Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

My a předsudky

Když tak přemýšlím o našem národě, řekla bych, že jsme dosti konzervativní a žijeme v předsudcích, jichž se nechceme zbavit

Motto "Kdo skrývá nenávist za zrádné rty, i ten, kdo šíří pomluvy, je hlupák." (Přísloví Šalamounova, Druhá sbírka, 10.18)

Když mám teď možnost učit děti ze Saudské Arábie, uvědomuji si, že pocházím ze země, jež je zatížena předsudky. Každý den mám možnost před sebou vidět tmavooká děcka s antracitovými vlasy, jež se krásně lesknou. Jsou tmavé pleti a svou vizáží se velmi podobají Romům, kteří se u nás netěší velké oblibě. A hodně k tomu přispěl i současný systém. Za soudruhů jsme Romy nevnímali tak negativně, jak je tomu právě dnes. Systém nahrává tomu, aby žili v ghettech, aby se mnozí z nich ani nenamáhali pracovat, když je jistí stát. Na vině, jak dnešní Romové žijí, jsou politici, ti dopustili, aby se dělo to, co se u nás děje. Z Romů si někdo udělal zdroj své obživy, stačí si zakoupit bytový dům a business může začít. Jak se to vše odráží na kvalitě života některých občanů, nikoho nezajímá. Proč by mělo. Peníze je to, oč tu běží.

Jakmile vidíme člověka tmavší pleti, spojujeme si jej zpravidla s Romy a už se většina naší populace vůči takovému člověku vymezuje. Totéž platí i o Arabech, jež jsme horko těžko schopni tolerovat kvůli jejich náboženství a kvůli terorismu. Ale známe jejich víru dobře? Kolik z nás zná dobře křesťanství? A všichni muslimové nejsou teroristé. Jenže je tu zakořeněný předsudek, po internetu se šíří nenávist vůči Arabům a někteří lidé u nás na to slyší. A přidávají svou nenávist, aniž by ji měli podloženu osobní zkušeností.

Čím víc o všem přemýšlím, tím víc si uvědomuji naše předsudky. Stačí, abyste stáli tváří tvář dítěti, a předsudky jdou stranou. Opravuji. Měly by jít. A mělo by tomu být, když jednáme i s dospělými. Jestliže někdo pochází z jiného etnika, neměli bychom se nad ním povyšovat jen za to, že my máme bílou pleť. Jako národ dokážeme být velmi nepřátelští, cizinci na to mnohdy poukazují. S tím souhlasím. Že nám chybí vlídnost, že dokážeme být až příliš vlezlí a hodně škodolibí. Neplatí to jen vůči cizincům, ale i vůči sobě. Nejsme k sobě ohleduplní a laskaví, o to víc jsme pak překvapeni, když vycestujeme do zahraničí a vidíme, jak se tam lidé k sobě chovají. I k cizincům. Stačí vyjet do Německa a rozdíl je patrný. Němci jsou ochotní, když vidí, že potřebujete pomoci, v prodejnách vás obsluhují usměvavé prodavačky či prodavači. U nás tomu tak velmi často není. 

Když si kolikrát přečtu příspěvky, které někteří čtenáři píší k článkům na Seznamu, žasnu, kolik je mezi našimi lidmi nenávisti a agresivity. A tyto nectnosti vyjadřují velmi hrubým jazykem, vše to jen podtrhuje celkovou sprostotu pisatele. Píšu-li tento blog, chci hlavně ukázat druhou stranu mince. Že mezi Araby najdeme inteligentní lidi, kteří se velmi hezky starají o své děti a motivují je ve studiu. Zatímco v arabských zemích rodiny žijí pospolitě, u nás rodina jako taková pomalu vzala za své. Vše záleží na ženě. Jakou dokáže být matkou svému dítěti, nakolik zvládne udržet rodinu pohromadě. Jenže západní styl života k nám pronikl natolik, že se rodí nemanželské děti, ženy postrádají jakoukoli noblesu a něhu, z mnohých z nich je cítit jen laciná prázdnota. Nejsou žádnou osobností a toto předávají i svým dětem, na něž nemají čas, a ony velmi často trpí citovou deprivací. Nedivím se Arabům, že tolik lpí na tradiční rodině, že se mnohým z nich příčí západní styl života. Protože konzumní styl vytváří z lidí jen obaly, které jednou skončí na skládce. Žádné okázalé pohřby, nač se loučit se svým blízkým, když to stojí tolik peněz. Ty se dají využít na něco jiného. Většinu zemřelých čeká nedůstojné rozloučení. A to je něco, co my teď žijeme. Neuznáváme žádné hodnoty snad kromě peněz, nic nám není svaté a spáchat zločin není pro mnoho Čechů problém. Zatímco u nás věznice praskají ve švech, v Saudské Arábii je kriminalita téměř nulová. Protože tam panují velmi vysoké tresty a lidé si dají velký pozor, aby nepřekročili zákon. U nás je tomu opačně. U nás se lže, krade, berou úplatky. U nás se někteří tváří jako neviňátka, přitom páchají trestnou činnost a to bez ohledu, zda jde o obyčejného zlodějíčka či vrcholného politika. Někteří z nás se považují za břicho světa a šíří nenávist vůči jiným národům. Když vidím něco takového, zraňuje mě to, proto mi to nedalo a musela jsem napsat tento blog.... 

Autor: Helena Vlachová | pátek 4.8.2017 6:40 | karma článku: 17,42 | přečteno: 651x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Svým založením jsem idealistka

I když jsem založením idealistka, nemohu se svou maličkostí připodobnit k Johnu Lennonovi. Nicméně se mohu vyjádřit vůči panu Babišovi a jeho propagandistické rétorice. Totéž lze vznést i vůči SPD.

19.4.2024 v 17:53 | Karma: 10,56 | Přečteno: 673x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Ředitel, jenž používá estébácké praktiky

Na základě mých posledních mou dvou blogů se mi dostalo útoků i vyhrožování ze strany ředitele střední školy. Vyhrožoval mi trestním udáním. Nestačila jsem žasnout. Že by opět povstali soudruzi? Že by byl jedním z nich?

15.4.2024 v 19:33 | Karma: 22,93 | Přečteno: 1654x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Měla bych počítat s vyhazovem za svůj poslední blog?

Když píšu své blogy, vždy jde o něco, co se v současnosti kolem nás děje. Můj poslední blog o neaprobovaném angličtináři na SŠ mě stál dost útoků vůči mně samé

14.4.2024 v 17:28 | Karma: 26,40 | Přečteno: 1675x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Máte doma středoškoláka? Bojuje s angličtinou?

Tímto dnešním blogem bych chtěla pomoci těm žákům a studentům, kteří mají smůlu, že mají na angličtinu diletanta.

13.4.2024 v 10:02 | Karma: 37,17 | Přečteno: 5874x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Když matka ničí své dítě

Rozpadne-li se partnerský vztah či manželství a zůstanou-li z něj děti, měl by se zájem přenést především na ně. Děti by měly rozpadem vztahu rodičů trpět co nejméně. Ale vysvětlujte to některým matkám.

7.4.2024 v 7:29 | Karma: 19,33 | Přečteno: 975x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 1262
  • Celková karma 22,02
  • Průměrná čtenost 1113x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik