Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O ženách

V tomto týdnu slavíme Mezinárodní den žen, svátek, o němž se říká, že je to svátkem komunistů, ale je to nesprávný názor

Motto "Holubičko moje v rozsedlinách skály, v úkrytu nad strží, dopřej mi zahlédnout tvou tvář, dovol mi hlas tvůj slyšet. Jak lahodný je tvůj hlas! Jak půvabnou máš tvář!" (Píseň písní 1 - 2, Láska je píseň, 2.14)

Je zajímavé, jak se v našem národě střídají rozličné nálady, podle toho, co je v politice v kurzu. Za socialismu naši politici velebili Sovětský svaz a podle toho se i činili. Za jejich vlády se slavil Den žen, můžeme říci, že se slavil velmi. A dnes někteří lidé říkají, že je to komunistický svátek, ale není to správný názor. Kořeny svátku sahají do počátku 20. století, kdy v USA bojovaly ženy za svá práva, za rovnoprávné postavení s muži. OSN jej  v roce 1975 ustanovila za světový Mezinárodní den žen. Za vlády soudruhů patřil tento svátek k nejdéle se slavícím, protože jeho oslava začínala ve firmách začátkem března a zpravidla končívala v druhé polovině dubna. Podniky si zamlouvaly restaurace, aby tam ženy mohly slavit svůj svátek. A nejen aby slavily. Dostávaly i dárky. Od svých dětí, manželů či spolupracovníků v podobě květin. Děcka vyráběla přáníčka pro maminky a těšila se, až jim je budou moci předat. Ženy dostávaly malé pozornosti od svých podniků, nebylo to nic velkolepého, ale potěšilo. Nikdy nezapomenu na to, jak jsem ve škole dostala poukázku v hodnotě čtyřiceti korun na nákup něčeho v drogerii. Byla jsem nesmírně šťastná, protože jsem si poprvé koupila zahraniční prášek na praní. Anebo když jsem ležela s rizikovým těhotenstvím, studenti nelenili a navštívili mě. Přinesli spoustu květin a k nim připojili přáníčka o tom, aby se mi narodilo zdravé miminko. Tenkrát jsem hodně brečela, dojalo mě, když jsem viděla, že ti největší potížisté přišli, aby mi popřáli. A bylo to naprosto upřímné. 

Toť zmínka o minulosti. Novodobí politici se moc nechtějí hlásit k MDŽ, aby snad nedali najevo, že přisluhují komunistům. Ale co je možné dnes vidět? Slaví se Den matek, ale ne všechny ženy jsou matkami. Jak k tomu přijdou ty, které nemohou mít děti, které se nikdy matkou nestanou: Není to pro ně tak trochu bolestné? Dostávají se k nám svátky, které neodpovídají našim tradicím. K nim bezesporu patří Valentýn. Muži tento svátek nemají v oblibě, v podstatě muži nejsou stavěni na to, aby organizovaně přinášeli svým protějškům dárky, nejsou rádi do něčeho nuceni. To, co považuje žena za důležité, to zpravidla muž přehlíží. Krom Valentýna se k nám dostává Halloween, který také nevychází z našich zvyklostí. Ale je tu nová doba, naši politici chtějí souznívat ne s Východem, ale pro změnu nadbíhají Západu, z toho důvodu se k nám dostávají nečeské zvyky. Ještě mě v souvislosti s nadbíháním našich politiků napadá, zda se k nám nebudou dostávat zvyklosti čínské. Nic by mě už nepřekvapilo.

Komunistům bývá vyčítáno, co udělali z žen, že za jejich vlády byla žena jak robot. Rodila, vychovávala, pracovala, starala se o domácnost. Ale podívejme se na to, co přinesla nová doba do života žen. Jednak v současnosti najdeme ženy - množilky, které nepracují a pořizují si více dětí, protože jim jejich potomci přinášejí peníze. Tyto ženy mnohokrát ani nevytvoří svým dětem laskavý domov, nedokáží jim dát mateřskou lásku, není nic neobvyklého, že děti končí v dětských domovech. Velmi mi to připomíná množírny psů. Protipólem množilek jsou ženy, které naopak děti nechtějí, bojí se o svou práci a v zájmu své kariéry odkládají početí dítěte, až se může stát, že jim ujede vlak. Zůstávají samy, bez partnera, bez dětí, jediné, co mají, je jejich práce. Ženy jsou u nás stále diskriminované, matky s malými dětmi mají problémy najít zaměstnání, firmy upřednostní pracovníky bez závazků. I když ženy ve svých životopisech děti raději neuvádějí, šikovný personalista se umí ptát tak mazaně, až nakonec ze ženy vytáhne, kolik dětí má.

Morálka doby se velmi záporně zapsala do života dnešních žen. Mnohé z nich, aby se uživily, šlapou chodníky, ty lepší pracují jako call-girls. Čili prostituce v plném proudu, tím však nechci říci, že by za soudruhů komunistů nic takového nebylo. Bylo, ale víc se potíralo. Dnes je prostituce bolavým vředem společnosti. Dnešní ženy velmi zhrubly, hovoří vulgárně. Kdyby někdo namítal, že takto hovoří jen ženy z okraje společnosti, vyvedu jej z omylu. Na svém nedávném pracovišti jsem se setkávala se ženami vysokoškolsky vzdělanými a ty mluvily jazykem flundry. Jinak se to nazvat nedalo, neb v jejich každodenním slovníku byla slova, jako jsou např. debil, do prdele, kráva, nasrat... Co si pomyslet o učitelce, která dětem řekne, ať jdou pryč s těmi posranými fotkami. Je neomluvitelné, když takto mluví žena, je ještě víc neomluvitelné, když to řekne učitelka. Naprostá degradace ženy. Nikdy jsem se s něčím takovým za svou praxi nesetkala. Krom hrubých žen přibývají takové, které jsou s morálkou rovněž na štíru. Prodávají na internetu použité pozitivní těhotenské testy, které si kupují jiné ženy, protože chtějí těmito testy vydírat svého partnera. Takové chování už hraničí se zrůdností. Kam jsme se to propadli? Takhle se chová žena? Kde jsou její vybrané způsoby?

Žena by měla zůstat ženou bez ohledu na to, v jakém společenském systému žije. Být dárkyní života, umět vytvořit láskyplný domov, umět se chovat, jak ženě náleží. Nesklouznout k vulgárnosti, zachovat si svou důstojnost a hrdost a nepáchat nepravosti. Nenadbíhat mužům, nechystat na ně léčky. Každá žena by měla mít svůj svět, v němž by se mohla věnovat tomu, co ji činí ženou. Měla by umět prokazovat dobro, volit výrazy, které jsou odrazem její duše a ducha. Být něžná a být muži i dobrou milenkou. A jestli muž zapomene přinést kytičku v den organizovaného svátku, měla by zůstat nad věcí. Protože úcta se dá projevit i jindy, kdy to žena nejméně čeká.

Uzavírám dnes slovy Jana Wericha z knihy Italské prázdniny. "Kdo ví, čím to je, že mladé Římanky nedělají vůbec ostudu starým římským sochám? Ať je to podnebím nebo tradicí nebo čímkoli, dá se klidně říci, že umějí nosit, co k nim patří. A je-li pravda, že podle chůze poznáš bohyni, každá druhá by mohla mít chrámeček."

Autor: Helena Vlachová | úterý 7.3.2017 6:10 | karma článku: 19,66 | přečteno: 588x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Svým založením jsem idealistka

I když jsem založením idealistka, nemohu se svou maličkostí připodobnit k Johnu Lennonovi. Nicméně se mohu vyjádřit vůči panu Babišovi a jeho propagandistické rétorice. Totéž lze vznést i vůči SPD.

19.4.2024 v 17:53 | Karma: 10,56 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Ředitel, jenž používá estébácké praktiky

Na základě mých posledních mou dvou blogů se mi dostalo útoků i vyhrožování ze strany ředitele střední školy. Vyhrožoval mi trestním udáním. Nestačila jsem žasnout. Že by opět povstali soudruzi? Že by byl jedním z nich?

15.4.2024 v 19:33 | Karma: 22,93 | Přečteno: 1652x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Měla bych počítat s vyhazovem za svůj poslední blog?

Když píšu své blogy, vždy jde o něco, co se v současnosti kolem nás děje. Můj poslední blog o neaprobovaném angličtináři na SŠ mě stál dost útoků vůči mně samé

14.4.2024 v 17:28 | Karma: 26,40 | Přečteno: 1672x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Máte doma středoškoláka? Bojuje s angličtinou?

Tímto dnešním blogem bych chtěla pomoci těm žákům a studentům, kteří mají smůlu, že mají na angličtinu diletanta.

13.4.2024 v 10:02 | Karma: 37,17 | Přečteno: 5869x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Když matka ničí své dítě

Rozpadne-li se partnerský vztah či manželství a zůstanou-li z něj děti, měl by se zájem přenést především na ně. Děti by měly rozpadem vztahu rodičů trpět co nejméně. Ale vysvětlujte to některým matkám.

7.4.2024 v 7:29 | Karma: 19,33 | Přečteno: 973x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 1262
  • Celková karma 22,02
  • Průměrná čtenost 1113x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik