Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zažili jsme hurikán Irma

Už máte pocit, že vám antidepresiva nezabírají, že už opravdu nemůže být v životě hůř? Máte problémy s partnerkou či partnerem? Pak vám doporučím jediné. Odleťte na Kubu, kde rychle zapomenete na nesmyslné banality všedního dne

Motto "Jaký užitek má člověk ze všeho svého pachtění, z toho, jak se pod sluncem pachtí?" (Kazatel 1 - Věčný koloběh, 1.3)

V nesprávný čas na správném místě. Tak by se dala nazvat moje vysněná dovolená, v níž jsme zacílili na perlu Karibiku. Na Kubu.Vybrána cestovní kancelář s pěknými recenzemi a referencemi, all inclusive a hotel, jenž sliboval na zemi ráj. Proč se neutrhnout z evropského shonu a spočinout kdesi, kam moderní technologie příliš nedorazily a zahraniční kapitál má smůlu.

Vše předem naplánované, cestovala jsem se synem, který přiletěl z Norska, kde žije. Moc se spolu nevidíme, ale dovolená nám může vynahradit okamžiky, kdy jsme každý někde jinde na této planetě.

6. 9. - den odletu. Syn dostává textovky od přátel z Norska, že se na Kubu blíží hurikán Irma, mám-li být přesná, nejvíc měl udeřit ve Varaderu, což byla naše destinace. Letěli jsme z Vídně a ještě před odbavením jsme kontaktovali naši cestovní kancelář, zda je na Kubě vše v pořádku, chtěli jsme znát, jaké mají informace o hurikánu. Ale bylo nám sděleno, že nám nic nehrozí a nic nám nebrání odletět. Žádné obavy na místě. A tak jsme odletěli. Při odbavování jsme se seznámili s mladým manželským párem ze Slovenska - Petrou a Tomášem - kteří letěli do stejné destinace a kteří projevili stejné obavy jako my. Zda náhodou neletíme do pekla.

Nicméně jsme 7. 9. večer stanuli v recepci hotelu Bar Kawama. Byla jsem z letu tak ubitá, že už mně bylo úplně ukradené, že hotel na obrázku vypadal o sto procent lépe. Ubytovali jsme se, vyhnali jsme z pokoje šváby a usnuli spánkem všech milosrdných.

Následují den 8. 9. jsme se dostavili na recepci, abychom dostali ručníky na pláž. Dozvěděli jsme se, že nedostaneme nic, neb budeme evakuování vzhledem k blížícímu se hurikánu Irma. Navíc jsme si přečetli informaci pro kanadské turisty, kterým byl poskytnut rescue flight domů. Záchranný let před hurikánem. To už jsme znejistili ještě více. Opět jsme kontaktovali naši cestovní kancelář a informovali jsme je, že budeme evakuováni, a ptali jsme se jich, co o tom vědí, a zda by byla pro nás možnost odletět jinam. Dostalo se nám stejné informace. Čili žádné. Nic nevěděli, měli jsme kontaktovat místního delegáta cestovní kanceláře, jehož jsme začali přezdívat "Don´t worry." Protože když jsem se jej ptala na blížící se hurikán a uvedla jsem, že jsem viděla i vysílání CNN, kdy bylo jasně uvedeno, že hurikán udeří na Varadero, náš delegát "Don´t worry" řekl, že je vše OK, a co vysílají Američané, je holý nesmysl. 

9. 9. Začal sílit vítr, nesměli jsme se už koupat a byla vyhlášena evakuace našeho hotelu. Měli jsme se shromáždit se všemi zavazadly v 16 hodin v recepci hotelu. Když jsme se tam s nimi dotáhli, protože hotelový komplex čítá spoustu budov, řekli nám, ať přijdeme v 19 hodin, že nás odvezou jinam. Odvlekli jsme tedy svou těžkou bagáž zpět na pokoj, abychom vše přitáhli v 19 hodin. 

9. 9. 19 hodin recepce hotelu. Vzduch na padnutí, všichni jsou zpocení, ale musíme vyčkávat. A tak vyčkáváme. Nevím, jak dlouho jsme tam stáli jako to boží hovado, ale po 21. hodině nás nacpali do autobusů, aby nás převezli do jiného hotelu, kam cesta trvala deset minut. Bar Kawama měl tři hvězdy, tentokrát na nás čekal hotel s hvězdami čtyřmi. Byli jsme doslova utrmáceni, cestovní kancelář se nikterak nevzrušovala tím, že nás vyslala kamsi, kde jsme byli v ohrožení života.

Nový hotel vypadal jako betonový bunkr, typická komunistická stavba. Byli jsme ubytováni, dostali jsme informace ohledně závažnosti blížícího se hurikánu. Žádné vycházení ven, pohybovat se jen někde u baru či recepce a v případě ohrožení nejhoršího budeme přesunuti na diskotéku. Zavazadla jsme měli nechat v koupelně. Mezitím Kubánci začali s přípravami na hurikán. Některá okna zabednili, ale většinu z nich oblepili izolepou, což je na Kubě lék na všechny stavební neduhy. Izolepou opravují úplně všechno, kam se na ně hrabe OBI či Baumax. Na Kubě frčí izolepa, a kdo ji nemá, přijde o příbytek. Koupit nelze, ale ukrást ano. Vždyť se žije v komunistické zemi, kde vše patří všem, a tak se tam krade ostošest. Jako dřív u nás.

Irma vskutku přišla. A dala o sobě pořádně znát. Kolem 21. hodiny večer začala padat střecha, rozbila se některá okna, dveře, lítaly kusy nábytku. Voda tekla všude. V baru, na recepci, museli jsme se proto přesunout na diskotéku. Jak jsem jako mladá milovala diskotéky, ale když je DJ Irma, to si moc nezatancujete. Měli jsme dost strach, ale nikdo nepanikařil. Kubánci zachovali klid Angličana a jediné, co je v tak dramatickou chvíli zajímalo, bylo přestěhování baru. I když se v informacích o hurikánu nedoporučovalo požívat alkohol, v našem hotelu a hlavně v baru na diskotéce tekl proudem. Aby se lidé otupili a přestali mít strach. Po půlnoci nám řekli, že můžeme jít na pokoj. Uposlechli jsme. Ale hurikán měl takovou intenzitu, že jsme se báli, že nám vysklí okna v pokoji. Uvažovali jsme jít spát do vany v koupelně, ale způsob, jak je vedený elektrický proud, nevzbuzoval větší bezpečí. Tam bychom mohli dostat pěknou ránu. Inu vše uděláno rukou komunistického dělníka, jenž nenese na ničem žádnou odpovědnost.

Hurikán jsme přežili. Hotel byl značně devastovaný, chyběla střecha, zbořené stropy, do hotelu sice zatékalo, ale netekla voda. Nefungovaly toalety, nemohli jsme se umýt. A v tom nás naše cestovní kancelář nechala. Zastihl mě silný průjem, ale neriskla jsem použít záchodovou mísu, když nebylo čím spláchnout, pobíhala jsem proto v okolí hotelu, kde se našlo dost útočišť pro mé zjitřelé útroby. Ještě že se mi dostalo náležité průpravy v dětství. Lopuchový list ve stavu nouze. Ale na Kubě lopuch nenajdete, v podstatě tam mají nedostatek toaletního papíru, protože se tam vše rozkrade. Nakáleno tam mají všude. I na mezinárodním letišti v Havaně. Byli jsme zkrátka u soudruhů komunistů. I já jsem pamětnicí toho, jak se u nás rozkrádaly továrny a všechno možné. Bohužel to mnoha našim lidem, předním politikům nevyjímaje, zůstalo až dodnes.

Ale zpět ke Kubě. Delegát "Don´t worry", opět bezproblémový, že voda neteče, ona však poteče. Naši noví přátelé ze Slovenska se s námi dělili o své nové zážitky. Tomáš pracuje jako profesionální voják, zúčastnil se mnoha misí v zahraničí, je na všelicos zvyklý. Na Kubě se v noci budil a nevěděl, zda je na misi v Afghánistánu, či kde jinde. A jeho milovaná choť jej ujišťovala, že není na žádné misi, že je přece na vysněné dovolené na Kubě.

Hurikán Irma jsme přežili, ale to, co pak následovalo, napíšu ve svém dalším blogu. Nezaplatili jsme si adventure holiday, ale klasickou beach holiday. Ale co jsme dále prožívali, je neuvěřitelné. Touto svou dovolenou jsem si opět mohla ozřejmit sociální jistoty komunistů, které některé části naší populaci chybí. A jak rádi někteří našinci na sociální jistoty soudruhů vzpomínají. O tom napíšu příště. O Havaně, o mezinárodním letišti v Havaně a o pětihvězdičkovém hotelu, kam nás přestěhovali posléze. Inu, nenudili jsme se vůbec, žádná nuda v Brně se nekonala, ale autentické zážitky systému, jenž je vůči člověku nepřátelský. A tím je komunismus...

Autor: Helena Vlachová | sobota 16.9.2017 5:34 | karma článku: 32,36 | přečteno: 2465x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Svým založením jsem idealistka

I když jsem založením idealistka, nemohu se svou maličkostí připodobnit k Johnu Lennonovi. Nicméně se mohu vyjádřit vůči panu Babišovi a jeho propagandistické rétorice. Totéž lze vznést i vůči SPD.

19.4.2024 v 17:53 | Karma: 8,22 | Přečteno: 476x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Ředitel, jenž používá estébácké praktiky

Na základě mých posledních mou dvou blogů se mi dostalo útoků i vyhrožování ze strany ředitele střední školy. Vyhrožoval mi trestním udáním. Nestačila jsem žasnout. Že by opět povstali soudruzi? Že by byl jedním z nich?

15.4.2024 v 19:33 | Karma: 22,42 | Přečteno: 1547x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Měla bych počítat s vyhazovem za svůj poslední blog?

Když píšu své blogy, vždy jde o něco, co se v současnosti kolem nás děje. Můj poslední blog o neaprobovaném angličtináři na SŠ mě stál dost útoků vůči mně samé

14.4.2024 v 17:28 | Karma: 26,39 | Přečteno: 1628x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Máte doma středoškoláka? Bojuje s angličtinou?

Tímto dnešním blogem bych chtěla pomoci těm žákům a studentům, kteří mají smůlu, že mají na angličtinu diletanta.

13.4.2024 v 10:02 | Karma: 37,13 | Přečteno: 5829x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Když matka ničí své dítě

Rozpadne-li se partnerský vztah či manželství a zůstanou-li z něj děti, měl by se zájem přenést především na ně. Děti by měly rozpadem vztahu rodičů trpět co nejméně. Ale vysvětlujte to některým matkám.

7.4.2024 v 7:29 | Karma: 19,33 | Přečteno: 963x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Praha je bezpochyby matkou všech měst

Dnes začnu slovy básně Kvetoucí Praha od Jaroslava Seiferta. "Stůj, stůj, ty sladký okamžiku, já chtěl bych spolu znít, hned slovy lásky a hned díků, jež nelze vyslovit."

4.4.2024 v 17:00 | Karma: 13,50 | Přečteno: 534x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Muž, jenž žije s myší

Řeknu vám, že ta dnešní doba je pěkně zvrácená, někdo by mohl říct, že je naruby nebo také vzhůru nohama. Už třeba pohlaví, že prý nejsou jen ženská a mužská, prý je jich víc. Ale zvráceností může být víc...

1.4.2024 v 1:15 | Karma: 13,61 | Přečteno: 646x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Proč tu ještě tolerujeme Andreje Babiše?

Je otázkou, proč v českých vodách ještě tolerujeme Andreje Babiše. Vždyť tu má platit lustrační zákon. Nebo neplatí?

21.3.2024 v 19:51 | Karma: 32,35 | Přečteno: 1375x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Můj syn

Vždy jsem si přála mít tři syny. Jenže člověk míní a Osud mění. Nakonec zůstalo jen při jednom synovi.

19.3.2024 v 6:37 | Karma: 15,79 | Přečteno: 697x | Diskuse

Helena Vlachová

Otřesná úroveň angličtiny na našich školách

Ředitelé škol jsou zodpovědní za veškerý chod školy. Platí to i v případě, kdo vyučuje angličtinu na jejich škole, a jaká je tam úroveň výuky tohoto jazyka. A ta je bohužel v mnoha případech katastrofální.

17.3.2024 v 8:03 | Karma: 19,95 | Přečteno: 1025x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Prezidenta Edvarda Beneše považuji za zrádce národa

Hned v úvodu chci předeslat, že můj dnešní blog je velmi subjektivní, je to můj pohled, jak hodnotím prezidenta Edvarda Beneše z hlediska naší národní historie.

16.3.2024 v 7:49 | Karma: 24,88 | Přečteno: 842x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Po čem touží český důchodce

Nejeden český důchodce si přeje, aby se vrátil čas, aby tu byl čas našich soudruhů, kdy vše bylo všech...

15.3.2024 v 7:07 | Karma: 23,03 | Přečteno: 1372x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

A taková to byla velká láska

Agáta Hanychová se ráda předvádí. Proč ne. Ale neměla by do toho zatahovat své děti. To je hanebné. Být dítětem matky, jejíž srdce je velké cirkusové šapitó, jednoho poznamená na celý život.

14.3.2024 v 7:14 | Karma: 25,91 | Přečteno: 835x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Když se narodíte jako nechtěné dítě

Pro dítě není snad nic horšího než se narodit jako nechtěné. Jeho rodiče už mají ročního syna a neplánovaně se jim narodí další děcko, které nikdo nechtěl. Sice si je nechají, ale nikdy je nepřijmou.

12.3.2024 v 21:00 | Karma: 19,05 | Přečteno: 822x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Nepoučitelnost některých lidí

Stále více zjišťuji, že jsou někteří naši lidé nepoučitelní. Že se nedokázali poučit z naší historie, jež nám přinesla velký propad.

8.3.2024 v 8:41 | Karma: 23,16 | Přečteno: 860x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Byl jednou jeden neslušný dům

Když si kupujete nový byt, v podstatě můžete kupovat zajíce v pytli. Realitní makléř se dušuje, že dům, v němž si kupujete nový byt, je velmi slušný, vždyť jeho většinu tvoří lidé důchodového věku a ti jsou lidé veskrze dobří.

2.3.2024 v 9:32 | Karma: 19,63 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Za dceru, jež má každé dítě s jiným partnerem, bych se styděla

Nová doba s sebou přinesla bulvár. Proč ne. Ale je možno mít k němu své výhrady. Bulvár nahlíží do soukromí lidí. Jsem uvyklá své soukromí skrývat. Ale nemusí tomu být vždy, zvlášť když se narodíte jako dcera známé herečky...

1.3.2024 v 13:48 | Karma: 32,47 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Pokud jde o demokracii, je na tom naše země nejlépe z postkomunistických zemí

<p>Zatím nebyl zpracován demokratický index za rok 2023. Četla jsem výsledek demokracie za rok 2022, v němž naše země zaujala 25. pozici, z postkomunistických zemí je nejlepší. S výjimkou pobaltských zemí.</p>

27.2.2024 v 18:11 | Karma: 16,06 | Přečteno: 484x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Na kuře kung pao v New Yorku nikdo nemá

I když mě New York nijak zvlášť neučaroval, ano, viděla jsem jeho highlighty, které stojí za vidění, jeho špatná hygiena vše utlumila. Nicméně se tomuto městu nedá upřít jedna věc. Je to čínská čtvrť v Queens.

21.2.2024 v 16:32 | Karma: 16,35 | Přečteno: 787x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Američané v reálu

V tomto dnešním blogu bych ráda napsala něco o své osobní zkušenosti s Američany, aby se někdo necítil, že se snažím snížit jeho vlastní ego.

24.1.2024 v 19:06 | Karma: 28,04 | Přečteno: 1074x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 1262
  • Celková karma 22,09
  • Průměrná čtenost 1113x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik