Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bezdomovkyně

Ester Gratzlová. Krásná, všemi obdivovaná. A pak ji člověk potká po letech. Na ulici. Vrávoravý krok, v ruce plastovou láhev laciného vína.

Motto "Nehleď na víno, jak se rdí, jak jiskří v poháru. Vklouzne hladce a nakonec uštkne jako had a štípne jako zmije." (Slova moudrých, První část, Nevysedávej u vína, 23.31, 23.32)

Vždycky dokázala šokovat. Vždy dokázala na sebe upoutat pozornost. Dokonce i teď, kdy už jí musí být víc než šedesát. Ester Gratzlová. Židovské jméno a ona je Židovkou, jen o tom s nikým nikdy nehovořila. Židovství bylo v její přítomnosti tabu. V našem městě žilo dost Židů, od běžné populace se lišili. Hodně uzavření do sebe, jako by jim světová válka ukázala, kam až může dospět lidská zrůdnost. A soudruzi je rovněž neměli v oblibě, neměli rádi lidi, kterým to myslí, kteří jim vidí do karet, A Židé je odhadli stejně dobře, jako odhadli nacisty. Proto byli stále jakoby ve střehu. Že zas něco přijde, že to bude další koncentrák, další pronásledování. A z toho měli strach. Snad proto se mohli někomu jevit až příliš servilní. Vždyť když vezmeme malý krámek s potravinami. Nikdo mu nikdy neřekl jinak než U Žida. Tam jste sehnali všechno. Co nebylo tenkrát k sehnání. Uherák, lososa, tresčí játra. Mandarinky, banány, adventní kalendáře pro děti. To vše jste tam dostali. A k tomu přidejte úslužnost, až servilnost, což byly atributy, které se v socialistických obchodech nepěstovaly, ale pro židovský obchod nezbytné. Starý Gratzl je prý strýcem krásné Ester. Říkám krásné, ale to už je také minulost. 

Když tu píšu o tom, jak krásná Ester dokázala šokovat, mluvím naprostou pravdu. Za komunistů, kdy se lidi báli vzít na sebe něco nápadnějšího, aby za to nebyli popotahováni, že mají na sobě něco od imperialistů, si jednoho dne Ester vyrazila do ulic s oholenou hlavou. Dnes by se nad tím nikdo nepozastavil. Ale za železnou oponou? Umíte si představit, jak na ni lidé na ulici zírali, když kráčela s oholenou hlavou, výrazně nalíčenýma očima a s šibalským úsměvem na rtech? My holky jsme si kolikrát říkaly, že bychom také takto chtěly připoutat pozornost. Ale pak bychom to ve škole pěkně odskákaly. Všude samý tesil, dederonové košile, svazácké kroje, pionýrské šátky. Krimplenové šaty. A Ester si to jde s oholenou hlavou, maxikrátkou minisukní a krásně opálenýma nohama. Chlapi jen slintali a na mostě vázla doprava. Mužští na ni troubili a mávali, ale ona si to kráčela dál, aniž by jim dala najevo jakýkoli náznak, že se jí jejich obdiv líbí.

Další šok. Když se provdala za muže, kterému amputovali obě nohy. Snad bouračka či co. Hezký chlap to byl, ale neměl nohy. Takže nejen oholené vlasy, ale muž bez nohou. K obojímu bylo zapotřebí velké odvahy. Nemít na hlavě ani vlas, provdat se za těžce postiženého muže. A s ním si pořídit dcerku. Vídali jsme je velmi často. A vypadali šťastní. Dnes bychom řekli, že to dávají. Tenkrát to tedy také dávali. Ale jak dlouho? Možná rok, možná dva. Víc ne.

Ester změnila image. Nechala si narůst vlasy. Přírodní blondýnka se obarvila na antracitovou čerň. Opět něco, na co lidé zírali v němém úžasu. Už si uvykli její oholené hlavě, jejímu muži bez nohou, a najednou bylo vše jinak. Pořád Gratzlová. Židovské jméno si nechala. I když si našla Žida. Huga. Byl židovstvím přímo posedlý. A také byl posedlý nenávistí ke komunistům. A ti mu to dali pěkně vyžrat. Poslali jej na tvrdou vojnu. A aby to nějak přežil, potajmu pil. A hodně četl. Měl nějaký zdroj zakázané literatury. Ani si neumím představit, jak by si to byl odskákal, kdyby mu na to komančové přišli. Že čte knihy, které byly na indexu. Bůh při něm stál, když se na to nepřišlo..

Dva outsideři. Ester a Hugo. Ester s malou Klárou, na niž neměla moc času. A Huga si vzala. Dřív se lidi brali a nikdo se nenamáhal nějakou předmanželskou smlouvou. Proč taky. Buď jste se milovali a nemělo cenu žít nadivoko, nebo jste se nemilovali. To jste spolu ani nezačali žít. A Ester chtěla s Hugem žít. A mít s ním děti. A být konečně šťastná. Totéž chtěl i Hugo, jen si ve své zamilovanosti nikdy neuvědomil, že Ester miluje svobodu, uznává jen takové zákony, které si určí ona sama. Nelehko s takovou žít. Ale když se vám narodí dvě dcery, jste ochoten mnohé spolknout. Což platilo v případě Hugově. Manželství se neslo ve vlnách. Chvíli bylo dobře, ale pak přišla bouřka, při níž proti sobě stáli Ester a Hugo. Ani jeden nechtěl ustoupit, sestoupit ze svého piedestalu a podat ruku ke smíru. Manželství nevyšlo podruhé. 

Pokud vím, měla se provdat ještě jednou, ale výsledek byl stejný. Ani ve třetím manželství nedokázala Ester žít každodenní život. Klára už chodila na gymnázium, nikdo tenkrát netušil, že trpí anorexií. Její matka byla až příliš zahleděná do sebe, Kláru využívala spíše jako chůvu k dalším dvěma dcerám. Nedocházelo jí, že se jí nejstarší dcera vzdaluje, že k ní vysílá signály SOS, ale Ester ponořená do svého světa, kam jen tak někoho nepustila, nedokázala toto dešifrovat. 

Klára zemřela vyčerpáním. Organismus zkolaboval a ona to tady zabalila velmi mladá. Štěstí, že se v jejím příbuzenstvu našel lékař, který s ní byl až do jejího skonu. Možná až smrt dcery vyburcovala Ester z jejího světa, kam nechtěla nikoho pustit. Až pozdě jí došlo, že nepřímo zavinila smrt svého dítěte. Od té doby to jde s ní z kopce. Už prý žije na ulici. Občas je vidět s chlápkem, který také přišel o domov. Dva smutní tuláci, věčně se hádající, věčně s flaškou laciného vína v plastu. Ester stále šokuje. Už ani ne tak svým zjevem, ale svou vrávoravou chůzí, kdy prochází ulicí, v níž je provoz aut. Ne, nejde po chodníku, ale záměrně se kymácí s láhví v ruce, jako by každou chvíli chtěla skočit pod auto. Jako by neustále váhala, balancovala mezi životem a smrtí. Ale s lahví laciného vína v ruce se to dá. I s tím chlápkem, s nímž občas prozkoumají kontejnery, když se chtějí pomět. Udělat si hostinu a zapomenout na všechny bolesti světa. Ono se to dá. I jako bezdomovkyně věčně opilá, s ústy, v nichž chybějí zuby, věčně uválená a zmaštěnými vlasy si Ester stále říká, že se to dá. Že ještě nenastal čas, že to ještě vybalancuje, aby nespadla pod kola projíždějících aut...
 

Autor: Helena Vlachová | pondělí 10.4.2017 6:26 | karma článku: 18,78 | přečteno: 1167x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Svým založením jsem idealistka

I když jsem založením idealistka, nemohu se svou maličkostí připodobnit k Johnu Lennonovi. Nicméně se mohu vyjádřit vůči panu Babišovi a jeho propagandistické rétorice. Totéž lze vznést i vůči SPD.

19.4.2024 v 17:53 | Karma: 10,56 | Přečteno: 673x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Ředitel, jenž používá estébácké praktiky

Na základě mých posledních mou dvou blogů se mi dostalo útoků i vyhrožování ze strany ředitele střední školy. Vyhrožoval mi trestním udáním. Nestačila jsem žasnout. Že by opět povstali soudruzi? Že by byl jedním z nich?

15.4.2024 v 19:33 | Karma: 22,93 | Přečteno: 1654x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Měla bych počítat s vyhazovem za svůj poslední blog?

Když píšu své blogy, vždy jde o něco, co se v současnosti kolem nás děje. Můj poslední blog o neaprobovaném angličtináři na SŠ mě stál dost útoků vůči mně samé

14.4.2024 v 17:28 | Karma: 26,40 | Přečteno: 1675x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Máte doma středoškoláka? Bojuje s angličtinou?

Tímto dnešním blogem bych chtěla pomoci těm žákům a studentům, kteří mají smůlu, že mají na angličtinu diletanta.

13.4.2024 v 10:02 | Karma: 37,17 | Přečteno: 5874x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Když matka ničí své dítě

Rozpadne-li se partnerský vztah či manželství a zůstanou-li z něj děti, měl by se zájem přenést především na ně. Děti by měly rozpadem vztahu rodičů trpět co nejméně. Ale vysvětlujte to některým matkám.

7.4.2024 v 7:29 | Karma: 19,33 | Přečteno: 975x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1262
  • Celková karma 22,02
  • Průměrná čtenost 1113x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik