školách

Ředitelé škol jsou zodpovědní za veškerý chod školy. Platí to i v případě, kdo vyučuje angličtinu na jejich škole, a jaká je tam úroveň výuky tohoto jazyka. A ta je bohužel v mnoha případech katastrofální.

17.3.2024 v 8:03 | Karma článku: 18.15 | Přečteno: 739 | Diskuse

Helena Vlachová

Prezidenta Edvarda Beneše považuji za zrádce národa

Hned v úvodu chci předeslat, že můj dnešní blog je velmi subjektivní, je to můj pohled, jak hodnotím prezidenta Edvarda Beneše z hlediska naší národní historie.

16.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 24.27 | Přečteno: 748 | Diskuse

Helena Vlachová

Po čem touží český důchodce

Nejeden český důchodce si přeje, aby se vrátil čas, aby tu byl čas našich soudruhů, kdy vše bylo všech...

15.3.2024 v 7:07 | Karma článku: 22.85 | Přečteno: 1284 | Diskuse

Helena Vlachová

A taková to byla velká láska

Agáta Hanychová se ráda předvádí. Proč ne. Ale neměla by do toho zatahovat své děti. To je hanebné. Být dítětem matky, jejíž srdce je velké cirkusové šapitó, jednoho poznamená na celý život.

14.3.2024 v 7:14 | Karma článku: 25.73 | Přečteno: 754 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 8.17 | Přečteno: 211 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 5.14 | Přečteno: 80 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 20.88 | Přečteno: 520 | Diskuse

Michal Merhaut

František Dvořák – archeologií proti nacistům

Do dveří kolínského muzea vešlo několik mužů, jeden po druhém, s potřebným časovým rozestupem. Hlavní bylo, ničím na sebe nepoutat pozornost okolí. Byl letní podvečer roku 1941.

18.3.2024 v 8:12 | Karma článku: 16.08 | Přečteno: 224 | Diskuse
Počet článků 1254 Celková karma 22.06 Průměrná čtenost 1113

Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...