Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč se cizinci mohou u nás cítit diskriminováni

Nemyslím si, že bychom byli jako národ rasisté. Máme rádi stejně nastavená pravidla pro všechny. Ale někdy se dokážeme zachovat tak, že se naše okolí cítí být diskriminováno.

Motto "Kdo pohrdá svým druhem, hřeší, kdežto blaze tomu, kdo se slitovává nad utištěnými." (Přísloví Šalamounova, Druhá sbírka, 14.21)

Velmi se mi líbí v Anglii. Londýn snad nepřekoná žádné jiné město. Je to město barevné, žije v něm cca dvě stě národností. Převažují lidé z bývalých kolonií, ale žijí tam i Češi, Slováci, Poláci. Angličané jsou tolerantní a nedávají najevo rasovou nadřazenost, proto se tam člověk dobře cítí.

V současné době učím češtinu v ukrajinských rodinách. Přišly sem před dvěma lety, protože je z Ukrajiny vyhnala válka. A musím říci, že se tito lidé velmi snaží, aby mohli co nejdříve pracovat. Nejsou zvyklí si stěžovat, někdy lze ale slyšet stesk nad tím, jak s nimi některé personální agentury zacházejí. Jejich platy jsou nižší, než jaké mají Češi. Líbí se mi na nich, jak vychovávají své děti. Ve výchově panuje přísnost. Ukrajinské matky si přejí, aby se děti dobře učily, aby mohly studovat na střední i vysoké škole. A aby se dobře chovaly a respektovaly dospělé. Musím říci, že děti, které jsem poznala, jsou bystré, rychle chápou a dokážou se soustředit.

Jedním z takových malých šikovných dítek je Ilja. Komunikativní, přátelský, pracuje se zájmem a je velmi inteligentní. Za dva roky se naučil česky a mluví s lehkým ruským přízvukem. Ale je vidět, že i ten časem zmizí. A Ilja má jít od září do první třídy. Jeho maminka je jako rodič dost náročná, syn musí doma pravidelně číst, naučila jej azbuku. A jde mu to. Když přišel k zápisu do první třídy, učitelka s ním provedla několik úkolů a pak se Iljovy maminky zeptala, kde má zprávu z logopedie. A jestli uvažuje o odkladu školní docházky. Maminka byla vyvedená z míry, protože nic takového nečekala. V mateřské škole, kam Ilja chodí, učitelky i paní ředitelka se shodly na tom, že má dobrou slovní zásobu, vyslovuje dobře a je velmi chytrý. Učitelka při zápisu se ještě zeptala, kdo bude dělat s Iljou domácí úkoly. To opět Iljovu maminku vyvedlo z konceptu, protože bere jako samozřejmost, že je povinností každého rodiče dohlížet na dítě, jak se připravuje do školy. Nechápala, proč se jí učitelka na něco takového ptá.

Iljovi se ve škole velmi líbilo, avšak jeho mamince ne. Pocítila cosi, co by se dalo nazvat diskriminací. Rozrušilo ji, když viděla, že učitelka přijímá jejího syna s určitým odmítnutím. Kdyby to byl Čech, určitě by se vše odvíjelo jinak. Když mi Iljova maminka vše převyprávěla, cítila jsem s ní, projel mnou stud za to, jak se někteří lidé u nás vůči cizincům chovají. Žijí zde vietnamské komunity, vietnamští rodiče nemluví dobrou češtinou, ale jejich děti jsou povětšinou premianti třídy. Svou pečlivostí a soustředěností docilují skvělých výsledků. Ukrajinské děti, jež jsem poznala, mi přirostly k srdci. Jsou dobře vychované a inteligentní. Dobře se s nimi pracuje. Čtyřletý Andrej na můj příchod reaguje veselým poskakováním a výskotem. I když mi tvrdil, že nebude říkat slovo tatínek, protože tatínek není tatínek, ale papa, teď už v mé přítomnosti mluví o tatínkovi. 

O poměrech na základních školách si nečiním žádné iluze. Vulgární žáci, z nichž lenost  jen teče, ale rovněž na některých školách najdeme i velmi vulgární pedagogy, kteří se nestydí hovořit jazykem chátry v přítomnosti žáků. Jsou v podstatě stejní jako oni. Proto mě ani nepřekvapuje, když slyším o pocitech rozladění, diskriminace, které zažila jedna ukrajinská maminka u nás. Nemělo by se to stávat. Na adresu malého Ilji mohu jen uvést, že kdyby všechny české děti uměly tak dobře mluvit a měly takovou slovní zásobu, učitelé by jen jásali. Ale Ilja není Čech a to může být pro některou školu problém. Kdyby byl Ilja synkem českého podnikatele, mohl by být hloupý a nic neumět, přesto by na něj škola mohla mít úplně jiný metr. A to je smutné. Je smutné, když nahlédnete do osudů rodin, které ze své vlasti uprchly před válkou, a vidíte, jak jsou některými našimi lidmi přijímány.

 

Autor: Helena Vlachová | pátek 14.4.2017 6:17 | karma článku: 25,72 | přečteno: 1355x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Svým založením jsem idealistka

I když jsem založením idealistka, nemohu se svou maličkostí připodobnit k Johnu Lennonovi. Nicméně se mohu vyjádřit vůči panu Babišovi a jeho propagandistické rétorice. Totéž lze vznést i vůči SPD.

19.4.2024 v 17:53 | Karma: 10,56 | Přečteno: 669x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Ředitel, jenž používá estébácké praktiky

Na základě mých posledních mou dvou blogů se mi dostalo útoků i vyhrožování ze strany ředitele střední školy. Vyhrožoval mi trestním udáním. Nestačila jsem žasnout. Že by opět povstali soudruzi? Že by byl jedním z nich?

15.4.2024 v 19:33 | Karma: 22,93 | Přečteno: 1652x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Měla bych počítat s vyhazovem za svůj poslední blog?

Když píšu své blogy, vždy jde o něco, co se v současnosti kolem nás děje. Můj poslední blog o neaprobovaném angličtináři na SŠ mě stál dost útoků vůči mně samé

14.4.2024 v 17:28 | Karma: 26,40 | Přečteno: 1672x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Máte doma středoškoláka? Bojuje s angličtinou?

Tímto dnešním blogem bych chtěla pomoci těm žákům a studentům, kteří mají smůlu, že mají na angličtinu diletanta.

13.4.2024 v 10:02 | Karma: 37,17 | Přečteno: 5869x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Když matka ničí své dítě

Rozpadne-li se partnerský vztah či manželství a zůstanou-li z něj děti, měl by se zájem přenést především na ně. Děti by měly rozpadem vztahu rodičů trpět co nejméně. Ale vysvětlujte to některým matkám.

7.4.2024 v 7:29 | Karma: 19,33 | Přečteno: 973x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  13:15

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:10

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  13:05

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

  • Počet článků 1262
  • Celková karma 22,02
  • Průměrná čtenost 1113x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik