Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když vám vaše dítě krade peníze

Děti v pubertě dokáží dát rodičům zabrat. Z klidného dítka se může vyklubat někdo, koho rodič těžko poznává. Ale je na pováženou, když dítě doma krade

Motto "Tak spravedlnost vede k životu, kdežto kdo se žene za zlem, spěje k smrti." (Přísloví Šalamounova, Druhá sbírka, 11.19)

Mít doma dítě v pubertě je zkouškou odolností všech rodičů. Hormony dokáží s dítětem tak zatočit, že se rodiče až děsí, co se to s jejich potomkem stalo. Myslím si, že puberta dívek je náročnější, dívky prožívají svou hormonální změnu jinak než chlapci. Touží po lásce, doma odmlouvají, ba přímo štěkají, jsou nepořádné a nechtějí se učit.

Představte si, že máte dceru v deváté třídě a jsou s ní jen a jen problémy. Chytla se party mladíků, kteří se pohybují na hraně zákona a vaše dcera chce být jednou z nich. Oni ji mezi sebou nechtějí, ale když vidí, co je pro ně schopna udělat, v některých situacích ji uvítají. Koho z nich by nepotěšila lahev dobrého alkoholu či jídla. A když přijdou na přetřes peníze, které je doma schopna pro ně ukrást, to už je jiná. Proto se ani nebrání, že dívku doma navštíví.

Děvče si domů zve chlapce v době, kdy jsou rodiče v práci. Jim se její domov líbí, je mnohem lépe zařízenější než ten jejich, krom nabídnutého alkoholu je překvapí ještě něčím jiným. Ptá se jich, kdo z nich potřebuje nějaké peníze, vždyť poznala, jak jsou na tom hoši špatně. Ví, kde její matka peníze schovává, stačí jen od chlapců zjistit kolik a pak otevřít zásuvku v matčině komodě a peníze si vzít.

Dívčina matka přijde domů z práce, po dceři ani vidu ani slechu, jde se převléci do ložnice. A jak se tak převléká, spočine její zrak na komodě. Jedna zásuvka je pootevřená. A to je zrovna místo, kam si ukládá své šperky a peníze. Že by ji zapomněla dovřít? Nic takového si nepamatuje, protože je na své věci velmi opatrná. Nahlédne do zásuvky a vidí, že žádný z šperků nechybí. Nahlédne do sáčku, v němž má své úspory, a zhrozí se. Bylo tam devět tisíc korun a sáček je prázdný. Je šokovaná a ví, že v tom musí mít prsty dcera. Ale ta doma není, poflakuje se se svou partou městem.

Matka dceři zavolá a řekne jí, aby jí ihned peníze vrátila. Dívka na to neřekne vůbec nic. Jaké pocity musí zažívat rodič, který zjistí, že má doma zloděje? Vždyť on přece nikdy nekradl, své rodiče poslouchal, nikdy se nedostal do rozporu se zákonem. A najednou jeho jediná dcera ukradne peníze a dá je někomu, kdo nezná nic jiného než alkohol a fet. 

Co mohla matka udělat. Zburcovala svého manžela, otce i syna a vyrazí spolu s nimi do míst, o nichž předpokládá, že tam její dcera musí být. A opravdu ji najdou. Ve společnosti mladíků, které lze nazvat grázly. Všichni jsou matčiným příchodem i její družinou překvapeni. A ještě víc jsou překvapeni, když nastává výslech. Matka po chlapcích chce, aby jí vrátili oněch devět tisíc korun. Všichni zatloukají, že žádné peníze nedostali. Až poté, když je jim vyhrožováno policií, jsou ochotni zajít domů a vše probrat se svými rodiči.

Návštěva rodin, jež jsou v dnešní době označovány za vyloučené, není nic příjemného. Všichni lžou, všichni tvrdí, že jejich děti jsou slušné. Ale když padne zmínka o policii, vše se mění. Obdarovaní hoši nakonec přiznávají, že peníze dostali, ale už žádné nemají. Nakonec slíbí, že peníze vrátí do týdne.

Nezáviděníhodná situace, jakou dcera své mámě připravila, není-liž pravda? Jak postupovat v případě dítěte, které nemá žádné zábrany a krade doma peníze? To už je velmi vážný delikt. Dívka je potrestána domácím vězením, matka jí na noc sebere její mobil. Přijít o mobil je snad nejhorší trest, jaký mohla dostat. Během noci třikrát mámu vzbudí a ptá se jí, zda jí může telefon vrátit. Nestane se tomu tak. Dívce ještě není ani patnáct, poslat ji tedy někam na brigádu, kde by svůj hřích odčinila, možné není. Matka tedy rozhodne, že dívka bude doma vykonávat všechny domácí práce.

Když selže výchova rodičů, je na místě pomoc odborná. Ale sehnat v dnešní době psychologa, který vás může přijmout, není vůbec snadné. Psychologové jsou zavaleni prací a objednací lhůty jsou tři měsíce. Ze svého dětství si nevzpomínám, že by někdo potřeboval pomoc psychologa. Většina dětí žila v úplných rodinách, v nichž jeden z rodičů byl ten přísnější. A poslouchat se muselo, jinak přišel na řadu pořádný výprask. 

Neumím si představit, že bych doma něco sebrala. Byla jsem vychována, abych dodržovala základní morální zákony, jež jsou obsaženy v Desateru. Nemusíte být ani věřící, protože deset základních mravních norem Desatera by měly platit pro každého. A když je člověk dodržuje, má pak klidný život, spí se mu dobře a nepotřebuje žádného psychologa. Copak je něco špatného na zákonech, jež říkají, že v životě budeme ctít rodiče, nebudeme krást, nebudeme závidět, nebudeme podvádět svou manželku či svého manžela...? Ne, na těchto zásadách není nic špatného, jen na ně mnoho lidí zapomnělo. Nebo na ně ani nezapomnělo, ale jsou tak hloupí, že vše, co je spojováno s vírou v Boha, považují za nesmysl. Pak se nelze divit, že se společnost nachází v marasmu, v jakém se nachází...

Autor: Helena Vlachová | sobota 28.10.2017 8:19 | karma článku: 35,47 | přečteno: 4762x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Svým založením jsem idealistka

I když jsem založením idealistka, nemohu se svou maličkostí připodobnit k Johnu Lennonovi. Nicméně se mohu vyjádřit vůči panu Babišovi a jeho propagandistické rétorice. Totéž lze vznést i vůči SPD.

19.4.2024 v 17:53 | Karma: 10,90 | Přečteno: 679x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Ředitel, jenž používá estébácké praktiky

Na základě mých posledních mou dvou blogů se mi dostalo útoků i vyhrožování ze strany ředitele střední školy. Vyhrožoval mi trestním udáním. Nestačila jsem žasnout. Že by opět povstali soudruzi? Že by byl jedním z nich?

15.4.2024 v 19:33 | Karma: 22,93 | Přečteno: 1655x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Měla bych počítat s vyhazovem za svůj poslední blog?

Když píšu své blogy, vždy jde o něco, co se v současnosti kolem nás děje. Můj poslední blog o neaprobovaném angličtináři na SŠ mě stál dost útoků vůči mně samé

14.4.2024 v 17:28 | Karma: 26,40 | Přečteno: 1677x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Máte doma středoškoláka? Bojuje s angličtinou?

Tímto dnešním blogem bych chtěla pomoci těm žákům a studentům, kteří mají smůlu, že mají na angličtinu diletanta.

13.4.2024 v 10:02 | Karma: 37,17 | Přečteno: 5875x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Když matka ničí své dítě

Rozpadne-li se partnerský vztah či manželství a zůstanou-li z něj děti, měl by se zájem přenést především na ně. Děti by měly rozpadem vztahu rodičů trpět co nejméně. Ale vysvětlujte to některým matkám.

7.4.2024 v 7:29 | Karma: 19,33 | Přečteno: 976x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 1262
  • Celková karma 22,04
  • Průměrná čtenost 1113x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik