O kuchtících a kuchařinkách mezi námi

13. 07. 2019 9:03:36
Vaření by mělo patřit mezi základní dovednosti žen. Ale nenechme se tím ošálit, neb mezi výbornými kuchaři najdeme mnoho mužů.

Motto "Předsevzal jsem si, že poznám moudrost, poznám i ztřeštěnost a pomatenost. Poznal jsem však, že i to je honička za větrem, neboť kde je mnoho moudrosti, je i mnoho hoře, a čím víc vědění, tím víc bolesti." (Kazatel 1, Hledání moudrosti, 1.17, 1.18)

Vaření by mělo patřit mezi základní dovednosti žen. Ale nenechme se tím ošálit, neb mezi výbornými kuchaři najdeme mnoho mužů. Vůbec kuchařská práce je velká dřina, proto ve velkých restauracích tvoří většinu kuchařského personálu právě muži. Dá se říci, že každá země má svou dobrou kuchyni, vždy záleží jen na tom, aby se uvařila dobře a s láskou.

Patřím mezi ženy, které vaří rády. Nějak mi bylo toto předáno mou maminkou, v naší rodině se odjakživa vařilo a preferovala se jídla čerstvá. Žádné polotovary, žádná instantní jídla. Vaření považuji za určitou formu umění, protože se jím dá tvořit. Pro inspiraci mohou posloužit i rozličné kulinářské soutěže, které je možno zhlédnout na komerčních televizích. Dalo by se však polemizovat o tom, zda jde o opravdovou soutěž ve vaření nebo spíše o záměry produkce a režiséra. Protože hlavně na jejich pojetí stojí celková sledovanost takových reality show. Čím větší exhibicionisté v soutěžích vystupují, tím vyšší sledovanost je zaručena.

Občas se sama na takové soutěže podívám, kolikrát cítím, že si nechci nechat ujít další díl. Protože mě zaujme některý ze soutěžících. Lidé se do těchto soutěží hlásí asi hlavně proto, že je láká finanční výhra, případně publicita, přitom si kolikrát neuvědomí, co taková realita show znamená. Že je to velký nápor na nervy, kdy jeden musí umět toto ustát. Ustát své konkurenty i fakt, že umožním pohled do svého soukromí. A nejen toto, soutěžící světu předvádí své dovednosti. A o těch by se dalo diskutovat.

Tak třeba. Mladá žena, která se rozhodne připravit kuřecí prsa s višňovou omáčkou. Pro někoho nezvyklá kombinace, ale proč ne. Divák má možnost vidět, jak tuto, někdo by řekl pochoutku v uvozovkách, připravit. Nejprve podusit houby, a když jsou již měkké, hodit do nich sklenici višňové zavařeniny, samozřejmě koupené. A to vše zalít smetanou. Soutěžící věru musí mnohdy ochutnat něco, co není zárukou žádné delikatesy. Někdy si účastníci soutěže zaslouží obdiv za statečnost, že pozřou něco, co nevypadá lákavě.

Nebo žena z bývalé Jugoslávie. Věk 55 +, mastná pleť a na víčkách černé skvrny, které působí jako štempl. Orazítkovaná žena se vůbec netají tím, že vařit neumí, že vše uvaří její choť. Že tímto jaksi překračuje regule soutěže, ji netrápí. Má před sebou vidinu, že její manžel uvaří ze všech úplně nejlépe, své rivaly proto hodnotí velmi nízko. Přijde tedy den, kdy její choť, rovněž původem z bývalé Jugoslávie, se chopí vaření. Jenže soutěžící nejsou tak hloupí, aby skočili na špek. Proto jejich ohodnocení odpovídá podvůdku, který na ně připravila jejich konkurentka.

Jiným soutěžícím je mladý muž, jenž se živí jako finanční poradce. Bydlí v pronájmu, ale protože mu odstřihli elektřinu a v kuchyni mu neteče voda, pozve soutěžící do bytu svých přátel. Ale aby zachoval pravidla soutěže, dá svým protihráčům klíče od svého příbytku, aby se podívali, jak se mu žije. Vstoupit do bytu, kde je tma, nemusí být to pravé ořechové. Rovněž nesmírný zápach v bytě. Mladý muž jaksi zapomněl na uskladněné jídlo v lednici a ono dává o sobě pořádně znát. Člověk si může klást otázku, proč se soutěžící dokázal tak ztrapnit. Už jednou v kulinářské soutěži byl, pohořel, proto se přihlásil znovu. Aby si vysloužil snad ještě větší ostudu.

Při těchto reality show máme rovněž možnost vidět, jak někteří lidé u nás žijí. Někdo se opravdu může pochlubit velmi vkusným domovem. Ale oproti tomu jsou lidé, jejichž domov je splácaninou všelijakého nevkusu. Někdy je znatelné, že soutěžící žije na hranici chudoby. To, co nepůsobí vůbec dobře, ani hygienicky, bývají dlouhé umělé nehty některých soutěžících žen. To by opravdu nemělo být, rudé nehty připomínající drápy mohou na někoho působit odpudivě. Jsme-li v kuchyni, měla by tam platit pravidla o čistotě. A že tomu mnohdy nebývá, je možno spatřit v některých kulinářských soutěžích, na které se čas od času každý z nás rád podívá...

Autor: Helena Vlachová | sobota 13.7.2019 9:03 | karma článku: 10.43 | přečteno: 368x

Další články blogera

Helena Vlachová

Proč tu ještě tolerujeme Andreje Babiše?

Je otázkou, proč v českých vodách ještě tolerujeme Andreje Babiše. Vždyť tu má platit lustrační zákon. Nebo neplatí?

21.3.2024 v 19:51 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 1275 | Diskuse

Helena Vlachová

Můj syn

Vždy jsem si přála mít tři syny. Jenže člověk míní a Osud mění. Nakonec zůstalo jen při jednom synovi.

19.3.2024 v 6:37 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 542 | Diskuse

Helena Vlachová

Otřesná úroveň angličtiny na našich školách

Ředitelé škol jsou zodpovědní za veškerý chod školy. Platí to i v případě, kdo vyučuje angličtinu na jejich škole, a jaká je tam úroveň výuky tohoto jazyka. A ta je bohužel v mnoha případech katastrofální.

17.3.2024 v 8:03 | Karma článku: 18.86 | Přečteno: 855 | Diskuse

Helena Vlachová

Prezidenta Edvarda Beneše považuji za zrádce národa

Hned v úvodu chci předeslat, že můj dnešní blog je velmi subjektivní, je to můj pohled, jak hodnotím prezidenta Edvarda Beneše z hlediska naší národní historie.

16.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 24.71 | Přečteno: 781 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.06 | Přečteno: 560 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 300 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 526 | Diskuse
Počet článků 1255 Celková karma 22.64 Průměrná čtenost 1113

Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...