Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kam s nimi? Kam s mladými?

Pro název dnešního blogu jsem se nechala inspirovat Nerudovým fejetonem "Kam s ním?" Autor v něm řeší problém, kam se starým slamníkem. Jeho slova jsem parafrázovala, slamník jsem si na zřetel nevzala. Zato mladé, nezaměstnané

Motto "Na podzim lenoch neorá, o žních bude žebrat, ale nic nebude." (Přísloví Šalomounova, Druhá sbírka, 20.4)

Pro název dnešního blogu jsem se nechala inspirovat Nerudovým fejetonem "Kam s ním?" Autor v něm řeší problém, kam se starým slamníkem. Jeho slova jsem parafrázovala, slamník jsem si na zřetel nevzala. Zato mladé, nezaměstnané.

Minulý týden se ve zprávách hovořilo o problémech mladých lidí do 29 let, kteří jsou evidováni na úřadech práce. Tito lidé mají problém najít si práci, protože prý nemají žádnou pracovní zkušenost. Sama osobně bych problém v tom, že jsou nezaměstnaní, neviděla v jejich nulové pracovní zkušenosti, viděla bych to jinde. V jejich životech schází plnění jakýchkoli povinností, jejich dny postrádají pravidelný režim a od toho se vše odvíjí.

Není pochyb o tom, že nás prvotně formuje naše rodinné prostředí. Pracují-li rodiče, plní-li si své povinnosti, pak dávají dobrý předpoklad k tomu, že si jejich děti povedou obdobně. Jenže v dnešní době zmizel rodinný model, děti se mnohdy rodí do společenství, která mají k rodinám velmi daleko. Rodí se jako nemanželské. To je nepochybně do budoucna velmi poškozuje. Další stupeň, který je může negativně ovlivnit, jsou základní školy. Ty vytvářejí jakési skleníkové prostředí, v němž se co nejvíc vychází vstříc dětem lenivým, které se vzdělávat nechtějí. A protože kolikrát jejich rodiče mají odlišné priority, než kterými je výchova potomka, velmi často sahají k řešení, jež je má zbavit rodičovské odpovědnosti. Základní školy jsou zaplavovány různými potvrzeními, která učitelům sdělují, že žák ten a ten není schopen vykonávat to a to. Má-li rodič peníze, není pro něj problém si jakékoli potvrzení od psychologa obstarat. Pak přijdou střední školy. V dnešní době chce mít každý maturitu, na učební obory se hledí s despektem, proto máme přehršel škol, které se považují za střední a které mají připravit studenty k maturitě a do pracovního procesu. Jestliže jedinec pochází z rodinného prostředí, v němž nebyl nastaven žádný řád, v tomto duchu dále pokračoval na základní školu, kde je možno vyhýbat se plnění povinnostem na základě nejrozličnějších psychologických dobrozdání, nemůžeme předpokládat, že to na střední škole bude jiné. Tady studenti, kteří nejsou odmalička vedeni k tomu, že den má svůj režim, využívají jiných možností. Do školy nechodí. Možná na začátku školního roku, aby se jen ukázali, ale posléze je téměř nikdo nevidí. Zatímco se ZŠ potýkají s žáky, kteří rádi vykazují všemožné poruchy učení, na středních školách vévodí vysoká absence. A s ní si málokterá škola poradí. V podstatě by si uměla poradit, protože by studenta s vysokým počtem zameškaných hodin ze školy vyloučila. Ale neudělá to, protože je to v našem školském systému nastaveno tak, že co student, to peníze pro školu. Studenti o tom dobře vědí, a proto na to spoléhají. Hodiny mívají řádně omluvené, důvodem bývá nemoc. Už nejsem dlouho mladá, ale opravdu si nevzpomínám, kdy jsem byla naposled nemocná. Nechci být nemocná, tak to mám u sebe nastavené. ale SŠ mládež je vynalézavá, pokud jde o její choroby. Někteří z nich by už museli být na pravdě boží, vezmeme-li v potaz vysoký počet hodin jejich absence. Ale prochází jim to, protože jim to náš systém dovoluje. A pak, když opravdu opustí prostředí školy a mají začít pracovat, se potýkají s velkým problémem. Ráno vstávat, provést ranní hygienu, něco posnídat a vydat se směrem plnění pracovních povinností. Ale oni to nedokáži, nikdo je předtím nevedl k tomu, že den má mít určitý řád, že ke každému dni patří nejprve povinnosti, pak zábava.

Není se co divit, že mladí lidé do 29 let mají problémy najít si práci. Nemusí jít jen o dělnické profese, své by mohli říci i ředitelé bank. I ti se potýkají s lidmi, kteří nebyli nikdy vedeni k tomu, že každý den musí mít svůj řád. Čím dřív toto mladí lidé pochopí a naučí se to, tím lépe pro ně. Jinak budou nadále registrováni na úřadech práce, které jen těžko něco zmohou....

Autor: Helena Vlachová | pondělí 5.8.2019 13:56 | karma článku: 28,82 | přečteno: 1052x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Svým založením jsem idealistka

I když jsem založením idealistka, nemohu se svou maličkostí připodobnit k Johnu Lennonovi. Nicméně se mohu vyjádřit vůči panu Babišovi a jeho propagandistické rétorice. Totéž lze vznést i vůči SPD.

19.4.2024 v 17:53 | Karma: 10,55 | Přečteno: 656x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Ředitel, jenž používá estébácké praktiky

Na základě mých posledních mou dvou blogů se mi dostalo útoků i vyhrožování ze strany ředitele střední školy. Vyhrožoval mi trestním udáním. Nestačila jsem žasnout. Že by opět povstali soudruzi? Že by byl jedním z nich?

15.4.2024 v 19:33 | Karma: 22,93 | Přečteno: 1644x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Měla bych počítat s vyhazovem za svůj poslední blog?

Když píšu své blogy, vždy jde o něco, co se v současnosti kolem nás děje. Můj poslední blog o neaprobovaném angličtináři na SŠ mě stál dost útoků vůči mně samé

14.4.2024 v 17:28 | Karma: 26,40 | Přečteno: 1669x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Máte doma středoškoláka? Bojuje s angličtinou?

Tímto dnešním blogem bych chtěla pomoci těm žákům a studentům, kteří mají smůlu, že mají na angličtinu diletanta.

13.4.2024 v 10:02 | Karma: 37,17 | Přečteno: 5860x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Když matka ničí své dítě

Rozpadne-li se partnerský vztah či manželství a zůstanou-li z něj děti, měl by se zájem přenést především na ně. Děti by měly rozpadem vztahu rodičů trpět co nejméně. Ale vysvětlujte to některým matkám.

7.4.2024 v 7:29 | Karma: 19,33 | Přečteno: 973x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

  • Počet článků 1262
  • Celková karma 22,02
  • Průměrná čtenost 1113x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik