Je třeba přeprat buldoka

Slyšela jsem, jak se v jednom televizním shotu náš pan prezident označuje za buldoka. Proto budou muset jeho protikandidáti počítat s buldočí povahou

Motto "Kdo miluje napomenutí, miluje poznání, kdežto kdo domluvy nenávidí, je tupec." (Přísloví Šalamounova, Druhá sbírka, 12.1)

Panují velká vedra, mnoho lidí chodí oblečeno nalehko. Kráčím k náměstí a přede mnou jde žena v šatech nad kolena. Špatný střih šatů nikterak neprospívá nepěkným nohám. Jsou bílé, se šlahouny křečových žil, což vypovídá, že se bude jednat o ženu vyššího věku. Na hlavě brutální přeliv do červena, jenž má zakrýt šediny. Nechápu některé ženy, proč se raději nesvěří do rukou odborníka, aby jim poradil co s ošklivými šedáky. Snad je lepší ponechat si vlasovou šeď, než si na hlavě vytvořit něco, co spíše budí odpor.

Náměstí je plné stánků, paní se zastavuje u jednoho stolu. Ten nic neprodává, na stole leží papíry. Paní vytahuje propisku a nějaký průkaz, dochází mi, že se jedná o podpisový arch budoucího prezidenta. Jsem zvědavá, o kterého kandidáta se jedná. O pana Zemana. Říkám si, že třeba takto vypadá volička stávajícího prezidenta. Žena bez jakéhokoli půvabu, nevhodné oblečení, které spíše podtrhuje to, co je na ženě nepěkné. A tím jsou její nohy. Stačilo by je zakrýt, zvolit jiný střih šatů, barvu vlasů vyřešit s kadeřnicí a dojem by byl naprosto odlišný. Jako by tato Zemanova volička ve mně upevnila přesvědčení, že jej mohou volit ženy bez jakéhokoli šarmu, bez noblesy. Můj tatínek by dodal, že se jedná o ženy páté cenové skupiny.

První dáma rovněž reprezentuje svého chotě. I když jsem nezažila Klementa Gottwalda, znám jeho drahou polovičku z dobových snímků. První dáma, která měla k první dámě hodně daleko. Neuměla se obléknout, spíše vypadala jako dřevochlapice, totéž platilo i o jejím vystupování. Pro mě musí být první dáma opravdovou dámou, ale někomu toto vrozené není, a i kdyby se vizážisté a nejlepší módní návrháři přetrhli, výsledek zůstává žalostný. První dáma musí být první dámou každým coulem, neb reprezentuje naši zemi. Jako anglická královna. Jenže královně je toto dané, kdežto některé naší první dámě to dané být nemusí. To, že se první dáma těší velmi dobré životní úrovni, by se nemělo podepisovat na její postavě. Neměla by vypadat jako autobus či stará vejtřaska, měla by si zachovat tajli. Na reprezentativní první dámu se každý rád zahledí. Stačí se podívat směrem na Západ a nabízejí se nám dámy vskutku šarmantní.

Muž, sedící za stolem a sbírající podpisy pro pana prezidenta, musí v takovém parnu doslova trpět. Ale sedí na náměstí, kudy projde spousta lidí, mají tak možnost podepsat se do podpisového archu. Podpisové místo pana Zemana ve mně nevytvořilo příjemný dojem. Oproti tomu jsem na podpisový arch svého favorita narazila úplnou náhodou. Žádný trapný stolek v parnu na náměstí, ale našla jsem jej v krásné vilové čtvrti, jež se pyšní prvorepublikovými vilami. Všude udržovaná zeleň, krásná architektura a rovněž i místo, kde můžeme podpořit svého favorita. Už to samé hovoří o jisté duchovní úrovni prezidentského kandidáta. Žádná hospodská politika, žádná žena bez vkusu, ale příjemné prostředí s příjemnou ženou, jež zodpovídá za podpisy.

Pan Zeman o sobě kdysi prohlásil, že se mu přezdívá buldok. Název českého filmu Je třeba zabít Sekala mě jaksi inspiroval k jeho parafrázování. V souvislosti s prezidentskou kandidaturou mě napadl název pro můj blog. Je třeba porazit buldoka. Buldok je společenské plemeno, na jehož pořízení je zapotřebí připravit si nemalou částku peněz. Je velmi mazaný, nerad poslouchá rozkazy, pořádně si rozmyslí, zda poslechnout má. Je velmi bojovný, neváhá se pustit do boje i s býkem, nebojí se zranění, k čemuž mu dopomáhá i jeho přirozené agresivita. Je extrémně houževnatý a nemá rád pohyb, dá se říci, že moc pohybu nepotřebuje. Vzhledem k zavalitosti a neochotě k většímu pohybu se toto plemeno dožívá jen 7 - 9 let. Není to mnoho v porovnání s jinými rasami.

Jsou psi a psi. Vezměme si například zlatého retrívra či labradora. To jsou psi, kteří procházejí náročným výcvikem, aby mohli sloužit jako asistenční psi hendikepovaných lidí. Je až dojemné, když na ulici potkáte slepého člověka, jehož vede pes. Buldok je individualista, který nebývá využíván, aby pomáhal lidem. Má rád své pohodlí, nedá se mu upřít, že umí být přátelský. Jen k těm, které dobře zná a které se těší jeho oblibě. Ale jinak velmi často slintá a snadno se zadýchává. Obezita činí své i u psů.

Protikandidáti pana Zemana čeká velmi náročný boj. Budou bojovat s buldokem a ti, kteří nejsou nikterak vytrénovaní v životních bojích a ranách pod pás, budou muset počítat s tím, že je nečeká v boj v rukavičkách. Jestliže některý z nich zvítězí v boji s buldokem, bude to dobře pro náš národ. Protože náš národ se díky prezidentu Zemanovi rozdělil a to není hezké. Potřebuje mít prezidenta, jenž je uznáván v zahraničí a jenž nás dá všechny dohromady. Potřebujeme prezidenta nadstranického, který se nebude mstít těm, kteří si dovolili vznést vůči němu kritiku.

Uvidíme. Uvidíme, jak dopadne boj s buldokem. Rozhodně není pro někoho, kdo se nechá lehce zahnat do kouta, kdo se nechá zastrašit. Musí počítat s buldokovou nevyzpytatelnou strategií, k níž mu dozajista dopomohou i jeho rádci...  

Autor: Helena Vlachová | středa 21.6.2017 6:13 | karma článku: 14,50 | přečteno: 337x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Když matka ničí své dítě

7.4.2024 v 7:29 | Karma: 19,12

Helena Vlachová

Muž, jenž žije s myší

1.4.2024 v 1:15 | Karma: 13,61

Helena Vlachová

Můj syn

19.3.2024 v 6:37 | Karma: 15,79

Helena Vlachová

A taková to byla velká láska

14.3.2024 v 7:14 | Karma: 25,90

Helena Vlachová

Američané v reálu

24.1.2024 v 19:06 | Karma: 28,04
  • Počet článků 1261
  • Celková karma 22,63
  • Průměrná čtenost 1114x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik