Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chrochtající čuník

Někteří lidé jsou stejně zvláštní. Nevědí, čím by na sebe své okolí upozornili. Tak třeba žena na procházce s chrochtajícím čuníkem

Motto "Vždyť úděl synů lidských a úděl zvířat je stejný. Jedni jako druzí umírají, jejich duch je stejný, člověk nemá žádnou přednost před zvířaty, neboť všechno pomíjí." (Kazatel 2 - 3, Člověk a zvíře, 3.19)

Zvířata mám velmi ráda. Dokonce natolik, že v sobě svádím boj, že se ze mne stane vegetariánka. Masa jím čím dál méně, ale zatím jsem s ním úplně neskoncovala. Stačí, když na silnici potkám náklaďák, jenž převáží zvířata, a ve mně to zatrne. Pocítím velkou lítost k těm, jež jsou převáženi. A mám vztek, že se s nimi nakládá mnohdy nepěkně.To jsou okamžiky, kdy si říkám, že musím přestat jíst maso. A pracuji na tom.

Ke člověku od nepaměti patří pes a kočka. Stali se jeho přáteli, stali se jeho domácími mazlíčky. Asi nejoblíbenějšími. Dá se říci, že se naše životní úroveň pozná i podle toho, že téměř každý chová doma nějakou tu havěť. A vůbec mu není proti mysli za ni pustit korunu. Nabídka v obchodech je víc než pestrá, že člověk neváhá, aby svým domácím mazlíčkům koupil nějakou tu mlsku. Sobě si kolikrát ani nedopřeje, co dopřeje svým zvířátkům.

Ale vše má mít míru. Tak třeba vepříci. Lidé je odedávna chovali pro maso, na vesnicích snad u každého stavení byl chlívek, v níž pašíka krmili. Krmili, aby jej jednoho dne zabili. Jako děti jsme jezdívaly k babičce či tetě, kde se konaly pravidelné zabíjačky. Rodiče mě nikdy nenechali, abych se dívala, jak takový pašík končí. A jsem tomu ráda. Myslím si, že by to pro mě znamenalo velký otřes. Nicméně jitrnice a jelítka mi chutnaly. A polévka též. Dnes už se k těmto pokrmům moc nehrnu. Jsou příliš tučné a těžko je trávím. A také těžko trávím představu, že tu byl a žil vepřík, který jednoho dne dožil. Aby skončil na talíři. Mohla bych mít kolem sebe bezpočet zvířat, ale nikdy bych je nenechala zabít. U mě by skonala přirozenou smrtí. Ze mě by žádný farmář radost neměl, protože bych bránila každé zvíře.

Milovníků zvířat jsou u nás stovky. A lidé si oblíbí kdejakou příšerku. Nalezence z útulku, zatoulanou kočku, hada, andulku, ale i vepříka. Jsem na procházce ve městě a slyším pochrochtávání. Jako kdysi u babičky. Ale pašík na městském chodníku? Ne, nemýlím se. Dlouhé vodítko, jež v ruce třímá tak trochu nadměrná žena, aby udržela svého domácího mazlíčka. Čuníka. Je velmi tučný, dá se říci, že vidím určitou spojitost v tělesných proporcích dámy a jejího vepře. Ona velké břicho, on též. Jemu se táhne téměř až k zemi, k tomu krátké nohy. Žena rovněž. Břichatá, s krátkýma nohama. A pašík si s ní dělá, co chce. U stromu našel něco, co mu zachutnalo, a nemíní se proto hnout z místa. I když žena není žádná třasořitka, na pašíkovu přesilu nemá. Musí vyčkat, až se ten její milý napase, a že mu to chutná. Blažeností jen pochrochtává.

Nemusím mít v životě všechno. Stačí mi dva kocouři, kteří jsou velmi milí společníci. Čistotní, jen kdyby pouštěli méně chlupů. Ale žít v bytě s čuníkem? Vždyť ne nadarmo se říká, že někdo smrdí jako prase, nebo že je špinavý jako prase. A mít toto v bytě? Má-li někdo domek, prosím. Tam se dá chlívek postavit. Ale jak asi vypadá domov malého chrochty, který si s paničkou dělá, co se mu namane? Inu, jak už říkali naši prapředci "Proti gustu žádný dišputát."

Jsem až příliš konzervativní, když říkám, že čuníci do bytů nepatří. Nemusíme je jíst, jen bychom jim měli poskytnout jiné prostory k bydlení, než je činžák. A chodit s nimi na procházku, vodit je na vodítku? To se jaksi vymyká zažitým představám. Pašík patří do chlívku, kde může vesele zapáchat. Byt je jen pro lidi, i když mnozí z nich páchnou jak čuňata a jsou i tak špinaví. Neumí se chovat a místo bytu by měli žít někde v chlívku. Tam by jejich soužití s vepři nikomu nevadilo. Ale má-li tomu být naopak je poněkud obrácené na ruby. Ale co není dnes na ruby?

Autor: Helena Vlachová | úterý 18.4.2017 5:42 | karma článku: 10,82 | přečteno: 599x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Svým založením jsem idealistka

I když jsem založením idealistka, nemohu se svou maličkostí připodobnit k Johnu Lennonovi. Nicméně se mohu vyjádřit vůči panu Babišovi a jeho propagandistické rétorice. Totéž lze vznést i vůči SPD.

19.4.2024 v 17:53 | Karma: 10,55 | Přečteno: 656x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Ředitel, jenž používá estébácké praktiky

Na základě mých posledních mou dvou blogů se mi dostalo útoků i vyhrožování ze strany ředitele střední školy. Vyhrožoval mi trestním udáním. Nestačila jsem žasnout. Že by opět povstali soudruzi? Že by byl jedním z nich?

15.4.2024 v 19:33 | Karma: 22,93 | Přečteno: 1644x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Měla bych počítat s vyhazovem za svůj poslední blog?

Když píšu své blogy, vždy jde o něco, co se v současnosti kolem nás děje. Můj poslední blog o neaprobovaném angličtináři na SŠ mě stál dost útoků vůči mně samé

14.4.2024 v 17:28 | Karma: 26,40 | Přečteno: 1669x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Máte doma středoškoláka? Bojuje s angličtinou?

Tímto dnešním blogem bych chtěla pomoci těm žákům a studentům, kteří mají smůlu, že mají na angličtinu diletanta.

13.4.2024 v 10:02 | Karma: 37,17 | Přečteno: 5860x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Když matka ničí své dítě

Rozpadne-li se partnerský vztah či manželství a zůstanou-li z něj děti, měl by se zájem přenést především na ně. Děti by měly rozpadem vztahu rodičů trpět co nejméně. Ale vysvětlujte to některým matkám.

7.4.2024 v 7:29 | Karma: 19,33 | Přečteno: 973x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Šojguův zástupce skončil v poutech, za vzetí obřího úplatku mu hrozí vězení

24. dubna 2024  9:36

Ruské úřady v úterý večer informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova...

Konec výjimky, Stanjura chystá daň na tiché víno. Lidovci nejsou proti

24. dubna 2024  9:16

Výjimka ze spotřební daně pro tiché víno, kterou loni při jednání o úsporném balíčku uhájili...

Ukrajinec znásilnil, bodl a strčil do pytle patnáctiletou dívku, dostal 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  9:14

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily šest lidí

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  9:08

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 1262
  • Celková karma 22,02
  • Průměrná čtenost 1113x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik