Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Patologie doby

Žijeme v době, jež v sobě nese patologické rysy. A patologie není nic pěkného, stačí si představit oddělení v nemocnici

Motto "Blaze tobě, země, je-li tvůj král vznešeného rodu a tvá knížata jídají v náležitý čas pro posilnění, a ne pro opilství." (Kazatel 10 - 12, Kletba pošetilosti, 10.17)

Extrémní sucho. Extrémní deště. Extrémní chudoba. Extrémní mrazy. Ve výčtu bych mohla pokračovat. Ve všech případech se jedná o patologii. Snad každému se vybaví nemocniční oddělení, kde končí některá těla zemřelých či nemocné tkáně. Aby se z nich lékaři poučili, a nejen oni. Žijeme v patologickém čase, jenž v sobě nese hodně nepěkností. A my se o nich dozvídáme ze sdělovacích prostředků. Někdy si říkám, že by vůbec nebylo od věci, kdyby sdělovací prostředky zmlkly. Alespoň na jeden den. A bylo by tu ticho, nemuseli bychom si nechat podsouvat další a další extrémnosti, jež se kolem nás dějí. Každý extrém je svou patologičností nebezpečný.

Cožpak není patologické, když si žena z lesbického páru umíní, že chce být v rodném listě dítěte zapsána jako otec? Není to tak trochu mimo normu? Vnímám toto jako naprostou patologii. Ať lesbické či homosexuální páry vychovávají dítě, budiž, ale prosím ať nechce žádný z nich být zapsán v rodném listě tak, jak jsem uvedla. Jsem-li žena, jsem jednou žena a nemohu být v rodném listě uvedena jako otec dítěte. To je postavené na hlavu, příčí se to přírodě a neměli bychom být vůči něčemu takovému tolerantní.

Za extrémní rovněž považuji i fakt, že se někteří lidé chtějí ozbrojovat. Že doma drží zbraně a vyzývají i jiné, aby takto učinili i oni. To už je krůček k zabíjení lidí. A to se mi ani krapek nelíbí. V souvislosti s emigrační vlnou narůstají nacionalistické tendence, což signalizuje nebezpečí. Nacionalismus kráčí ruku v ruce s populismem. A na populismu a nacionalismu si někteří politici budují svou politickou image. Jak laciné. Zatím vítězí zdravý rozum. Ale jak tomu bude dlouho? Většina populace je snadno manipulovatelná, dokáže podlehnout vlivu médií a plamenných slov některých politiků. A z toho cítím pro lidstvo hrozbu. 

Extrémů bychom kolem sebe našli víc než dost. Mladí lidé, kteří horko těžko shánějí peníze, aby si mohli pořídit své vlastní bydlení. A jako protiklad je tu společenská vrstva, která nepracuje, stát jí vyplácí sociální dávky, tato vrstva nemá problémy s bydlením, nemusí si brát žádnou hypotéku. Protože je tu stát, který se o ni postará. Ale lidé, kteří pracují, takové výhody nemají. Není to další extrém doby?

Padesátiletý člověk. Je podřízeným různým senior manažerům, junior manažerům, HR manažerům. Kdoví jakým ještě manažerům je podřízený. A tento člověk přichází o práci, protože ztratil svou výkonnost. Ale kdo chce zaměstnat člověka, jenž překročil padesátku? Jako by byl prašivý, firmy od něj dávají ruce pryč. Přitom důchodový věk se prodlužuje. Není to další extrém, jenž doba přináší?

Žena ve věku okolo třiceti. Žije v partnerském vztahu. Chodí do práce, je-li doma, nezajímá ji nic jiného než počítač. Kolem ní chlívek, všude se válejí poházené svršky, špinavé nádobí, ale ji to nevyvádí z konceptu. Jestliže je doma, tráví svůj čas na počítači. Hraje hry, chattuje na facebooku. O funkci kuchyňského sporáku ví jen to, že se nachází v kuchyni. Nevaří. Jednak to neumí, jednak si nějakým vařením nebude připravovat o čas, kdy může být online. Dítě ve svém životě neplánuje. Proč by měla? Aby měla povinnosti? Aby neměla čas na PC hry? Aby přišla o práci? Spíš než dítě si pořídí psa, jehož rozmazluje. Ale dítě do jejího světa nepatří. Není to další extrém? Jako mladé jsme se těšily, až se staneme maminkami. Je tomu tak i dnes?

Patologie doby. V každé se nějaká najde, neříkejme si, že dříve bylo líp. Extrémy tu byly a budou. Jen si člověk musí uvědomit nebezpečí, které přinášejí. Potencionální nebezpečí pro lidi.

 

Autor: Helena Vlachová | středa 26.4.2017 5:28 | karma článku: 21,07 | přečteno: 698x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Svým založením jsem idealistka

I když jsem založením idealistka, nemohu se svou maličkostí připodobnit k Johnu Lennonovi. Nicméně se mohu vyjádřit vůči panu Babišovi a jeho propagandistické rétorice. Totéž lze vznést i vůči SPD.

19.4.2024 v 17:53 | Karma: 10,55 | Přečteno: 656x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Ředitel, jenž používá estébácké praktiky

Na základě mých posledních mou dvou blogů se mi dostalo útoků i vyhrožování ze strany ředitele střední školy. Vyhrožoval mi trestním udáním. Nestačila jsem žasnout. Že by opět povstali soudruzi? Že by byl jedním z nich?

15.4.2024 v 19:33 | Karma: 22,93 | Přečteno: 1644x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Měla bych počítat s vyhazovem za svůj poslední blog?

Když píšu své blogy, vždy jde o něco, co se v současnosti kolem nás děje. Můj poslední blog o neaprobovaném angličtináři na SŠ mě stál dost útoků vůči mně samé

14.4.2024 v 17:28 | Karma: 26,40 | Přečteno: 1669x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Máte doma středoškoláka? Bojuje s angličtinou?

Tímto dnešním blogem bych chtěla pomoci těm žákům a studentům, kteří mají smůlu, že mají na angličtinu diletanta.

13.4.2024 v 10:02 | Karma: 37,17 | Přečteno: 5862x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Když matka ničí své dítě

Rozpadne-li se partnerský vztah či manželství a zůstanou-li z něj děti, měl by se zájem přenést především na ně. Děti by měly rozpadem vztahu rodičů trpět co nejméně. Ale vysvětlujte to některým matkám.

7.4.2024 v 7:29 | Karma: 19,33 | Přečteno: 973x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

OBRAZEM: Jako kolonie na Marsu. Prach ze Sahary zbarvil Athény do oranžova

24. dubna 2024  12:07

Obloha nad jižním Řeckem se zbarvila do oranžova. Akropoli a další athénské památky zahalila v...

Policie rozbila gang falešných bankéřů. Volali z Ukrajiny, obrali stovky důvěřivců

24. dubna 2024  12:03

Královéhradečtí policisté rozkryli organizovanou skupinu, která má na svědomí podvody tzv....

Nové centrum pomůže rodinám se vzácným onemocněním. Inspirace přišla z Norska

24. dubna 2024  11:45

Psychologickou a sociální podporu nabízí pacientům se vzácným onemocněním a jejich rodinám první...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 1262
  • Celková karma 22,02
  • Průměrná čtenost 1113x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik