Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Měli bychom více rozhýbat pecivály

V souvislosti s tím, co se kolem nás děje, bychom měli pamatovat na to, jak se zachovat v náročných situacích. Ve školách by se měly děti učit určité dávce obranyschopnosti

Motto "Ozdobou jinochů je jejich síla, důstojností starců jsou šediny." (Přísloví Šalamounova, Druhá sbírka, 20.29)

Ve světě se toho moc nepěkného děje. Jako země si myslím nejsme ohroženi, protože jsme nikdy nekolonizovali žádné národy, náš sociální systém není tak štědrý, jako je např. v Německu. K nám se imigranti neženou, u nás nechtějí zůstat, a ocitnou-li se tady, zpravidla odejdou. Můžeme fungovat jen jako přestupná stanice. Přesto si myslím, že by se děti měly ve školách více učit určité dávce obranyschopnosti. Je sice pravdou, že nikdo nemůže předem říci, jak by se zachoval v té či oné situaci, ale mít určitou fyzičku je určitě na místě. Zvlášť pro školáky, kteří nám tloustnou před očima a které je povětšinou jen možné vidět, když vystupují z auta před školou a když do něj po škole nastupují. Jejich život zpravidla nezahrnují fyzické aktivity, rodiče často řeší logistické problémy, jak přemístit své fyzicky málo zdatné dítě do dalšího kroužku. A je-li dítě doma, je cele zabrané do počítačových her, facebooku či jiných sociálních sítí. My jsme jako děti běhali celé dny venku, tím jsme si utužovali zdraví a nezadýchávali jsme se. Pohybovali jsme se v přírodě, jež nám skýtala dosti možností, jak vyplnit svůj volný čas. Stavěli jsme si jednoduché bunkry, hráli nejrůznější hry, v nichž jsme si vytvářeli svou přirozenou roli ve skupině.

Dnešní děti mají málo hodin tělesné výchovy, a aby se naučily něco z branné výchovy, na to můžeme zapomenout. V souvislosti s tím, co se dnes odehrává, se domnívám, že by nějaká hodina branné výchovy vůbec neškodila. A muselo by se v ní něco praktického procvičovat, ne jen sedět v lavicích a znuděně poslouchat tomu, co učitel vykládá.

Mnoho dospělých u nás bojuje s nadváhou a ruku v ruce s nimi kráčejí i děti. Škola by mohla v tomto směru pomoci. Jako žáci i studenti jsme museli absolvovat povinná pochodová cvičení a nést přitom na zádech nějakou zátěž. Museli jsme umět rozdělat oheň, orientovat se v mapě, pracovat s buzolou či kompasem, orientovat se v terénu i bez mapy, běhali jsme orientační závody. Nebyli jsme z toho nadšení, ale když se na to vše dívám zpět pohledem dospělého, říkám si, že to nebylo od věci. Nikdy člověk nemůže vědět, v jaké situaci se může ocitnout, proto je každá dovednost vítána.Na vysoké škole jsme měli povinnou tělesnou výchovu, i když jsme ji nestudovali. Tento předmět byl snad na všech vysokých školách. A každý semestr se musely plnit limity na zápočet. Z gymnastiky, atletiky, plavání, lyžování, v létě ještě turistika a slaňování skály. Někdy to bylo dost obtížné, třeba běh na čas, ale museli jsme. Museli jsme se hýbat a bylo to jen k našemu prospěchu.

Dnešní mládež je vesměs líná, jakýkoli pohyb ji unavuje, nic neuběhne, mnozí kouří, což se odráží na jejich fyzickém výkonu. Kolik rodičů vede své děti k aktivnímu pohybu, k tomu, aby si dokázaly poradit v náročné situaci samy? Mnohým rodičům je toto jedno, nechávají se ukolébat představou, že nám nic nehrozí, proč se znepokojovat tím, že moje dítě bojuje s nadváhou, bez telefonu neudělá ani ránu a je nesamostatné. 

Mohly by pomáhat školy, mohly by do svých ŠVP zařazovat předměty, jež jsou svým zaměřením praktické a užitečné. Teoretických předmětů je přehršel, školám chybí akceschopnost. Místo mlácení prázdné slámy raději zavádět něco akčního, co prožene školní pecivály. České školy postrádají nejen konkurenceschopnost, postrádají rovněž flexibilitu. Nedokáží rychle reagovat na svět kolem nás, vše je v českém školství zdlouhavé, hlavně se vykazují hromady papírů, které de facto vychovávají ještě větší a nesamostatnější pecivály. A to je jenom ke škodě. Školy produkují mládež, jež je líná používat svůj mozek a navíc je i líná se hýbat. A s tím by se mělo něco dělat, protože budoucnost přeje připraveným.

Zatím si tady zdatně budujeme demokracii vzhůru nohama, kdy se má většina podřizovat menšině, např. imigrantům. Na ně se stále berou ohledy, ale jaké ohledy se berou na nás? A místo abychom pracovali na tom, aby byla naše mládež akceschopná, vychováváme si pecivály, kterým rodiče raději pořídí od psychologa papír, že dítě trpí tou či onou poruchou. Tyto poruchy by se daly nazvat leností, ale jazykem dnešním se jim říká poruchy učení. Nebo svému línému dítku od lékaře pořídí omezení v tělesné výchově. Za mého mládí nic takového nebylo a výsledky ve školách byly nesrovnatelně lepší. A hlavně jsme se hýbali a pohyb nám nečinil obtíže. Ale dnešní děti? Většina z nich jen peciválí...

Autor: Helena Vlachová | úterý 6.6.2017 5:52 | karma článku: 16,24 | přečteno: 450x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Svým založením jsem idealistka

I když jsem založením idealistka, nemohu se svou maličkostí připodobnit k Johnu Lennonovi. Nicméně se mohu vyjádřit vůči panu Babišovi a jeho propagandistické rétorice. Totéž lze vznést i vůči SPD.

19.4.2024 v 17:53 | Karma: 10,56 | Přečteno: 672x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Ředitel, jenž používá estébácké praktiky

Na základě mých posledních mou dvou blogů se mi dostalo útoků i vyhrožování ze strany ředitele střední školy. Vyhrožoval mi trestním udáním. Nestačila jsem žasnout. Že by opět povstali soudruzi? Že by byl jedním z nich?

15.4.2024 v 19:33 | Karma: 22,93 | Přečteno: 1654x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Měla bych počítat s vyhazovem za svůj poslední blog?

Když píšu své blogy, vždy jde o něco, co se v současnosti kolem nás děje. Můj poslední blog o neaprobovaném angličtináři na SŠ mě stál dost útoků vůči mně samé

14.4.2024 v 17:28 | Karma: 26,40 | Přečteno: 1674x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Máte doma středoškoláka? Bojuje s angličtinou?

Tímto dnešním blogem bych chtěla pomoci těm žákům a studentům, kteří mají smůlu, že mají na angličtinu diletanta.

13.4.2024 v 10:02 | Karma: 37,17 | Přečteno: 5872x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Když matka ničí své dítě

Rozpadne-li se partnerský vztah či manželství a zůstanou-li z něj děti, měl by se zájem přenést především na ně. Děti by měly rozpadem vztahu rodičů trpět co nejméně. Ale vysvětlujte to některým matkám.

7.4.2024 v 7:29 | Karma: 19,33 | Přečteno: 975x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

  • Počet článků 1262
  • Celková karma 22,02
  • Průměrná čtenost 1113x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik