Přebyteční

22. 04. 2017 7:22:03
Stáří nemusí být hrozné, když je člověk soběstačný, když má svůj domov a pár blízkých lidí. Ale není tomu vždy tak

Motto "Pojal jsem v nenávist všechno své klopotné pachtění pod sluncem, neboť jeho plody zanechám člověku, který bude po mně. Kdo ví, bude-li moudrý nebo pomatený, přesto se zmocní všeho, čeho jsem se při své moudrosti pod sluncem klopotně dopachtil. I to je pomíjivost." (Kazatel 1, Nehodný dědic, 2.18, 2.19)

Někteří lidé mají ve stáří opravdu pech. Velmi často mi v souvislosti se seniory v mysli vytane Nerudova Dědova mísa. Jak vidět, problém starých lidí není jen v naší době, bylo tomu od nepaměti. Ne venkově senioři dožívali na vejminku. Rodina se o ně postarala. Dnes zpravidla lidé v důchodovém věku nežijí na vejminku, většina z nich chce bydlet ve svém. A to je pro ně velmi důležité. Neměli by se nikam jinam stěhovat, měli by dožívat v místech, jež jsou jim dobře známá. Zpřetrhané kořeny mohou způsobit rychlý konec, starý člověk se jen těžko přizpůsobuje novým podmínkám.

Stáří čeká na každého, neumře-li mladý. A pokud je starý člověk soběstačný, netrpí vážnými zdravotními problémy, může se ještě těšit ze svých zimních dnů. Listí opadalo, všechno je holé, ale krása nevymizela. I ve stáří může být člověk krásný, má-li duši. Fyzická krása pomine, ale duše zůstává. A vnitřní svět může z člověka učinit krásnou bytost.

V dnešní době postrádám úctu k seniorům, doba přeje jen mladým a výkonným, ale jakmile člověk ztratí tuto vlastnost, padá v nemilost. O seniorech se hlavně hovoří v souvislosti s jejich důchody. Jako by jejich penze měly být zátěží pro státní rozpočet. Ale vždyť po celý svůj život pracovali, do systému přispívali pravidelnou měsíční částkou, proč by neměli dostávat tomu odpovídající peníze? Úroveň země se pozná podle toho, jak se nahlíží na lidi důchodového věku. Že nejsou žádnou přítěží společnosti, ale že mají právo dožívat jako lidé.

V předlistopadové době se rovněž v rodinách řešila otázka, kam s ní či s ním. Existovaly domy pro seniory, kde mnoho lidí končilo. A rodina je znala jen ve chvíli, kdy se vyplácel důchod. To svého rodiče či příbuzného navštívili. Jen proto, aby jej zkásli. Není tedy dnes nic nového pod sluncem, když říkám, že mnozí staří lidé mohou trpět pocity přebytečnosti, nikdo je nechce, děti se třesou na to, až zdědí vše, co po rodičích jednou zůstane.

Když jsem si kupovala byt, velice se mi jeden líbil. A s realitní kanceláří jsem měla vše domluvené, počítala jsem, že se tam přestěhuji. Jenže pak mi realitní makléř zavolal s tím, že se vše ruší. Že k žádné koupi nedojde, protože majitelka bytu o ničem nevěděla. Její rodina ji chtěla šoupnout do domova pro seniory a plánovala prodej jejího bytu bez jejího vědomí. Ale seniorka řekla ne a já se tomu ani nedivím. To, jak si některé rodiny vedou, se dá nazvat hyenismem. Některé děti rychle zapomínají na své rodiče, zajímají je jen peníze, které chtějí získat. A nechtějí ani čekat, až rodič zemře, chtějí mít peníze ještě za jejich života. Proto někteří senioři čelí situaci, v níž se dozvídají o plánech svých dětí. Že jim chtějí prodat střechu nad hlavou a oni pak skončí v nějakém důchoďáku. A to je velmi bolavé místo naší doby. Ze života se vytrácí úcta, mnozí lidé si nikoho a ničeho neváží, jdou jen po penězích. A to za každou cenu. Senioři jsou pro ně přebyteční, nemají pro ně slovo vlídnosti, jaksi jim nedochází, že i oni jednou zestárnou. Že zůstanou sami a budou potřebovat pomoc. Že budou chtít zemřít doma, v místě, které je jim dobře známé. Dožívat někde v místnosti, v níž mi patří jen jedna postel, v niž jeden postrádá jakékoli soukromí, je opravdu velmi smutný konec života.

Nikdy bychom se neměli posmívat starému člověku, protože nikdy nevíme, jak na tom jednou budeme my sami. A měli bychom stále mít toto na mysli a učit to i své děti. Člověk nikdy neví, co bude zítra. Může se jen domnívat.

O nás bez nás je asi to nejhorší, co může starého člověka potkat...

Autor: Helena Vlachová | sobota 22.4.2017 7:22 | karma článku: 45.12 | přečteno: 8436x

Další články blogera

Helena Vlachová

Můj syn

Vždy jsem si přála mít tři syny. Jenže člověk míní a Osud mění. Nakonec zůstalo jen při jednom synovi.

19.3.2024 v 6:37 | Karma článku: 9.74 | Přečteno: 262 | Diskuse

Helena Vlachová

Otřesná úroveň angličtiny na našich školách

Ředitelé škol jsou zodpovědní za veškerý chod školy. Platí to i v případě, kdo vyučuje angličtinu na jejich škole, a jaká je tam úroveň výuky tohoto jazyka. A ta je bohužel v mnoha případech katastrofální.

17.3.2024 v 8:03 | Karma článku: 18.38 | Přečteno: 760 | Diskuse

Helena Vlachová

Prezidenta Edvarda Beneše považuji za zrádce národa

Hned v úvodu chci předeslat, že můj dnešní blog je velmi subjektivní, je to můj pohled, jak hodnotím prezidenta Edvarda Beneše z hlediska naší národní historie.

16.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 24.41 | Přečteno: 755 | Diskuse

Helena Vlachová

Po čem touží český důchodce

Nejeden český důchodce si přeje, aby se vrátil čas, aby tu byl čas našich soudruhů, kdy vše bylo všech...

15.3.2024 v 7:07 | Karma článku: 22.85 | Přečteno: 1287 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Helena Vlachová

Můj syn

Vždy jsem si přála mít tři syny. Jenže člověk míní a Osud mění. Nakonec zůstalo jen při jednom synovi.

19.3.2024 v 6:37 | Karma článku: 9.74 | Přečteno: 262 | Diskuse

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 9.12 | Přečteno: 107 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 11.18 | Přečteno: 400 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 7.43 | Přečteno: 110 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 21.99 | Přečteno: 580 | Diskuse
Počet článků 1255 Celková karma 22.08 Průměrná čtenost 1112

Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...