Jak vyzrát na kocoura

11. 08. 2019 9:23:36
Psi a kočky odjakživa patřili k člověku. Jsou mu blízcí a jejich energie mu prospívá. Mnohdy dokáží mít pozitivní vliv i na jeho neduhy a ovlivnit jejich léčbu.

Motto "Kdo ví, zda duch lidských synů stoupá vzhůru a duch zvířat sestupuje dolů k zemi? Shledal jsem, že není nic lepšího, než když se člověk raduje z toho, co koná, neboť to je jeho podíl". (Kazatel 2 - 3, Člověk a zvíře, 3.21, 3.22)

Psi a kočky odjakživa patřili k člověku. Jsou mu blízcí a jejich energie mu prospívá, Mnohdy dokáží mít pozitivní vliv i na jeho neduhy a ovlivnit jejich léčbu. Když vidíme, kolik dnešních domácností vlastní nějakého toho domácího mazlíčka, je tento fakt obrazem naší velmi dobré životní úrovně. Protože vlastnit doma zvíře není nic laciného. Rádi své mazlíčky rozmazlujeme a ono rozmazlování něco stojí. O návštěvě veterináře ani nemluvě. Tam už platíte, jen vstoupíte. Před nějakým časem se někteří lidé u nás bouřili, že musí zaplatit za návštěvu lékaře třicet korun. Poplatek byl zrušen. Je zajímavé, že v případě platby u veterinářů berou toto lidé za samozřejmé a zaplatí mnohem víc než oněch kritizovaných třicet korun.

Doma mám dva kocoury. Britské. Snad abych díky svému vzdělání zachovala britský konzervatismus, z čehož plyne, že jsem si pořídila dva Brity. Černého Vasku a modrého Filipa. Jsou mí věrní společníci, které je příjemné sledovat. Ale ne všechny okamžiky s nimi musí být příjemné. Vezměme si takovou návštěvu veterináře. V mém případě veterinářky. Ačkoli má Vaska pouhé čtyři kilogramy, dokáže s lékařkou svést bitku. Z přepravovací klece je možno jej dostat jedině vysypáním. On je uvnitř tak zapřený, že nevyleze a nevyleze. Zbývá jedině jej vysypat. To dá fušku. A když už se ocitne na vyšetřovacím stole, zaujme bojovnou polohu. Je až obdivuhodné, kolik má v sobě tento drobeček síly, že dokáže přeprat veterinářku. Té se při naší poslední návštěvě vůbec nepodařilo dostat do něj prášek na odčervení. Vaska ji zdrápal a ona to nakonec vzdala.

Nerada navštěvuji veterináře, připomíná mi to, když jsem chodila s malým synem k lékaři. Kdo by měl tohle rád. Upřednostňuji alternativní řešení. Zjistila jsem, že má Vaska v obličeji strupy, že se škrábe. Na veterinu se mi nechtělo, řekla jsem si, že to vyřeším po svém. Vím, že byliny jsou zázračné. A věří-li jeden v jejich zázračnost, je na cestě k uzdravení.

Takový řepík. Nedám na něj dopustit, protože on svými účinky dokáže pravé divy. Používá se na rány už od samých Sasů. V 15. století byl nejdůležitější složkou "arkebuzové vody", polního léčivého prostředku na střelné rány. Možno jej i využít na omývání boláků, ekzémů a varikózních vředů. Jako nálev je ideálním prostředkem při průjmu, infekci močových cest i bronchitidě.

I rozhodla jsem se, že budu Vaskovy škrábance omývat odvarem z řepíku. Jenže zkuste chytit kocoura, který tuší, že mu budete dělat něco, co nemá rád. Využívám chvil, kdy se jeví, že tvrdě spí. Tu k němu přistoupím, v ruce vatové tampóny namočené v řepíku a rychle mu omyji jeho strupy. V ten okamžik je na nohou a zmizí rychle pod postel, kde dokáže trucovat i tři hodiny. Kdyby chudáček věděl, že to s ním myslím dobře, že mu chci jen ulevit. Jenže jemu se to příliš nezamlouvá a po každém mém pokusu se opakuje stejný scénář. Rychle zmizí pod postel, jež se mu stala útočištěm, kam já se s tampóny nedostanu. Odtamtud mi může zlomyslně strouhat pomyslnou mrkev.

Věru nevím, zda dokážu nad svým kocourem vyzrát. Ale kdo, jak vidno vyhrává, je řepík. Vaskovi mizí jeho rozškrábaná místa a jeho pokožka už začíná vypadat zdravě. A o to přece jde. Pomoci bližnímu svému, aby ten se cítil lépe. Nemusí se vždy jednat o člověka, může jít o naše mazlíčky, které tak rádi hýčkáme a děláme jim dobře. Oni nám to pak oplácení svou neskonalou věrností...

Autor: Helena Vlachová | neděle 11.8.2019 9:23 | karma článku: 20.61 | přečteno: 821x

Další články blogera

Helena Vlachová

Proč tu ještě tolerujeme Andreje Babiše?

Je otázkou, proč v českých vodách ještě tolerujeme Andreje Babiše. Vždyť tu má platit lustrační zákon. Nebo neplatí?

21.3.2024 v 19:51 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 1274 | Diskuse

Helena Vlachová

Můj syn

Vždy jsem si přála mít tři syny. Jenže člověk míní a Osud mění. Nakonec zůstalo jen při jednom synovi.

19.3.2024 v 6:37 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 541 | Diskuse

Helena Vlachová

Otřesná úroveň angličtiny na našich školách

Ředitelé škol jsou zodpovědní za veškerý chod školy. Platí to i v případě, kdo vyučuje angličtinu na jejich škole, a jaká je tam úroveň výuky tohoto jazyka. A ta je bohužel v mnoha případech katastrofální.

17.3.2024 v 8:03 | Karma článku: 18.86 | Přečteno: 855 | Diskuse

Helena Vlachová

Prezidenta Edvarda Beneše považuji za zrádce národa

Hned v úvodu chci předeslat, že můj dnešní blog je velmi subjektivní, je to můj pohled, jak hodnotím prezidenta Edvarda Beneše z hlediska naší národní historie.

16.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 24.71 | Přečteno: 780 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 12.17 | Přečteno: 227 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 388 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.02 | Přečteno: 104 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.88 | Přečteno: 574 | Diskuse
Počet článků 1255 Celková karma 22.64 Průměrná čtenost 1113

Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...